Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge i krise:

Dette er tiltakene som vil forandre din hverdag

Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) orientererer om de nye tiltakene for coronaviruset torsdag.

SMITTEFARE: Helseminister Bent Høie kom med flere råd og tiltak under en pressekonferanse holdt på statsministerens kontor. Vis mer

Erna Solberg sier at tiltakene vil bli de mest inngripende i fredstid, og vil påvirke hverdagslivet og samfunnslivet.

- Vi står i en vanskelig tid for Norge og for verden. Norge blir satt på en stor prøve som samfunn og for enkeltmennesker. Alle vil få en annerledes hverdag. Tiltakene vi nå iverksetter gjør vi i håp om å stanse viruset. Viruset har ført til frykt. Vi har de første tilfellene vi ikke kan spore tilbake til utlandet. Flere vil bli smittet de neste dagene. Vi er nå over i en ny fase, sier Solberg.

REDDET: Helseminister Bent Høie Vis mer

- Helt avgjørende at alle deltar

Hun understreker at det er helt avgjørende at alle landets innbyggere deltar i en dugnad for å bremse smitten, i solidaritet med de som er spesielt utsatt for alvorlig sykdom.

Alle landets skoler og barnehager stenges. Barn med foreldre i kritiske stillinger får omsorgstilbud. Sykedager med barn utvides i regelverket.

- Helsetjenesten forbereder seg på den største utfordringen de noensinne har møtt. De har vår støtte. Vi står sammen. Viruset er så smittsomt at vi ikke kan ta på hverandre, men vi skal ta vare på hverandre.

Helseminister Bent Høie sier at tiltakene er de sterkeste i verktøykassen. Han sier at grepet vil oppleves som en belastning, men at dette er en dugnad vi er nødt til å ta.

Dette er tiltakene

Helsedirektoratet har vedtatt følgende fra 12. mars til 26. mars:

Stenger barnehager, barneskoler, ungdomskoler, videregående skoler, og andre utdanningsinstitusjoner. Unntaket gjelder kritiske samfunnsfunksjoner, som at personer i risikogrupper brukes som barnevakt. Det må sørges for tilbud til disse. Det samme gjelder barn med særskilte behov.

Stenger av kulturarrangementer og idrettsarrangementer, alle virksomheter i serveringsbransjen bortsett fra spisesteder som kan tilrettelegge for en meters avstand mellom gjestene.

BERØRT: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo, 12. mars. Video: Ørjan Ryland Vis mer

Treningssentre, frisørsteder, tatovering, kroppspleier, svømmehaller stenger. Varehandel holder åpent, og det er ikke grunn til å hamstre mat. Transportsektoren opprettholdes som normalt.

- Unngå reiser som ikke er nødvendig, både innenlands og utenlands. Unngå kollektivtransport. Alle som kommer fra reiser utenom Norden må i hjemmekarantene uavhengig av symptomer. Vi anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner, som sykehjem, fengsler osv.

Live-published photos and videos via Shootitlive

For å sikre helsepersonell, er det gjort vedtak om forbud mot utenlandsreiser for personer med pasientbehandling.

- De som rammes vil få kostnadene kompensert. Dette gjelder fra i dag og ut april 2020, sier Høie.

CORONAVIRUS: Det er flere som har tatt i bruk tilbudet ved coronasmittesenteret i Oslo, hvor leger og sykepleiere jobber på spreng for å teste folk med mistanke om smitte av covid-19. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi vet ikke omfanget

I en ny risikovurdering fra Folkehelseinstituttet, poengterer de at situasjonen nå er gått over i en ny fase.

- Det er stille smitte i befolkningen. Vi vet ikke omfanget. Vi håper at det er en tidlig fase, men det er usikkert. Det kan dreie seg om mange smittede som vi ikke kjenner til. I dag er vi kjent med at ti personer er på sykehus, en får intensiv behandling, sier direktør Camilla Stoltenberg.

I scenarioene som er presentert har FHI anslått at 2,2 millioner vil bli smittet. Mange av dem får ingen eller milde symptomer. Videre anslår FHI at 14 prosent vil bli syke - 733-780 000 personer, og at 22-30 000 personer vil bli lagt inn på sykehus.

REDDET: Helseminister Bent Høie Vis mer
Hele Norges coronakart