<strong>TIL ENERGI OG MILJØ:</strong> Espen Barth Eide var av mange utsett til å bli ny leder av utenrikskomiteen. Men selv sier han at energi- og miljøkomiteen sto like høyt på ønskelista. Han blir nå Aps fraksjonsleder i denne komiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL ENERGI OG MILJØ: Espen Barth Eide var av mange utsett til å bli ny leder av utenrikskomiteen. Men selv sier han at energi- og miljøkomiteen sto like høyt på ønskelista. Han blir nå Aps fraksjonsleder i denne komiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartiets kabal:

Dette er «team Jonas» i kampen mot Erna og Siv

Anniken Huitfeldt vant kampen om utenrikskomiteen. Men Espen Barth Eide sier energi og miljø var et delt førstevalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anniken Huitfeldt fortsetter som leder av utenrikskomiteen. Espen Barth Eide blir Aps nye fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen.

Til Dagbladet sier Eide at dette egentlig var ett av to førstevalg. Han kjenner seg ikke igjen i bildet som er tegnet av en maktkamp med Anniken Huitfeldt.

- Utenriks har er et felt jeg behersker, og jeg satte det også opp som et ønske, men hadde ikke noe prestisje på det, og kom fram til at energi- og miljøkomiteen var det mest spennende, sier Espen Barth Eide til Dagbladet.

Han understreker at utfordringene knyttet til at Norge er en energistormakt som står overfor store omstillinger for å bli et klimavennlig samfunn, innebærer internasjonalt arbeid.

Etter at Eide vendte tilbake til norsk politikk ble han av mange utsett som ny utenriksminister. Så ble det ikke regjeringsskifte, men Eide ble sett på som en utfordrer til Anniken Huitfeldt som leder av utenrikskomiteen.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, ønsket Huitfeldt å fortsette som leder i utenrikskomiteen, og det ble tidlig i valgkomiteens arbeid klart at Huitfeldt fikk velge om hun ville fortsette i der eller bli fraksjonsleder i en annen komité.

50-50

I de 12 stortingskomiteene har Ap plassert 6 kvinner og 6 menn som fraksjonsledere.

Ingvild Kjerkol blir fraksjonsleder i helse- og omsorgskomiteen, mens Rigmor Aasrud blir Aps fremste i kommunalkomiteen.

Annette Trettebergstuen fortsetter som Aps fraksjonsleder i familie-, kirke- og kulturkomiteen, mens Martin Henriksen blir Aps førstemann i utdanningskomiteen som Trond Giske ledet i forrige periode. Giske blir som tidligere kjent Aps finanspolitiske talsmann

<strong>NY KONTROLLEDER:</strong> Dag Terje Andersen blir leder av Stortingets kontrollkomité. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY KONTROLLEDER: Dag Terje Andersen blir leder av Stortingets kontrollkomité. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dag Terje Andersen overtar som leder av kontrollkomiteen etter Martin Kolberg, som går til utenriks- og forsvarskomiteen.

Sverre Myrli blir Aps talsperson i transportkomiteen.

Lene Vågslid tar over som Aps fraksjonsleder i justiskomiteen etter Hadia Tajik. Som tidligere kjent går Tajik over til arbeids- og sosialkomiteen, i tillegg til at hun blir parlamentarisk nestleder.

<strong>TIL FORSVAR:</strong> Martin Kolberg som har vært en markant leder av kontrollkomiteen i denne stortingsperioden, blir medlem av utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL FORSVAR: Martin Kolberg som har vært en markant leder av kontrollkomiteen i denne stortingsperioden, blir medlem av utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jan Bøhler, som tidligere har vært justispolitisk talsmann, kommer tilbake til denne komiteen.

Terje Aasland blir Aps fraksjonsleder i næringskomiteen,.

Marianne Marthinsen, som ønsket å fortsette i finanskomiteen, går til utenrikskomiteen.

Eva Kristin Hansen, blir nestleder i kontrollkomiteen og er sammen med Magne Rommetveit Aps kandidater til presidentskapet.

Fredric Holen Bjørndal og Kari Henriksen går sammen med parlamentarisk leder Jonas Gahr Støre og parlamentarisk nestleder Hadia Tajik inn i gruppestyret.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer