KLASSEBILDE: Thailands regjering avbildet på Bangkoks militære flyplass i september i år. Mannen som trolig er utpekt til å styre i en overgangsperiode er  Chaovarat Chanweerakul. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIX
KLASSEBILDE: Thailands regjering avbildet på Bangkoks militære flyplass i september i år. Mannen som trolig er utpekt til å styre i en overgangsperiode er Chaovarat Chanweerakul. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/SCANPIXVis mer

Dette er Thailands nye statsminister - kanskje

Full forvirring om hvem som styrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Kaoset og usikkerheten fortsetter å råde i Bangkok, til tross for at landets statsminister er avsatt, slik opposisjonen krevde.

Somchai Wongsawat er fradømt retten til å drive politikk i fem år, etter at en grunnlovsdomstol dømte hans parti PPP og to andre regjeringspartier for valgfusk.

Men hva som skjer nå er høyst uklart.

Tror de vet hvem som styrer
- Vi er også litt usikre på hva som skjer. I teorien skal parlamentet velge ny regjering. Men så blir spørsmålet om det er slik det kommer til å gå, om partiene skal stemme over ny statsminister. Vi har ikke fått klare signaler på hvordan det politiske miljøet i Thailand reagerer på dommen, sier Norges ambassadør Merete Fjeld Brattestad til Dagbladet.no.

Selv om dommen kan tolkes som at opposisjonen har fått gjennomslag for sine krav, er det også frykt for at dommen skal skape enda dypere motsetninger mellom opposisjonen og regjeringstilhengerne, og at dette igjen skal resultere i voldelige opptøyer.

Midt oppi denne urolige situasjonen, sier ambassadøren at ingen vet sikkert hvem det er som nå bestemmer. I utgangspunktet vil det ta 30 dager før en ny statsminister er valgt.

- Vi har ikke fått noen klar beskjed på hvem det er som har interimledelsen. Hvis vi følger lovens bokstav, er det det høyest rangerte regjeringsmedlemmet som ikke er dømt. Vi tror det er en av visestatsministerne, Chaovarat Chanweerakul, men det jobber vi med å få bekreftet, sier Fjeld Brattestad.

Arvet posten etter sønnen
70 år gamle Chaovarat fikk regeringsposten etter sin sønn Anutin. Sønnen var blant de 111 fra Thaksin Shinawatras parti (Thai Rak Thai) som ble sparket ut av politikken, da partiet ble forbudt.

Det er grunnen til at Chaovarat overtok som visehelseminister - han arvet rett og slett posten etter sin sønn.

Chaovarat har tidligere vært visefinansminister i Chavalit-regjeringen under Chart Pattana Party.

Chaovarat har også fått noe erfaring med å vikariere som statsminister. Da statsminister Somchai var på toppmøte i Peru for en
en drøy uke siden, var det Chaovarat som styrte.

Det vil si, hans oppgave bestod i rapportere til Somchai.

- Jeg kan snakke med Somchai når jeg vil. Det eneste vi gikk glipp av vår ukentlige runde med golf, sa Chaovarat, ifølge den Bangkok-baserte, thailandske avisa The Nation.

De omtalte Chaovarat som «visestatsministeren som egentlig er en hånddukke».

DYPE MOTSETNINGER: Tilhengere av regjeringen og statsminister Somchai utenfor rettslokalene i går. De omtaler det som har skjedd som et kupp. Foto:  REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX
DYPE MOTSETNINGER: Tilhengere av regjeringen og statsminister Somchai utenfor rettslokalene i går. De omtaler det som har skjedd som et kupp. Foto: REUTERS/Darren Whiteside/SCANPIX Vis mer

«Kupp»
Mens det jobbes på spreng med å få klarhet i hvem som styrer Thailand, reagerer regjeringstilhengerne med å kalle det som har skjedd for et kupp.

- De hevder dette er kupp via juridiske kanaler i stedet for et tradisjonelt militærkupp. Det som i hvert fall er helt sikkert er at dommen er blitt framskyndet, sier Norges ambassadør, om tidspunktet for dommen.

Helt siden landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra ble avsatt i 2006, har Thailand opplevd politisk uro. Det er et uttrykk for en dyp politisk splittelse, som dreier seg om skillet mellom land og by, mellom eliten og de på landsbygda, sier Fjeld Brattestad.

- Dette er spørsmål som er så mye større og komplisert enn det at demonstranter samler seg på flyplassen. Her må man inn og se på den politiske utviklingen og måten landet styres og utvikles på, sier hun.

Da Shinawatra ble kuppet for to år siden, var det det 18. kuppet siden landets absolutte monarki ble avskaffet i 1932 og erstattet med konstitusjonelt demokrati.

Krever at hele regjeringen går
Fra Don Mueang og Suvarnabhumi-flyplassene i Bangkok kommer det motstridende opplysninger om hvorvidt opposisjonsbevegelsen, Folkealliansen for demokrati (PAD), avslutter den ukes lange okkupasjonen.

Leder for PAD, Somsak Kosaisuk, har sagt klart og tydelig at de vil ha hele regjeringen fjernet.

Ifølge The Nation, sier Somsak at de ikke vil tillate de resterende ministerne i regjeringen å styre i en midlertidig regjering fram til en ny blir valgt.

Av 36 regjeringsmedlemmer, er 22 av dem ikke berørt av dommen og kan i prinsippet fortsette. Totalt bestod koalisjonsregjeringen av seks partier, hvorav det største PPP, og to mindre partier nå er oppløst.

På Don Muang-flyplassen oppstod i morgentimene i dag panikk og frykt, da det ble kastet en granat inn i en av passasjerterminalene. En demonstrant ble drept, 22 skadd.

JUBLER: Opposisjonstilhengere på Suvarnabhumi-flyplassen jubler etter grunnlovsdomstolens dom.  Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom/SCANPIX
JUBLER: Opposisjonstilhengere på Suvarnabhumi-flyplassen jubler etter grunnlovsdomstolens dom. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom/SCANPIX Vis mer