FLYKTER FRA KAMPOMRÅDENE: Palestinere måtte i natt og i formiddag flykte fra områder der bakkeangrepene pågår. Disse barna måtte forlate flyktningsleieren i Jabaliya, byen der de hardeste kampene har foregått i dag. Foto: EPA/SCANPIX
FLYKTER FRA KAMPOMRÅDENE: Palestinere måtte i natt og i formiddag flykte fra områder der bakkeangrepene pågår. Disse barna måtte forlate flyktningsleieren i Jabaliya, byen der de hardeste kampene har foregått i dag. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

- Dette er svært farlig øyeblikk

Verdensledere fordømmer Israels offensiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias stasminister Gordon Brown er en av flere verdensledere som det siste døgnet har gått ut og fordømt Israels bakkeoffensiv på Gazastripen.

Kamper pågår nå
Konflikten ble trappet opp i går ettermiddag norsk tid.

Israelske styrker tok seg inn over Gazas grense, mens området ble pepret med bomber fra bakke-, luft- og sjøbasert artilleri.

Kamphandlingene på bakken har i morgentimene i dag vært konsentrert rundt og i byen Jabaliya.

Det rapporteres også om offensiver mot tre andre byer nord i Gaza: Gaza by, Beit Hanun og Beit Lahiya.

En israelsk soldat er drept under bakkeoffensiven, ifølge NTB.

Tall på de omkomne på den palestinske siden er vanskelig å bekrefte, siden Gaza er hermetisk lukket for vestlige journalister og media.

Legene som befinner seg inne på området og palestinsk media melder at minst 17 mennesker, de fleste av dem sivile, er drept i granatangrep.

Avventer
I et intervju med BBC i dag, sier Brown at Israels offensiv har skapt en tilnærmet uholdbar situasjon i den allerede opphetede konflikten mellom Israel og Hamas.

- Dette er et svært farlig øyeblikk, sier Brown til BBC, ifølge NTB.

Det norske utenriksdepartementet følger situasjonen i Gaza tett, opplyser UDs pressevakt Haakon Svane.

- Vi har fullt fokus på det som skjer på bakken i Gaza og vurderer fortløpende hvordan vi skal reagere, sier Svane til Dagbladet.no.

Håpet at sikkerhetsrådet ville gripe inn
I en pressemelding i går kveld gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at Israel måtte trekke sine styrker ut av Gaza.

- Den israelske bakkeoperasjonen i Gaza er en dramatisk opptrapping av konflikten. Norge tar sterkt avstand fra en krigføring som medfører store sivile lidelser og ber om at troppene trekkes ut umiddelbart, sa Støre i meldingen og utdypet:

- Hamas må for sin del umiddelbart innstille rakettutskytningene mot Israel. Krigføringen som nå utvikler seg har ett offer; sivilbefolkningen på begge sider, sier utenriksministeren.

UD ønsker foreløpig ikke å kommentere om de kommer til aktivt å gripe inn i fredsmeglingen.

- Vi hadde håpet at FNs sikkerhetsråd ville komme med en uttalelse, noe de dessverre ikke greide å enes om, sier Svane og oppsummerer Norges holdninger til konflikten:

Israel må trekke ut styrkene umiddelbart, volden må stanses og humanitære hjelp må inn. En våpenhvile må på plass som grunnlag for arbeidet for en varig fredsløsning, som også regionale og andre store aktører må bidra til.

Like før nyttår ga Norge en hjelpepakke på 30 millioner kroner til ulike humanitære tiltak på Gaza.

- Vi er åpne for å øke tilskuddene her, men akkurat nå må vi få en konkret oversikt over behovene på bakken, før vi bestemmer
oss for å om vi skal gi mer. Akkurat nå er utfordringen å få distribuert hjelpen, framfor å sende inn mer, sier Svane.

Han legger til at UD jobber hardt for å få ut gjenværende norske statsborgere på Gaza.

Stoppet av USA
FNs sikkerhetsråd kalte i natt inn til et hastemøte. USA stoppet imidlertid rådets uttalelse om umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Hamas.

- En ny uttalelse på dette tidspunktet ville ikke blitt fulgt og ville ikke hatt noe grunnlag for suksess, og ville ikke tjent Sikkerhetsrådet, uttaler USAs viseambassadør i FN, AlejandroWolff, i morges ifølge nyhetsbyrået AP.

Det amerikanske utenriksdepartementet hevder at det ønsker en våpenhvile «så snart som mulig», men understreker gang på gang at en våpenhvile ikke kan innebære det USA kaller status quo.

- Vi jobber mot en våpenhvile som ikke tillater å reetablere status quo, der Hamas kan skyte raketter ut fra Gaza og dømme Gazas folk til et håpløst liv, sa UD-talsmann Sean McCormack i natt ifølge nyhetsbyrået AFP.

Barack Obamas har signalisert at han følger utviklingen på Gaza, men at presidentstolen, og uttalelsesretten på landets vegne, fremdeles ligger hos landets nåværende president.

George W. Bush har lenge vist sin sympati for Israel. I flere uttalelser de siste dagene har han lagt skylda for den pågående konflikten på Hamas.

Bush framhever at han ønsker å jobbe for en fredelig løsning på konflikten, men at dette ikke kan foreligge før Hamas legger ned våpnene.

- Og løfter fra Hamas holder ikke. Det må være overvåkingsmekanismer på plass som kan sørge for at smuglingen av våpen til terrorgrupper i Gaza tar slutt, sa Bush i sin ukentlige radiotale på fredag.