Dette er thrilleren

Det startet med rød jubel, men akkurat nå er det blått flertall i Oslo. Det er fortsatt helt umulig å si hvem som vinner valget i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først kom valgdagsmålingene, og Arbeiderpartiet jublet over at 7 år med borgerlig styre så ut til å være over i Oslo. Aps ordførerkandidat Ellen Horn, byrådslederkandidat Rune Gerhardsen og Sv med Kari Pahle som ordførerkandidat i spissen ledet klart på den borgerlige siden, og så for seg maktskifte.

Selv nåværende byrådsleder Erling Lae var pessimist på egne vegne:

- Slår dette til får vi et svært rødt Oslo, sa Høyres Lae.

Men utover kvelden har stemningen tatt seg opp i Høyres Hus i Oslo hvor partiet har valgvake. Tallene fra de ulike kretsene har gitt bedre resultater enn valgdagsmålingene tydet på.

Og det er fortsatt umulig å si hvem som blir ordfører og byrådsleder i Oslo. Det står mellom Erling Lae, Kari Pahle og Rune Garhardesen som byråd. Akkurat nå ser det ut til at det kan bli Høyre som får byrådet fortsatt. De borgerlige partiene har 30 mandater, mot sosialistenes 29.

Men kampen er ikke over. Etter midtnatt kan vi regne med å få resultatet.

SV-rekord i Oslo

SV har uansett gjort et brakvalg i år, med 13,1 prosent oppslutning da nær 200 kommuner var opptalt.

Men i Oslo som i Trondheim er det nå nærmest dødt løp. Da 50 av 103 valgkretser i Oslo var talt opp var Høyre største parti og de borgerlige hadde et knapt flertall på 49,1 prosent mot 47,8 prosent for Ap, SV og RV. SV lå likevel an til å gjøre et rekordvalg på 20,0 prosent.

- Det er kjempespennende! Nå må jeg på do, ropte stortingsrepresentant Heikki Holmås.

Resultatene vippet fra minutt til minutt. Kvart på elleve hadde Ap kapret ett mandat fra Høyre, og det ga rødt flertall.

- Vi ser at det er en mobilisering for fellesskapet i de største byene. Og det er stor stas at SV går fram i Oslo - Oslo er jo ofte trendsetter for resten av landet, sa Kristin Halvorsen til NTB.

Fortsatt ventet SV på opptellingen av folketette kretser som Grønland, Tøyen og Groruddalen, der folk gjerne stemmer sosialistisk.

<B>SPENNENDE:</B> Rune Gerhardsen og Ellen Horn på APs valgvake.
<B>KARI PAHLE:</B> Svs byrådslederkandidat.