- Dette er svært vanskelige spørsmål

Arbeids- og inkluderingsministeren i møte med forbundslederne.

- VANSKELIG SAK: Arbeidsminister Dag Terje Andersen (t.h.) møtte onsdag formiddag forhandlingslederne for meklingen i stat og kommune, her ved Arne Johannessen (f.v.), Unio-stat, Helga Hjetland, Unio-kommune og Jan Davidsen fra LO.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
- VANSKELIG SAK: Arbeidsminister Dag Terje Andersen (t.h.) møtte onsdag formiddag forhandlingslederne for meklingen i stat og kommune, her ved Arne Johannessen (f.v.), Unio-stat, Helga Hjetland, Unio-kommune og Jan Davidsen fra LO. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) kan være mannen med løsningen på pensjonskonflikten i offentlig sektor. - En svært vanskelig sak, sier han.

Klokka 10 onsdag formiddag tok arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen imot ledere for fagforbundene til de ansatte i offentlig sektor, samt KS og statens forhandlere. Samtlige parter skal sammen med en arbeidsgruppe ledet av statsråden finne en vei ut av den fastlåste situasjonen knyttet til endringer i den offentlige tjenestepensjonsordningen.

Saken er så komplisert at for å avverge brudd i meklingen, valgte partene natt til onsdag å ta en pause for å sette ned arbeidsgruppen som nå skal prøve å finne svarene.

- Dette er svært vanskelig spørsmål, og har vært det hele tiden. Derfor skal nå de mest sentrale personene på fagforeningssiden sette seg ned med departementet for å finne ut av dette, sa Dag Terje Andersen til NTB idet han var i ferd med å lukke dørene til møterommet.

Pensjon sentralt

Det er også snakk om enkelte lønnsspørsmål i tariffoppgjøret, men hele veien har det vært endringer i pensjonsavtalen til de offentlig ansatte som har vært den harde nøtten. De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne krever at den nye pensjonsordningen er minst like god som dagens. Det betyr at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.

Staten på den andre siden ønsker en påslagsmodell som gjør at det lønner seg å stå i jobb lengst mulig. Det siste utspillet fra statens side natt til onsdag ble sett på som en provokasjon av arbeidstakersiden, fordi det ikke var noe reelt nytt i utspillet, bare justeringer av tidligere tilbud, ifølge NRK.

- Svært krevende

- Dette gjelder ny pensjonsordning for flere hundre tusen arbeidstakere. Vi har holdt på med forhandlinger i flere dager, men det er svært krevende og veldig komplisert, sa meklingsmann Geir Engebretsen etter at forhandlingene var lagt på is klokken 2.15 natt til onsdag.

Han forklarer at forhandlingene ikke har strandet på detaljer, men at det er hele pensjonspakken for dem i offentlig sektor som det er vanskelig å komme fram til.

Partene konsentrerer seg nå utelukkende om pensjonsspørsmålet fram mot den nye meklingsfristen, som går ut ved midnatt natt til torsdag. All andre spørsmål som det ikke er kommet til enighet om er lagt på is inntil pensjonsspørsmålet er løst. Skulle det ikke skje, vil storstreik i offentlig sektor være et faktum fra torsdag morgen. Over 30.000 ansatte vil bli tatt ut allerede på streikens første dag.

NTB