Ny studie om coronaimmunitet

- Dette er supre nyheter

En ny studie indikerer at man utvikler god og langvarig immunitet mot covid-19 etter gjennomgått infeksjon. Immunolog Gunnveig Grødeland sier til forskning.no at dette er supre nyheter.

CORONAVIRUSET: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP / NTB
CORONAVIRUSET: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nylig publiserte Universitetet i Bergen en pressemelding om en ny studie som indikerer at man utviklere god og langvarig immunitet mot covid-19 etter gjennomgått infeksjon. Studien har blitt publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Siden begynnelsen av pandemien har det vært knyttet usikkerhet til hvor god immunitet man utvikler etter gjennomgått covid-19-sykdom og hvor lenge den vil vare.

- Dette betyr at vi kan ha antistoffer i blodet mange år etter infeksjonen, som kan forhindre at man blir smittet på nytt, sier stipendiat Lena Hansen ved influensasenteret i UiB. Hun bidro til arbeidet med studien da hun bodde i USA, opplyser universitetet.

Universitetet forklarer at studien viser at deltakerne utviklet en type B-celler som kan leve i beinmargen i mange år, hvor de jevnt produserer antistoffer som kjenner igjen SARS-CoV-2-viruset, som forårsaker covid-19.

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer

- Supre nyheter

- Dette er supre nyheter, sier immunolog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo til forskning.no, som først omtalte saken.

- Det er en god indikasjon på at det skapes langvarig beskyttelse.

I forbindelse med studien har forskere ved Washington University i St. Louis i USA studert immunresponsen hos personer med mildt sykdomsforløp gjennom beinmargsprøver. Universitetet i Bergen skriver at dette gjør studien unik ettersom beinmargsprøver ikke er lett å få tak i.

Det vanligste, skriver UiB, er å måle antistoffer i blodet, men her har forskerne også funnet disse immuncellene som fortsetter å lage antistoffer lang tid etter covid-19-infeksjon.

- Betryggende

Stipendiat Hansen opplyser at tidligere i pandemien har flere studier rapportert at antistoffnivået sank raskt etter infeksjon, og at mange derfor lurte på om immuniteten ville være kortvarig.

Videre opplyses det at forskere fra før visste at personer som har gjennomgått covid-19 med alvorlig sykdomsforløp produserer mer antistoffer og har sterkere immunresponser enn dem som har gjennomgått mild covid-19-sykdom. Men flertallet av de covid-19-syke får milde symptomer.

- Det er derfor betryggende å vite at slike immunceller, som potensielt kan vare livet ut, blir produsert etter mild covid-19, sier Hansen i pressemeldingen.

Norske helsemyndigheter anbefaler alle voksne å ta coronavaksinen, selv om man har gjennomgått covid-19-sykdom. Dette fordi vaksinene har vist seg å gi god immunitet mot covid-19, og at man antar at de gir bedre immunitet enn gjennomgått infeksjon.

Per 10. juni hadde 44,1 prosent av den voksne befolkningen i Norge, altså personer over 18 år, fått første dose av coronavaksinen. Mens 29,6 prosent av den voksne befolkningen hadde fått andre dose av vaksinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer