Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er terroristens store politiske forbilde

Anders Behring Breivik (32) hyllet den mystiske bloggeren Fjordman i sitt terrormanifest.

MISLIKER Å BLI BRUKT AV BREIVIK: Fjordman kommenterte i går Anders Behring Breiviks bruk av hans materiale.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
MISLIKER Å BLI BRUKT AV BREIVIK: Fjordman kommenterte i går Anders Behring Breiviks bruk av hans materiale. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske islamkritiske bloggeren og forfatteren Fjordman er sentral Anders Behring Breivik (32) i manifest, som ble publisert kort tid før terrorhandlingene.

Flere av kapitlene i boka er skrevet av Fjordman. 32-åringen hyller Fjordman og peker ham ut som sin favorittforfatter:

- Til min overraskelse fant jeg ut at Fjordman hadde skrevet om mange av de samme emnene som meg. Jeg følte virkelig en kobling til essayene hans. Synspunktene våre er ganske like, står det i manuset.

- Jeg har prøvd å møte ham flere ganger, uten å lykkes. Det er også mange som spør om jeg er Fjordman, noe som selvsagt ikke stemmer, heter det i manuset.

- Misliker det Dagbladet har sendt epost til Fjordman uten å få svar. Fjordmann gikk i går ut på kontrajihadnettstedet Gates of Vienna, en bevegelse Behring Breivik identifiserer seg med, og tok avstand fra ham. Fjordman gjentok her at han ikke er identisk med 32-åringen.

I natt publiserte han et nytt et nytt innlegg på samme nettsted.

- Nei, jeg hadde absolutt ingenting å gjøre med massakrene som fant sted i Oslo sentrum og på Utøya nå på fredag, skriver han.

Han sier han reagerte med absolutt skrekk og forferdelse, som alle andre.

- Jeg innrømmer at jeg først trodde det handlet om et islamsk jihadistisk angrep, men skytingen på Utøya så ikke ut til å følge det vanlige jihadistiske mønsteret. Ettersom kvelden gikk ble det langsomt klart at vi hadde å gjøre med noe annet og kanskje enda mer forferdelig. Hvem som nå enn gjorde de fryktelige handlingene på Utøya er et monster som fortjener akkurat lite like sympati som han gav til sine uskyldige, ubevæpnede ofre, skriver han.

Fjordman er regnet som en innflytelsesrik blogger i konservative og høyreradikale miljøer. Han skriver jevnlig for de viktigste anti-muslimske nettstedene, som Jihadwatch og Brussels Journal, og er den nordmannen som har størst ideologisk innflytelse i kontrajihadbevegelsen.

- Forferdelig En rekke av kapitlene i Breiviks bok er tekster Fjordman har publisert på nettet.

- Det føles aldeles forferdelig at han siterer meg i sin mye omtalte bok. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si, skriver bloggeren, og legger til at han ikke har orket å lese manifestet selv.

- Hans totale mangel på respekt for menneskeliv er ikke noe han kan ha plukket opp fra meg eller fra noen annen islam-kritisk skribent jeg kjenner. Jeg har aldri tatt til orde for vold i mine tekster, og jeg vil anslå at jeg har publisert mellom en og to millioner ord under dette navnet på internett.

Fjordman bemerker at han skriver om alt fra «astrofysikk til historien om sjokolade og øl», men at han også skriver om følsomme og kontroversielle temaer og at han «vet det godt».

Videre skriver han at han ikke anser seg som ekstrem, men at han «har en sterk trang til å søke sannhet» og skriver videre om sitt syn på «moderat islam», «radikal islam» og «islamisme».

Møtte Fjordman Fjordman skrev et kapittel i boka til Ole Jørgen Anfindsen, høyreblogger og redaktør av Honestthinking.

- Vi har ikke noe nært eller personlig forhold, men jeg er en av bloggerne han sender tips til, sier Anfindsen til Dagbladet.

Anfindsen har møtt Fjordman, men sier han ikke kjenner navnet hans.

- Vi har noen felles interesser og synspunkter, og er på sett og vis i et slags bloggfelleskap. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har vært begeistret for mange av kronikkene hans, og at jeg mange ganger har anbefalt ting han har skrevet. Samtidig er vi nok uenige om en del også, sier Anfindsen.

Saumfarte nettet Fjordman er ikke den eneste personen som er blitt forsøkt kontaktet av Anders Behring Breivik.

I manifestet beskriver 32-åringen hvordan han saumfarte nasjonalistiske nettfora og Facebook-grupper for å samle flest mulig kontakter. Han hevder han til slutt fikk 5700 Facebook-kontakter og 8000 epostadresser til nasjonalister. Han fryktet at Facebook-aktiviteten skulle avsløre terrorplanen hans.

- Jeg skjønte at noen av profilene jeg kontaktet var falske profiler, ment for spaning av ulike etteretningsorganisasjoner. Spørsmålet er om de har oppdaget, heter det i manuset.

Tror organisasjon er tankespinn Anders Behring Brevik hevder han i april 2002 var i London og med på stiftelsen av organisasjonen PCCTS, Knights Templar (Tempelridderne). 32-åringen hevder at målet var å lage en «konservativ revolusjonær bevegelse i Vest-Europa» og varsler terror og drap i hele Vesten.

Mathew Collins jobber i det britiske tidsskriftet Searchlight Magazine, og er ekspert på høyreekstreme grupper. Han tror ikke møtet fant sted eller organisasjonen finnes.

- Hadde det vært et slikt møte, hadde vi visst det. Det er ingenting som tyder på at det er sant, sier Collins, som antar at organisasjonen bare eksisterer i 32-åringens hode.