Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er svensk kriminalhistorie

Øyevitne så flere store bagger bli heist opp i helikopteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Politiet kunne ikke gjøre annet enn å se på mens ranerne brøt seg inn i verditransportsentralen i Västberga i dag tidlig, forteller et øyevitne til hendelsen.

- Politiet hadde sine ordre og det så ut som de måtte holde seg unna bygget mens ranet pågikk, forteller fotograf Björn Lockström til Dagbladet.no.

Heiset opp pengene

Ransalarmen gikk klokken 5.18 i morges. Ranerne landet på taket av bygget i helikopter.

- De slo seg inn gjennom et vindu og sprengte seg så vei videre inn i bygget, sier pressetalsmann Björn Engström ved stockholmspolitiet til Dagbladet.

Ifølge politiet og vitner ble sekker med penger heist opp til helikoptret.

Politiets egne helikoptre ble forhindret fra å ta opp jakten, da betjentene fryktet at disse hadde blitt utstyrt med eksplosiver. 


Hørte smell
Lockström ankom G4S Cash Services-sentralen idet ranerne var i ferd med å ta seg ned på taket fra helikopteret som hang rett over.

Han så minst to personer heise seg ned.

- Like etter hørte jeg tre kraftige smell fra inne i bygget. Jeg forsøkt å gå rundt for å få bedre oversikt. Det neste jeg så var flere sorte, store bagger som ble heist opp i helikopteret.

Det var, ifølge Lockström, mye politi til stede, men de nærmet seg ikke bygget, mens ranet pågikk.

- Et kvarter senere forsvant helikopteret igjen, sier han og fortsetter:

- Å være vitne til dette, er å få med seg en bit av svensk kriminalhistorie. Det her er uten tvil Sveriges groveste ran gjennom tidene. Det er flere hundre millioner kroner inne i bygget. Ingen vet hvor mye de fikk med seg.

Peker mot en liten gruppe
Dette ranet er helt unikt i svensk sammenheng, bekrefter kriminolog Jerzy Sarnecki overfor Expressen.se.

- Vi har aldri tidligere hatt ran der man benytter helikopter, men vi har før opplevd ulike sofistikerte angrep mot verditransport depoter.

Bruk av helikopter, samt det faktumet at gjerningsmennene forsøkte å sabotere politiets helikoptre, tyder på en godt organisert kriminell organisasjon.

Nettopp dette kan gjøre det enklere å identifisere ranerne.

- Vi har i dag en liten kriminell elite, om man kan uttrykke deg slik, som er i stand til å gjennomføre det her.

- Dette er svensk kriminalhistorie
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling