OI, SÅ BRA: Erna Solberg er begeistret for grafene SR-bank presenterer i dag. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø fra Høyre smiler minst like bredt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OI, SÅ BRA: Erna Solberg er begeistret for grafene SR-bank presenterer i dag. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø fra Høyre smiler minst like bredt. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Opptur i vest

Dette er tallene som får Erna Solberg til å glise

Tallknusere i SR-bank melder om opptur. Erna Solberg ber Jonas Gahr Støre avlyse krisa på Vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Det var som om dagens budskap fra SR-bank var forfattet av statsministeren selv.

Bunnen i oljekrisa er definitivt nådd, sier bankens tallknusere og peker på grafer som peker mot himmelen. Oljeselskapene ansetter folk igjen, og optimismen er tilbake i oljefylket og hos naboene Hordaland og Vest-Agder.

På første rad sitter en Erna Solberg i valgkampmodus og smiler bredt.

- Dette var jo gode nyheter. Dette er jo tegn vi har sett en periode. Oppturen er i gang, oppsummerer statsministeren umiddelbart.

GODE TIDER: Ting går bedre på Vestlandet, sier SR-bank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GODE TIDER: Ting går bedre på Vestlandet, sier SR-bank. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Skraper bunnen

Det er SR-banks ferske konjunkturbarometer for oljefylket som ble presentert i dag og tendensen er tydelig ifølge banken: Det er optimisme på Vestlandet, og bunnen i oljekrisa er nådd. Nå spås det vekst i flere sektorer.

Konjunkturbarometeret melder videre om økende optimisme, bedre vilkår for oljebransjen og økt sysselsetting i Rogaland, Hordaland og Agder. Knudsen sier også at eiendomsmarkedet i regionen har tatt seg opp den siste tida.

- Etter to veldig tøffe år i Rogaland, så ser vi at pilene nå peker oppover. Vi forventer at det vil komme flere ansettelser og økt omsetting de neste tolv månedene. Akkurat nå skraper vi bunnen, og så forventer vi at økonomien vil ta seg opp, sier han.

- God temperatur

Stavanger og omegn har ifølge SR-bank lykkes med å tilpasse utgiftene til en oljepris på rundt 50 dollar fatet.

- Det er en stor overvekt av bedriftene i oljesektoren som nå er i ferd med å ansette. Det er jevnt over god temperatur i de fleste bransjene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har flere kritisert regjeringens håndtering av det voldsomme fallet i oljeprisen som kom to år tilbake i tid.

Arbeidsledighet

Til Dagens Næringsliv i juli i år ville ikke Støre avlyse krisen på Vestlandet som følge av oljeprisfallet. 45 000 jobber forsvant fra regionen da oljeprisen nærmest over natten falt fra 110 til under 30 dollar fatet.

- Det er fortsatt områder her som er utsatt og trenger tettere oppfølging, sa han og la til:

- Når krisen rammer i en del av landet skal det være et nasjonalt ansvar, og da stiller vi opp.

Selv om pilene altså peker oppover i Rogaland er arbeidsledigheten i regionene fortsatt høyere enn ønskelig.

- Vi har gått fra 4,3 prosent ledighet til 3,8. Fortsetter dette i ett år til, så er vi innenfor normalen på arbeidsledighet, sier Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-bank.

Erna Solberg minner et frammøtte, flere fra oljesektoren i Rogaland, at norsk økonomi har utfordringer i årene som kommer:

- Selv om krisen er over, er ikke omstillingsbehovet i norsk økonomi borte. Deler av næringslivet er ikke med på oppturen vi ser nå. Verfts- og shippingnæringen for eksempel, sier Solberg.

- Bør Støre og andre avlyse krisen på Vestlandet, Solberg?

- Ja. Det var sterke tall vi fikk presentert nå. Tendensen betyr ikke at det ikke er sektorer som sliter, men det er tydelig at pilene peker oppover, sier Solberg til Dagbladet.