Tallkaos i statsbudsjettet

Dette er tallene regjeringen ikke ville du skulle se

Regjeringen skulle vente ett år med utregninger som avgjør akkurat hvor skuffa Trine Skei Grande burde være, men Dagbladet har deler av svaret.

TALL I DET BLÅ: Akkurat hvor stor klimaeffekt regjeringens forslag til statsbudsjett vil ha, er fortsatt ikke klart. Men ifølge Zero og Cicero er effekten svært begrenset.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TALL I DET BLÅ: Akkurat hvor stor klimaeffekt regjeringens forslag til statsbudsjett vil ha, er fortsatt ikke klart. Men ifølge Zero og Cicero er effekten svært begrenset.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Allerede fra det sekundet Siv Jensen gikk opp på talerstolen i stortingssalen for å holde sin finanstale, begynte kritikken å komme.

Skuffelsen lå tilsynelatende tjukt over Vandrehallen, og opposisjonspolitikerne og klimalobbyistene konkurrerte om å overgå hverandres karakteristikker.

Høyre og Frp øker miljøavgiftene med 1,6 milliarder kroner i budsjettforslaget, men lover ikke mer enn marginale kutt i utslippene av klimagasser.

«Avskjedssøknad fra regjeringen», «klimabudsjett uten ambisjoner» og «svik mot kommende generasjoner» var bare noen av kommentarene som ble slengt gjennom hallen.

- Det var Erna Solberg personlig som ga oss et løfte om «betydelige reduksjoner». Det er ikke mulig for Venstre å stemme for dette. Budsjettforslaget kutter ikke nok og svarer ikke på de utfordringene vi står overfor, sa en provosert Trine Skei Grande etter at Sivs finanstale var ferdig.

Tallkaos

Politikerne og lobbyistene viste til et tall fra budsjettet som viste at klimautslippene blir redusert med 2,1 prosent fram til 2030, noe som ikke er i nærheten av å oppfylle forpliktelsen om 40 prosent kutt innen 2030.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer