Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er terrortrusselen som fikk PST til å slå alarm

Den islamske stat truer «alle allierte av USA» i propagandaklipp.

TRUER VESTEN I PROPAGANDA-KLIPP:  Norske sikkerhetstjenester har tatt en trussel fra Den islamske stat (IS) på alvor, og går i dag ut med at terrortrusselen mot Norge er skjerpet. Talsmann Abu Muhammad al-Adnani i Den islamske stat (IS) oppfordrer i en tale fra 21. september med drap på alle allierte av USA, derav også Norge. Bildet er fra en annen propagandavideo i juli.  Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix
TRUER VESTEN I PROPAGANDA-KLIPP: Norske sikkerhetstjenester har tatt en trussel fra Den islamske stat (IS) på alvor, og går i dag ut med at terrortrusselen mot Norge er skjerpet. Talsmann Abu Muhammad al-Adnani i Den islamske stat (IS) oppfordrer i en tale fra 21. september med drap på alle allierte av USA, derav også Norge. Bildet er fra en annen propagandavideo i juli. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrortrusselen mot Norge har økt de siste månedene og ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er det sannsynlig at terrorister vil prøve å angripe Norge det kommende året.

Grunnen til at de slår alarm, er blant annet et lydklipp publisert av terrororganisasjonen Den islamske stat (tidligere ISIL) 21. september.

- Hvis du ikke klarer å skaffe en IED (improvisert bombe red.anm.), så velg ut en vantro amerikaner, franskmann eller hvilken som helst av dere allierte, sier talsmann for IS Abu Muhammad al-Adnani i lydklippet.

Deretter følger en svært detaljert liste med enkle redskaper og metoder han mener terrorister kan bruke for å ramme «alle allierte» av USA. 

- Det ble publisert en tale fra ISIL i september, hvor man uttrykkelig oppfordrer ISIL-sympatisører til å gjøre angrep i sine hjemland, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

Politimenn og militære mål I talen oppfordrer terrorgruppa spesielt til angrep på militært personell, politimenn og ansatte i sikkerhetstjenestene i alle land som nå kjemper mot Den islamske stat. Og det er også derfor Politiets sikkerhetstjeneste nå har valgt å varsle om en skjerpet terrortrussel.

For Norge bidrar med soldater og fem stabsoffiserer i kampen mot IS. Og er en nær alliert av USA. 

- Dere vil ikke engang føle dere trygge på deres egne soverom. Dere vil betale prisen når dette korstoget dere fører kollapser, og da vil vi angripe dere i deres hjemland, truer ISIL-talsmannen.

Dagbladet vet at PST mener det er en sammenheng mellom flere terrorangrep med kniv, øks og skytevåpen i flere vestlige land de siste ukene, etter trusselklippet ble offentliggjort.

- Fellestrekkene i planene har vært å angripe symboltunge mål med enkle midler, skriver  PST i en pressemelding.

Flere små angrep I oktober ble fire politimenn i New York angrepet med øks. I september ble to politimenn overfalt i Melbourne, Australia med kniv. Fire menn ble i forrige måned arrestert i London, siktet for å ha planlagt skyting mot en politistasjon i den engelske hovedstaden. For noen uker siden angrep en terrorist parlamentet i Canada.

- Vi ser fra handlinger i andre land at de evner å sette ord til handling. Og det plikter vi jo å vurdere, for å gi god beslutningsstøtte til våre myndigheter, sier PST-sjefen til Dagbladet i dag.

Canada var ett av landene som ble spesielt trukket fram i talen. Talsmannen Abu Muhammad al-Adnani bruker 42 minutter på å true alle land som støtter USAs luftangrep mot IS. Norge blir ikke eksplisitt trukket fram.

- Vi vil erobre deres Roma, ødelegge deres kors og slavebinde deres kvinner, sier al-Adnani i lydklippet.

Voksende islamistmiljø i Norge PST foretar årlig en vurdering av trusselen mot Norge, som blir presentert på vårparten. Nå har de valgt å komme med en ekstra trusselvurdering.

- PST og Etterretningstjenesten har tidligere varslet om en negativ utvikling i trusselbildet. De siste månedene har situasjonen tilspisset seg, skriver PST.
 
Da de la fram sin trusselvurdering i vår, ble radikaliserte nordmenn og konvertitter i Syria trukket fram som en av de største truslene mot Norge i dag. De reiser ned, mange uten militær erfaring i det hele tatt, og blir krigere i en av verdens mest destabiliserte og kaotiske områder.

PST frykter at nordmenn som kommer tilbake etter opphold i disse områdene, kan utgjøre en trussel mot Norge.

Overfor Dagbladet bekrefter PST-sjef Benedicte Bjørnland at det er over 50 prosent sannsynlighet for at det vil skje et angrep mot Norge i løpet av neste år. 

- Det er et voksende miljø av ISIL-sympatisører i Norge, sier PST-sjefen til Dagbladet i dag.

TRUER NORGE:  Fire terrorister fra Den islamske stat var i sommer på vei mot Norge for å utføre et terrorangrep. De siste månedene har også trusselen mot Norge blitt skjerpet. Her er et bilde av IS-leder Abu Omar al-Shishani (venstre foran) og talsmann Abu Mohammed al-Adnani (høyre foran). Al-Adnani oppfordret i september til drap på borgere av alle land i den USA-ledede alliansen som angriper dem i Irak og Syria. Derav også Norge. Foto: Al-Itisam Media / HO / AFP Photo
TRUER NORGE: Fire terrorister fra Den islamske stat var i sommer på vei mot Norge for å utføre et terrorangrep. De siste månedene har også trusselen mot Norge blitt skjerpet. Her er et bilde av IS-leder Abu Omar al-Shishani (venstre foran) og talsmann Abu Mohammed al-Adnani (høyre foran). Al-Adnani oppfordret i september til drap på borgere av alle land i den USA-ledede alliansen som angriper dem i Irak og Syria. Derav også Norge. Foto: Al-Itisam Media / HO / AFP Photo Vis mer

• Les også: Dette er historien om de fire IS-terroristene som utløste terroralarmen i sommer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media