REAGERER: Bergen-ordfører Trude Drevland sier at den korrupsjonssiktede bystyrepolitikeren må søke permisjon fra alle verv. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
REAGERER: Bergen-ordfører Trude Drevland sier at den korrupsjonssiktede bystyrepolitikeren må søke permisjon fra alle verv. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Dette er svært trist og dypt tragisk

Bergen-ordfører Trude Drevland vil at den korrupsjonssiktede bystyrepolitikeren permitteres fra alle verv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe om saken? Kontakt Dagbladets journalist på e-post eller telefon 941 27 577.

(Dagbladet): En bystyrepolitiker og to forretningsfolk er fengslet og siktet for grov korrupsjon i Bergen. Sakens kjerne dreier seg rundt beskyldninger om at «penger skal ha byttet hender for å få gjennom et vedtak» i 2012.

- Dette er svært trist og dypt tragisk. Jeg tar det på dypeste alvor, sier Bergen-ordfører Trude Drevland (H) til Dagbladet.

Ordføreren hevder at hun ikke vet hvem den aktuelle politikeren er, hvilket parti han tilhører eller bakgrunnen for korrupsjonssiktelsen.

- Jeg vet bare at politiet etterforsker det de mener er en grov korrupsjonssak. Jeg kommer ikke til å forholde meg til rykter og spekulasjoner om hvem det er. Jeg forholder meg bare til det politiet sier, og de har foreløpig ikke sagt noe som helst. Jeg skal snakke med dem klokka ti på mandag. Da får jeg vite mer, sier hun.

- Når vi vet hvem det er, vil vedkommende bli bedt om å søke permisjon fra alle verv så lenge saken pågår. Deretter vil en eventuell dom avgjøre hva som skjer videre, sier hun.

Hemmelighold Politiet er ekstremt tilbakeholdne med informasjon om saken, noe de hevder er av etterforskningshensyn. Bystyrepolitikeren, som ble pågrepet sist mandag, og de to andre ble fengslet bak lukkede dører onsdag og torsdag denne uken. Fengslingsmøtene ble heller ikke ført opp i berammingslistene på forhånd, ifølge Bergensavisen som først avslørte saken.

- Alt jeg kan si, er at vi har pågrepet og fengslet tre personer for uker. Grunnlaget er en anmeldelse fra Bergen kommune som går på korrupsjon. Vi har besluttet å ikke gå ut med navn eller partitilhørlighet av hensyn til etterforskningen. Fengslingen er også unntatt offentlighet, og vi vil heller ikke si noe om hva slags pengesummer det er snakk om, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til Dagbladet.

Strafferammen for grov korrupsjon eller medvirkning til dette er ti år.

- Hørte korrupsjonsrykte Det var kommunaldirektør Robert Rastad og byrådsleder Monica Mæland (H) som varslet politiet om saken for tre uker siden, etter at de fikk «høre en historie» som dreide seg om korrupsjon innen kommunen.

- Vi fikk presentert et rykte, som verken nevnte navn eller sak, om at penger hadde byttet hender for å oppnå et vedtak. Det tar vi veldig alvorlig og måtte gå til politiet, sier Mæland til Dagbladet.

Verken Rastad eller Mæland vil fortelle hvilken folkevalgt som er siktet for grov korrupsjon. De vil heller ikke fortelle ytterligere detaljer om historien som førte til at de kontaktet politiet.

- Vi har valgt å ikke kommentere noe om historien, fordi politiet fortsatt driver sin etterforskning. Vi er heller ikke kjent med hva etterforskningen har avdekket så langt, sier Rastad.

Pengeoverføringer Den siktede politikeren nekter straffskyld, ifølge forsvarer Rolf Knudsen.

- Han synes selvfølgelig at dette er en svært alvorlig anklage å ha hengende over seg. Han ønsker å bidra med det han vet, slik at denne saken kan oppklares så fort som mulig. Han er fengslet for fire uker og vi tar en løpende vurdering på om kjennelsen skal ankes, sier Knudsen til Dagbladet.

Forsvarer Knudsen sier til BT.no at politiet mener det i fjor ble overført et pengebeløp til mannen eller selskaper han er involvert i.

- Stridens kjerne er om pengeoverføringer har funnet sted, og hvorfor pengene eventuelt er overført, sier han til avisa.

- FIKK HØRE EN PÅSTAND: Byrådsleder Monica Mæland (H) varslet politiet om saken for tre uker siden, etter at hun hadde hørt et rykte om korrupsjon innen kommunen.  
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
- FIKK HØRE EN PÅSTAND: Byrådsleder Monica Mæland (H) varslet politiet om saken for tre uker siden, etter at hun hadde hørt et rykte om korrupsjon innen kommunen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer