Dette er svenskenes våpen i jakten på ubåten

- Man får absolutt ikke lov til å røre den.

LYTTER: Det svenske forsvaret har satt inn store styrker i søket etter en fremmed undervannsbåt i skjærgården utenfor Stockholm. Det innfelte bildet viser en sonarbøye som søker etter ubåten ved å lytte etter signaler under vannet. Foto: Øistein Norum Monsen og Expressen
LYTTER: Det svenske forsvaret har satt inn store styrker i søket etter en fremmed undervannsbåt i skjærgården utenfor Stockholm. Det innfelte bildet viser en sonarbøye som søker etter ubåten ved å lytte etter signaler under vannet. Foto: Øistein Norum Monsen og Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det svenske forsvaret har satt inn alle tilgjengelige midler i jakten på det som antas å være en russisk ubåt i Stockholms skjærgård.

Ubåtalarmen gikk for fullt på fredag, og siden har forsvaret søkt med skip, helikopter og militært personell.

Lørdag avslørte Svenska Dagbladet at svenske myndigheter plukket opp en nødsamtale fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og en sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad.

Sonar Pressekontakt Therese Fagerstedt i det svenske forsvaret forteller at det er en av forsvarets egne sonarbøyer som vises på bildet.

- Det er en sonarbøye som lytter under vannet, man får absolutt ikke lov til å røre den. Om man kommer inntil den ødelegger man for oss, sier Fagerstedt til Expressen.

Sonarbøyer består av en sonarmottaker som er fastmontert på en flytende bøye, som holder seg over vannet. Sonarbøyen droppes som regel med fallskjerm fra fly, helikopter eller båter, og er ofte brukt i antiubåtkrigføring.

- Man hører mye Fagerstedt forteller at forsvaret ikke kan gi noen opplysninger om hvor mange bøyer de har utplassert, eller hvor lenge de har vært der. Hun forteller likevel at de har plukket opp mye informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer