Dette er supervåpenet mot lakselus

Oppdrett av lusespisende rognkjeks eksploderer langs norskekysten.

Rognkjeks (Cyclopterus lumpus):  Laksebøndenes nye frelser. Foto: Norsk Oppdrettsservice.
Rognkjeks (Cyclopterus lumpus): Laksebøndenes nye frelser. Foto: Norsk Oppdrettsservice. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Finansavisen kan fortelle at Lerøy har kjøpt 34 prosent av et av landets ledende oppdrettsselskap for rognkjeks, Norsk Oppdrettsservice i Flekkefjord, for å sikre seg mer volum.

En mulig redningsmann Næringen forsøker å navigere seg vekk fra kostbare og stadig mindre effektive kjemiske behandlingsmidler. De siste par årene er den lusespisende småfisken rognkjeks utpekt som en mulig redningsmann.

Nivået på den ville bestanden er imidlertid langt unna å dekke norske lakseoppdretteres behov, som Finansavisen anslår til nærmere 20-30 millioner individer i året. 

Oppdrett av rognkjeks Derfor er det satt i gang en tung satsing på rognkjeksoppdrett over hele landet, drevet frem av både lokale gründere og store laksekonsern.

I inneværende år vil det produseres opp mot 5 millioner rognkjeks, mot én million i 2013.

- Vi har stor tro på bruk av rognkjeks, og det vet jeg at det er flere som har også, sier Lerøy-sjef Henning Beltestad til Finansavisen.

Får oppmerksomhet Konkurrenten SalMar annonserte nylig en investering på 35 millioner i egen rognkjeksproduksjon. Marine Harvest oppskalerer også produksjonen betydelig i disse dager.

Flere nyheter Akademikerne liker ikke DNBs behandling
Myrseth: Høstkorreksjon eller krakk?
Jon og Marius har solgt 750.000 lommebøker

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer