NY KURS: En re-orientering av Taliban gjør at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan fortsatt ser dyster ut, nesten ni år etter at de ble kastet fra makten. Her poserer Taliban-krigere foran et utbrent, tysk militært kjøretøy i den nordlige Kunduz-provinsen tidligere denne måneden. Foto:  REUTERS/Wahdat/SCANPIX
NY KURS: En re-orientering av Taliban gjør at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan fortsatt ser dyster ut, nesten ni år etter at de ble kastet fra makten. Her poserer Taliban-krigere foran et utbrent, tysk militært kjøretøy i den nordlige Kunduz-provinsen tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/Wahdat/SCANPIXVis mer

Dette er suksessoppskriften til nye Taliban

De har slått tilbake i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De kler seg bedre, er skodd bedre, har lært seg å ta i bruk digitale medier og lette kjøretøy, og rekrutterer selvmordsbombere blant etterlatte til de som har mistet livet i krigen siden 2001.

Dette er bare noe av forklaringen på at volden i Afghanistan har økt med 87 prosent og at Taliban er blitt sterkere, ifølge en fersk rapport fra Pentagon.

Den 150 sider lange rapporten slår fast at Taliban er blitt mer avansert og sofistikert.

- Taliban før og nå er to forskjellige ting, sier direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio, Kristian Berg Harpviken til Dagbladet.

- Stenger mobilnettetHer er noen av kjennetegnene ved nye Taliban:

Der enkelte Taliban-krigere fremdeles slåss i tradisjonelle klær og lett fottøy som sandaler, er kjernen eller «Taliban-kavaleriet», utstyrt med North Face-jakker, marsjstøvler, varme klær og raske motorsykler gjerne kjøpt i Pakistan.

Motorsyklene er en hodepine for de internasjonale styrkene og afghanske sikkerhetsstyrker. Der Nato-styrkene har kjøretøy som er mer veibundne, kan opprørere på motorsykler enklere bevege seg i terrenget, kjøre utenom kontrollposter og slå til mot fienden i form av nålestikksoperasjoner.

I Afghanistans fire sørlige provinser skal Taliban ha bedt de fire kommersielle mobilselskapene stenge nettet hver ettermiddag rundt klokka fire, for å forhindre at noen skulle oppgi deres posisjoner. Hvis ordren ikke ble etterfulgt, risikerte de å bli sprengt i lufta.

8000 bomberMens Taliban i årene 2005 til 2007 utkjempet store slag mot internasjonale styrker, har de nå konsentrert seg om små operasjoner og bakholdsangrep som medfører mindre risiko og tap for dem.

Ved flere tilfeller er amerikanerne blitt angrepet med bombekastere og dermed blitt tvunget til å innta forsvarsposisjoner. Der blir de så angrepet med rakettdrevne granater og håndvåpen.

De har også lært seg å ikke ha noe radiokommunikasjon under stridigheter, og de fukter underlaget for å hindre at det virvler opp støv som gjør dem synlige og sårbare for fienden.

Det anslås at Taliban i fjor lagde rundt 8000 såkalte IEDs, improviserte eksplosiver. Det vil i snitt si 22 om dagen. Improviserte eksplosiver i form av veibomber står for to tredjedeler av tapene på internasjonal side. De tre siste norske falne i Afghanistan er alle blitt drept av veibomber.

Kalkulerer tidaSelvmordsbombere rekrutteres blant elever på konservative madrasaer, og blant pårørende som har mistet sine kjære i krigshandlinger siden invasjonen i 2001.

Avsidesliggende områder som Korengal-dalen nær grensa til Pakistan, der Taliban i årevis har kjempet mot amerikanske styrker, har gitt en gylden anledning til å studere fiendens taktikk.

Opprørerne har nå lært å beregne hvor lang tid det tar før bakkestyrkene får forsterkninger fra lufta og infanteristøtte.

Taliban har også utvidet virksomheten utenfor områder i Sør-Afghanistan, som Helmand og Kandahar, der amerikanerne har satset tungt på å drive ut opprørerne.

