MISTENKT: Svindelmistenkte Britta Nielsen ble i dag pågrepet i Sør-Afrika. FOTO: Ridehuset.com
MISTENKT: Svindelmistenkte Britta Nielsen ble i dag pågrepet i Sør-Afrika. FOTO: Ridehuset.com Vis mer

Dronningens fortjenestemedalje, dyre biler og luksusvillaer:

Dette er svindelmistenkte Britta (64)

Britta Nielsen (64) er pågrepet og mistenkt for å ha svindlet departementet hun jobbet i for 111 millioner danske kroner. Samme jobb som hun fikk dronningens fortjenestemedalje for å bidratt i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danske Anne Britta Troelsgaard Nielsen (64) har vært etterlyst internasjonalt via Interpol siden 25. september. Da ble det offentlig kjent at hun er mistenkt for å ha svindlet departementet hun ledet for 111 millioner danske kroner - tilsvarende omtrent 140 millioner norske kroner.

Nielsen ble pågrepet klokka 05.30 i en leilighet i den sørlige delen av Johannesburg i Sør-Afrika, opplyser statsadvokaten for særlig økonomisk og internasjonal kriminalitet (SØIK) i en pressemelding.

«Flukten er over. Hovedmistenkt 64-åring i svindelsak er pågrepet.»

Nielsen ble pågrepet mandag, og representanter fra dansk påtalemyndighet var til stede.

Pengene som Nielsen er mistenkt for å ha svindlet skulle ha gått til utsatte grupper i samfunnet, ifølge BT.

Nielsen er mistenkt for å ha overført 111 millioner danske kroner over 274 utbetalinger fra 2002 til 2018.

Hennes forsvarer, Nima Nabipur, sier til danske BT i dag at hun gjerne vil samarbeide, og reise tilbake til Danmark så fort som mulig.

Slik skal hun ha svindlet

Danske TV 2 skal ha fått innsyn i et rettsdokument som forklarer hvordan Nielsen angivelig svindlet.

Hun skal ha utnyttet egen tilgang til å lage fiktive prosjekter og tilskuddsmottakere. Nielsen skal ha satt inn nye kontonumre, og overført pengene til seg selv.

«Da den faktiske pengeoverføringen hadde funnet sted, gikk mistenkte inn og endret kontoopplysninger, så det korrekte kontonummeret igjen sto anført i systemet», står det i dokumentet.

Hun skal også ha endret informasjonen i brevene til mottakerne, og skrevet at de kommer til å få et mindre beløp enn avtalt slik at ingen skulle mistenke noe.

BT skriver at pengene som angivelig ble overført til Nielsen selv ble brukt på å kjøpe luksusvilla i både Sør-Afrika og i Sverige. Hun skal også ha kjøpt både dyre biler og sportshester til barna sine.

Fikk dronningens fortjenestemedalje

Nielsen fikk i 2017 dronningens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats i staten i over 40 år, ifølge BT.

Medaljen inngår også i hennes innsats som avdelingsleder i Socialstyrelsen i Barne- og sosialdepartementet, som hun er mistenkt for å ha svindlet 111 millioner danske kroner fra.

«Som medarbeider går hun foran og understøtter de verdiene og den retningen, som organisasjonen utvikler seg i. Britta er ansvarlig for det gode samarbeidet mellom kolleger, samt å løse oppgavene. Britta er godt likt av kolleger og ledelse,» står det i utstillingen som danske TV 2 har fått innsyn i.

Nielsen må levere tilbake medaljen hvis hun blir dømt for å ha svindlet departementet, opplyser kommunikasjonssjef i det danske kongehuset, Lene Balleby, til BT.

Flere involvert

Også tre andre er mistenkt for å være involvert i saken.

En av dem, en mann, ble pågrepet den 30. oktober på flyplassen i Johannesburg etter at han skal ha forsøkt å forlate landet, skriver BT. Mannen er mistenkt for å ha håndtert stjålne verdier.

Avisa skriver at mannen er identisk med en helerisiktet mann som Nielsen i 2007 skal ha gitt en Land Rover bil til, til en verdi av 600.000 danske kroner i Sør-Afrika. Bilen skal hun ha betalt for i kontant, og han skal ha fått flere biler av Nielsen i etterkant.

Forsvareren hennes har ikke uttalt seg om disse opplysningene.

Nielsen og mannen vil nå bli begjært utlevert til Danmark.

Har også gått til sak mot staten

Nielsen gikk også i mai til skattesak mot staten, skriver BT.

En bil brukt til hestetransport ble stoppet, og politiet fant ut at den var registrert på et enkeltmannsforetak som ikke eksisterte, men tilhørte Nielsen. Bilen må omregistreres til privat bruk.

Nielsen måtte derfor betale en tilleggsavgift på 200 000 danske kroner, og hun gikk til sak mot staten.

Hennes advokat Christian Falk Hansen sa til BT at saken ikke har noe å gjøre med svindelmistanken. Hansen har ikke snakket med sin klient siden august, og kan med hensyn til taushetsplikten sin ikke kommentere saken ytterligere.

Saken venter nå på å bli behandlet i Landskatteretten i Glostrup.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer