VIL STOPPE RYKTER: Politiet etterforsker en rekke spor for å hindre mytebygging rundt terrorangrepet 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL STOPPE RYKTER: Politiet etterforsker en rekke spor for å hindre mytebygging rundt terrorangrepet 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Dette er teoriene om Anders Behring Breivik

Forskere tror det vil bli umulig å stilne konspirasjonsteoriene om 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Breivik er ikke et menneske
• En internasjonal maktelite står bak
• Breivik er egentlig muslim
(se hele lista til høyre, lenger ned)

Oslo-politiets 22. juli-etterforskning er den mest omfattende kriminaletterforskning i Norge noensinne. På det meste jobbet 140 etterforskere med å kartlegge det meste rundt terrorhandlingene og massemorderen Anders Behring Breiviks liv.

Politiet vil ha besvart flest mulig av spørsmålene i saken. Det til tross for at gjerningsmannen er tatt og har innrømmet at han står bak terrorhandlingene.

-Jakten på eventuelle medvirkere er hovedgrunnen til den omfattende etterforskningen. Dette er så viktig at vi må snu hver sten. Dernest er det hensynet til de fornærmede. Vi søker så langt det er mulig å få flest mulig opplysninger om hvert enkelt drap, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Men også de mange ryktene og konspirasjonsteoriene som oppstår i kjølvannet av store kriminalsaker er politiet  oppmerksomme på. 

- Dette er norgeshistoriens og trolig verdenshistoriens største drapssak. Vi har en person, det har vært planlegging og han sier selv at det er andre celler. Det er en helt spesiell sak. Da vet vi so alle andre at det vil komme konspirasjonsteorier. Vi er oppmerksomme på dette og håper det arbeidet vi gjør vil svare også dem, sier politi

Kom tidlig Allerede i dagene etter terrorangrepene begynte de første konspirasjonsteoriene å dukke opp. Teoriene har i grove trekk det til felles at de er svært løselig basert og ofte bygd på misforståelser eller svært selektiv informasjonsutvelgelse. Det vil uansett være umulig å stoppe dem helt, mener Terje Emberland, religionshistoriker og seniorforsker ved Holocaust-senteret, som blant annet har studert konspirasjonsteorier.

- Grundig etterforskning er viktig, men vil aldri hindre konspirasjonsteoriene. Drapet på John F. Kennedy ble etterforsket nøye, likevel florerer konspirasjonene.  Et hvert motbevis tas av konspirasjonsteoretikere som et bevis på hvor mektig motparten er. Jo mer du kritiserer, jo mer bekrefter du teorien, sier Terje Emberland til Dagbladet.

- Må hindre fotfeste Konspirasjonsteorier kan være en stor belastning for overlevende og etterlatte.

- Konspirasjonsteoretikere er bare opptatt av bitte små elementer av fakta som kan bevise deres teorier og er ikke interessert i resten av faktagrunnlaget. Likevel er det viktig for politiet å få gjennomlyst angrepet slik at man har en referanse opp mot konspirasjonene slik at disse ikke får fotfeste i samfunnet, mener Emberland.

SER DU EN UFO?: Enkelte hevder det ble sett en UFO ved regjeringskvartalet den 22. juli. Foto: Berit Roald / Scanpix
SER DU EN UFO?: Enkelte hevder det ble sett en UFO ved regjeringskvartalet den 22. juli. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Medieviter og journalist John Færseth, som nå jobber med boka «KonspiraNorge», var nylig på et foredrag der foredragsholderen selv hevdet at myndighetene var involvert i 22. juli-terroren.

- Begrunnelsen hans var at ellers hadde ikke myndighetene nektet oss å se intervjuer med Breivik, sier Færseth. Han mener detteviser hvor viktig det er med åpenhet rundt saken.

«Var hjernevasket» En annen av teoriene uten rot i virkeligheten er ifølge Færseth at Breivik var hjernevasket.

- Det blir hevdet at det kan ha skjedd ved hjelp av stoffer, elektronisk programmering eller okkulte ritualer, sier han.

- Ifølge konspirasjonsteoriene er myndighetenes motiv å kunne innførere strengere overvåkingslover, tilsvarende de som ble innført i USA etter 11. september, sier Færseth.

Et eksempel er på de som hevder dette er den amerikanske journalisten og konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, som blant annet driver nettstedet Infowars.

- Bare noen dager etter hendelsene i Oslo og på Utøya hevdet han at det i virkeligheten var internasjonale makteliter som stod bak drapene. Formålet var ifølge Jones å diskreditere det han kalte «patrioter», motstandere av økonomisk og politisk globalisering. Dette er spesielt alvorlig fordi Jones ikke bare har et stort publikum i USA, men fordi han fikk lov til å komme med disse påstandene på russisk satelitt-TV med millioner av seere over hele verden, sier Færseth.

- Breivik eksisterer ikke Det er også lagt ut videoer på Youtube hvor det spekuleres i om Anders Behring Breivik i det hele tatt er en virkelig person.

En annen teorier, som åpenbart ikke er tuftet på fakta, er at «Illuminati», en gjenganger innen konspirasjonsteoriene, egentlig står bak. Illuminati er påstått frimurerorganisasjon som enkelte oppfatter som en verdensregjering.

En annen teori som blir framholdt er at Breivik egentlig er muslim:

- Det finnes ikke grenser for hva slags teorier som blir framsatt. De islamofobe har problemer med Utøya, fordi de forstår at dette kommer til å hefte ved deres ideologi for alltid. Da har de et veldig behov for å bortforklare, sier forskeren Emberland.

- Kan bli farlig Ifølge Emberland trives konspirasjonsteoriene best i randmiljøer.

- De florerer blant folk som føler avmakt. Samtidig tror de at de sitter på den hele og fulle sannhet. De må forklare hvorfor deres meninger er forkastet. Da griper de til konspirasjoner. Når konspirasjoner siver inn i storsamfunnet blir det farlig. Det er slik Holocoust eller masseforfølgelse av kommunister oppstår, sier Emberland.

Også Breiviks manifest er gjennomsyret av konspirasjonsteorier. Blant disse er frykten for «Eurabia». Ifølge Breiviks meningsfeller er det et EU-prosjekt for å skape et framtidig Europa dominert av muslimer.

ER DETTE ET MENNESKE?: Ifølge enkelte kan Anders Behring Breivik være utsatt for kloningsteknologi utviklet av aliens.  Foto: Politiet
ER DETTE ET MENNESKE?: Ifølge enkelte kan Anders Behring Breivik være utsatt for kloningsteknologi utviklet av aliens. Foto: Politiet Vis mer