BEDRE RUSTET: Bedre klær og fottøy, samt motorsykler har bidratt til å gjøre Taliban bedre rustet til å yte motstand mot de internasjonale militære styrkene i Afghanistan. Dette bildet viser Taliban-krigere på patrulje i Ghazni-provinsen i januar i år. Foto: AFP PHOTO/STR/SCANPIX
BEDRE RUSTET: Bedre klær og fottøy, samt motorsykler har bidratt til å gjøre Taliban bedre rustet til å yte motstand mot de internasjonale militære styrkene i Afghanistan. Dette bildet viser Taliban-krigere på patrulje i Ghazni-provinsen i januar i år. Foto: AFP PHOTO/STR/SCANPIX Vis mer

Ghormach i nord, der søndagens angrep mot den norske stabiliseringsstyrken PRT skjedde, er en pasjtunsk lomme i et område som ellers er dominert av andre etnisiteter. Det er rundt slike pasjtunske lommer at Taliban har forsøkt å etablere seg.

Skyggeadministrasjoner
- De bruker gjerne to-tre sesonger på å etablere seg, sier Prio-forsker Berg Harpviken til Dagbladet.

- Det begynner med at de først sender ubevæpnede sendebud som snakker med folk, og legger det politiske grunnlaget. Deretter fortsetter det med sporadisk militært nærvær, med press på lokale aktører som for eksempel religiøse ledere for å få dem til å slutte opp om Taliban. Deretter bygger de seg opp og etablerer skyggeadministrasjoner med egne domstoler.

Disse skyggeadministrasjonene er med på å undergrave den afghanske sentralmakten.

Rapporten fra det amerikanske forsvarsdepartementet som ble lagt fram i forrige uke, viser at afghanere flest ser på regjeringen i Kabul som gjennomkorrupt, og Karzai nyter støtte og sympati i bare 29 av 121 strategisk viktige distriktene som er undersøkt.

Hjelp fra al-QaidaBerg Harpviken sier støtte fra det internasjonale terrornettverket al-Qaida kan være noe av forklaringen på at Taliban fortsatt holder stand, tross opptrapping og ny offensiv fra president Barack Obama.

- De har fått mye kompetansetilførsel via al-Qaida og strategier de har prøvd ut i Irak og tatt med til Afghanistan, sier han.

Som eksempel nevner han bruken av veibomber og selvmordsbombere.

- Før 2003-2004 fantes det nesten ikke. I dag utgjør det den største trusselen mot de internasjonale styrkene.
 
Et annet trekk ved «nye Taliban» er at de aktivt bruker video, TV og Internett. Før 2001 var Taliban svært restriktive på TV- og bildebruk.

Bak re-orienteringen sitter trolig fortsatt Talibans enøyde leder, mulla Omar, ved makten og godkjenner den nye kursen.

UndervurderteBerg Harpviken, i likhet med flere andre forskere, peker på at USA og Nato-landene som gikk inn i Afghanistan trolig kan ha undervurdert Taliban. Både når det gjelder antall og evne til å omstille seg.

I 2006 og 2007 ble Taliban anslått til å bestå av seks til åtte tusen mann. Nå snakkes det om at Taliban består av 30 000 mann. Det vil si nesten en femdobling.

- Spørsmålet er om de undervurderte omfanget til å begynne med, sier Helge Lurås ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

- Taliban ble undervurdert. På mange måter er det de som leder an og legger mange av premissene for kampen videre, sier Kristian Berg Harpviken.

FØR: Dette bildet viser Taliban-krigere tilbake i 1997. Bildet er fra landsbyen Sharabat, fem kilometer fra den nordlige byen Mazar-e-Sharif. Foto: REUTERS/str/SCANPIX
FØR: Dette bildet viser Taliban-krigere tilbake i 1997. Bildet er fra landsbyen Sharabat, fem kilometer fra den nordlige byen Mazar-e-Sharif. Foto: REUTERS/str/SCANPIX Vis mer