Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er tenketanken Agendas nye leder

Tankesmien Agendas nye leder Trygve Svensson (40) kommer rett fra Equinor, og ønsker seg mer kunnskapsbasert innvandringspolitikk.

STARTER I AGENDA: Her er Trygve Svensson sammen med Gro Harlem Brundtland på Arbeiderpartiets landsmøte i 2017, nå blir han ny leder for Tankesmien Agenda. Foto: Bjørn Langsem
STARTER I AGENDA: Her er Trygve Svensson sammen med Gro Harlem Brundtland på Arbeiderpartiets landsmøte i 2017, nå blir han ny leder for Tankesmien Agenda. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassekampen kunne i dag erfare at Trygve Svensson (40) var innstilt som leder av Tankesmien Agenda, etter at Marte Gerhardsen gikk over til Helsedirektoratet.

Nå er det offisielt, bekrefter styreleder Geir Lippestad.

Trygve Svensson kommer fra jobben som personlig rådgiver for konsernsjefen i Equinor Eldar Sætre.

- Det har vært utrolig spennende å jobbe i industrien, tett på en av de største industrilederne i Norden. Men jeg er et politisk dyr: Jeg gleder meg til å komme enda tettere på den brede samfunnsdebatten, sier Trygve Svensson til Dagbladet.

Startet i SV

Svensson startet sin politiske karriere i SV, men meldte overgang til Ap i 2007. Han har jobbet som rådgiver i Geelmuyden Kiese, og i Arbeiderpartiet og var også statssekretær under Trond Giske i 2013.

I sommer leverte han doktorgraden «Ludvig Holbergs retorikk» ved Institutt for informasjons- og medievitenskap i Bergen.

- Jeg har en sterk lidenskap for kvaliteten på den offentlige debatten. Jeg tror det er et sug i offentligheten etter politiske forslag og politiske saker som handler om folks sine liv, sier den påtroppende Agenda-profilen om hvorfor han ønsket seg jobben.

Ulikhet og velferd er to områder han mener må stå sentralt i politikken. Innvandringspolitikk likeså.

- Dette er et området der jeg har lyst til at Agenda virkelig skal levere ny kunnskap. Det sentrale her er å utvikle løsninger basert på sentrum-venstre-sidens premisser, ikke som respons på en veldig drøy post på Facebook.

SKAL LEDE AGENDA: Trygve Svensson. Foto: Selma (9)/ Agenda
SKAL LEDE AGENDA: Trygve Svensson. Foto: Selma (9)/ Agenda Vis mer

- Er det slik denne politikken har blitt drevet?

- Det er vel mer en funksjon av hvordan offentligheten fungerer.

- KrF må velge selv

- Det er et stort sprik i sentrum-venstre for tiden, med Rødt på den ene siden, og KrF på den andre. Er det et mål å samle alle for å vinne tilbake makta for venstresiden?

- Det bildet kan nyanseres. På mange måter har sentrum-venstresiden vunnet, i den store kampen om hva som er de grunnleggende verdiene i samfunnet. At vi skal ha fellesskapsløsninger, små forskjeller og at alle skal betale skatt. Akkurat hvem som skal samarbeide vil jeg overlate til de politiske partiene å finne ut. Vi er partipolitisk uavhengig, vi har en annen rolle i samfunnet. Rettesnoren er å reise debatter og komme med forslag til politikk som betyr noe i folks liv, svarer Trygve Svensson.

- Så du ønsker ikke å være pådriver for å lage en plattform som kan være et utgangspunkt for et nytt flertall, slik Kristin Clemet fikk æren for å ha gjort på høyresiden?

- Å lage gode plattformer er definitivt en oppgave, det gjør Agenda allerede i dag. Så skal vi utfordre det.

- Men KrF står midt i et retningsvalg, mener du de hører hjemme sammen med venstresiden?

- Det skal du få lov til å spørre KrF om, sier han og ler.

Forskerbakgrunn viktig

Ifølge styreleder i Agenda, Geir Lippestad, var hans engasjement og motivasjon for å ta på seg jobben, deler av årsaken til at han ble valgt

- Han har en veldig spennende og litt unik bakgrunn. Han har en tung fot i forskningen, en tung fot i politikken og også i næringslivet. Det gjør ham til en veldig spennende kandidat til å lede en tankesmie for de store spørsmålene framover, sier Lippestad.

For de fleste er Svensson et ukjent navn. Geir Lippestad sier han forstår spørsmålet om hvorfor de ikke gikk for en mer profilert person.

- Vi kunne valgt en tidligere statsråd eller noen som har vært i rikspolitikken. Men for Agenda er det uhyre viktig å være en kunnskapsinstitusjon, som utvikler politikk basert på kunnskap. Da er hans forskerbakgrunn nyttig. Så blir det opp til et dyktig sekretariat at resten av landet også blir kjent med ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!