Dette er «Supermånen» på Gardermoen

I kveld kan du se årets største og klareste måne.

14 PROSENT STØRRE: Supermånen i kveld er 16 prosent større enn vanlig. Her har en leser tatt bilde av månen på Gardermoen i kveld. Foto: Bernt Nilsen
14 PROSENT STØRRE: Supermånen i kveld er 16 prosent større enn vanlig. Her har en leser tatt bilde av månen på Gardermoen i kveld. Foto: Bernt NilsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det klarvær der du befinner deg i natt bør du ta en kikk ut av vinduet. «Supermånen» kan virke opptil 14 prosent større og 30 prosent sterkere enn vanlig.

Fenomenet «lunar perigee», eller en såkalt «supermåne» er et sammentreff av en fullmåne, eller nymåne, med den minste avstanden mellom jorda og månen i månens elliptiske bane, noe som sannsynligvis vil forårsake høyere tidevann.

TELEMARK: En leser har fanget fullmånen i Sauland i Telemark. Foto: Halvard Haugan
TELEMARK: En leser har fanget fullmånen i Sauland i Telemark. Foto: Halvard Haugan Vis mer

Du må imidlertid ha et våkent øye og klarvær for å se forskjellen, og kanskje må du også holde deg våken ut i de sene nattetimer. Månen skal nemlig være på sitt beste rundt klokka halv fem i morgen tidlig.

- Alltid vakkert På dette tidspunkten vil månen være omtrent 356 400 kilometer unna jordkloden. Vanligvis er avstand rundt 384 000.

- Øynene våre er såpass gode til å kompensere for sterkt lys at du nok ikke vil merke akkurat det elementet så godt, sier Robert Massey fra Royal Astronomical Society til britiske The Telegraph.

MÅNEMORO: En leser er ute og smaker på supermånen. Foto: Siv Sundo Hagtvedt
MÅNEMORO: En leser er ute og smaker på supermånen. Foto: Siv Sundo Hagtvedt Vis mer

- Det du vil legge merke til er at månen er større. Månen er alltid vakker og en fullmåne er alltid dramatisk, sier han.

Et år siden sist «Supermåner» har blitt satt i sammenheng med økt risiko for jordskjelv og vulkanutbrudd, men forskere anser ikke bevisene for en slik tilknytning som veldig overbevisende.

- Den viktigste påvirkningen er nok på tidevannet, sier Massey.

VAKKERT: En leser knipset dette flotte bildet av supermånen. Foto: Thomas Korneliussen
VAKKERT: En leser knipset dette flotte bildet av supermånen. Foto: Thomas Korneliussen Vis mer

Forrige supermåne var i mars 2011. Da hadde ikke månen vært så nærme jorda på 19 år. Sist det var supermåne var i 1955, 1974 og i 1992.

SPESIELT I NATT: Fullmånen bak en moské i Amman i kveld. Foto: REUTERS/Ali Jarekji
SPESIELT I NATT: Fullmånen bak en moské i Amman i kveld. Foto: REUTERS/Ali Jarekji Vis mer
KLAR OG STOR: Supermånen over Skopje. EPA/GEORGI LICOVSKI
KLAR OG STOR: Supermånen over Skopje. EPA/GEORGI LICOVSKI Vis mer