Dette er symptomene

Feber, vondt hals, kroppsverk og hodepine.

FEBERSØK: Reisende blir scannet med instrumenter som måler kroppstemperatur ved Suvarnabhumi-flyplassen i Bankok. Feber er et av symptomene på svineinfluensaen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI
FEBERSØK: Reisende blir scannet med instrumenter som måler kroppstemperatur ved Suvarnabhumi-flyplassen i Bankok. Feber er et av symptomene på svineinfluensaen. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svineinfluensa har mange av de samme symptomene som vanlig, sesongbasert influensa, melder Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Dette inkluderer feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. I tillegg har noen pasienter hatt diaré og oppkast, mens det fra Mexico er blitt meldt om enkelte symptomer som likner alvorlig lungebetennelse.

• Les alle rådene i FHI.no-s spørsmål og svar-seksjon.

Hvordan unngå smitte
Viruset smitter fra person til person, for eksempel gjennom nær kontakt, hosting og nysing. Man kan også få sykdommen fra smittede griser eller steder hvor de har oppholdt seg.

Under en pressekonferanse i dag presiserte helsemyndighetene at man ikke kan bli smittet ved å spise grisekjøtt.

Et svært viktig tiltak for å hindre spredning er hyppig og grundig håndvask med såpe og vann, akkurat som ved den vanlige influensaen. FHI sier at også alkoholbaserte desinfikasjonsmidler er effektive.

Videre bør man unngå nær kontakt med syke. Er man i et område hvor smitten har brutt ut, så anbefales det å holde seg unna steder med høy tetthet av mennesker.

Siden viruset dråpesmitter skal man være svært påpasselig med å dekke munn og nese med et papirlommetørkle når man hoster eller nyser. Dette tørkleet må kastes umiddelbart etter bruk, sier FHI.

Ingen vaksine
Så langt har WHO avgjort at vi befinner oss i en såkalt Fase 4 av seks mulige, hvilket betyr det bekreftes at smitten kan gå fra menneske til menneske.

Helseminster Bjarne Håkon Hanssen maner til ro og at folk må leve som vanlig. Dersom man merker eventuelle symptomer så har han følgende råd:

- Kontakt lege. Alle vet hvordan det er å få influensasymptomer. Ikke få panikk om at vi ikke har medisiner eller vaksine.  Men dersom du har vært i utlandet og føler deg dårlig, så kontakt lege, sier Hanssen.

Det finnes i dag ingen vaksine mot svineinfluensaen, som aldri før er blitt påvist hos mennesker eller dyr. Vaksinen vil ta lang tid å produsere.

Under gårsdagens pressekonferanse ble det klart at Norge har prioritet på levering av influensavaksinen. Fra Norge bestiller vaksinen, og til den er levert, så vil det gå mellom tre til seks måneder.

 I tillegg finnes det influensamedisiner på lager, som Tamiflu og Relenza, til om lag én tredjedel av landets befolkning.

- Folk vil likevel bli syke, men det blir et lettere sykdomsbilde [med disse medisinene]. Det er bare en vaksine som gjør at folk ikke kan bli syke, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen om influensamedisinene.

- Opptil 1,2 mill. smittede nordmenn
Mens myndighetene i går skisserte et worst-case-scenario som innvolverte opptil 1,2 millioner smittede nordmenn og 13 000 døde, så presiserer de at det ikke er sikkert at sykdommen har potensiale til å bli en alvorlig, verdensomspennende pandemi.

I beste fall så kan det vise seg å ikke være verre enn en vanlig influensa. Bortsett fra at viruset kan smitte mellom mennesker, så er det fortsatt mye forskerne ikke vet om sykdommen. Ingen har omkommet eller blitt alvorlig syke utenfor Mexico.

- Vi har ikke en pandemi i dag. Men det kommer cirka tre ganger hvert hundreår. Vi sjekker nå om dette svininfluensa-viruset kan bli det, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

- Det er ikke sikkert det er så mye farligere enn vanlig influensa, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Flere mistenkte tillfeller
Opptil 1600 kan være smittet i Mexico, men bare noen titalls er klinisk bekreftet å være svineinfluensa. Ingen har omkommet eller blitt alvorlig syke utenfor Mexico, hvor smitten først ble oppdaget.

Europas første svineinfluensa-diagnose ble stilt i Spania i går. Senere ble to bekreftet i Skottland.

Norge, New Zealand, Sverige, Danmark og Israel er blant de mange landene hvor personer er eller har vært innlagt med symptomer, uten at det er bekrefta svineinfluensa. Tre personer som i går var innlagt og isolert i Norge viste seg å ikke ha viruset. I Sverige testet fem personer negativt.

Norske helsemyndigheter vil ikke fraråde folk å reise til de utsatte områdene, mens USA anmoder sine innbyggere om å ikke foreta unødvendige reiser til Mexico. EU oppfordrer folk til å være forsiktige, melder BBC.

Ukjent influensatype
Svineinfluensaen forårsakes av et influensa A-virus av undertype H1N1. Tidligere har den blant annet mutert til Spanskesyken, som drepte opptil 100 millioner mennesker i årene 1918 til 1919. Virusvarianten vi ser i dag er helt ny, og aldri før observert i verken gris eller mennesker.

Svineinfluensaen har trolig sitt opprinnelige opphav i fugler. Senere har det vært i stand til å smitte mennesker via griser, før det nå kan gå fra person til person.

Det ble lenge fryktet at fugleinfluensaen, H5N1, ville bli den neste store pandemien. Den smitter fra fugler til mennesker, men har så langt ikke greid å gå effektivt fra menneske til menneske.

Folkehelseinstituttet legger kontinuerlig ut oppdatert informasjon om svineinfluensa på sine hjemmesider. Det gjør også Verdens helseorganisasjon, WHO.

MIKROSKOPISK MORDER: H1N1 viruset avbildet av et elektronmikroskop etter et utbrudd i 1976. Versjonen som nå har brutt ut er av en hittil ukjent type. Helsemyndigheter verden over frykter at den kan bli en verdensomspennende, dødelig epidemi. Foto: SCANPIX/REUTERS/Dr. Erskine Palmer and R.E. Bates/Centers for Disease Control/Handout
MIKROSKOPISK MORDER: H1N1 viruset avbildet av et elektronmikroskop etter et utbrudd i 1976. Versjonen som nå har brutt ut er av en hittil ukjent type. Helsemyndigheter verden over frykter at den kan bli en verdensomspennende, dødelig epidemi. Foto: SCANPIX/REUTERS/Dr. Erskine Palmer and R.E. Bates/Centers for Disease Control/Handout Vis mer