Dette er tiltakene

Regjeringen la fram tiltak for nabokommunene til kommunene som allerede har strenge tiltak på grunn av mutasjonen.

ÅPNES: Vinmonpolet åpnes nå igjen i de ti kommunene i Oslo-regionen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 100 +390
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 112 000 000+387.9K
døde 2 490 000 +11.3K
Se mer

Klokka 21.00 la regjeringen fram nye tiltak for ytterligere 15 kommuner på Østlandet. Helsedirektoratet hadde på forhånd blant annet foreslått at Vinmonopolet åpner opp, og at kjøpesentre stenges.

- Det er tøffe tiltak, og slitsomt med den usikkerheten vi alle føler på. Men vi kan klare å slå ned denne smittsomme virusvarianten. Den innsatsen folk på Østlandet nå skal gjøre, den gjør de ikke bare for seg selv, men for hele landet, sier helseminister Bent Høie.

Tiltakene kommer etter at det er oppdaget villsmitte av den britiske coronamutanten, som er opptil 70 prosent mer smittsom, i Nordre Follo.

Når mange flere blir smittet, blir flere syke, og flere dør, konkluderer Bent Høie.

- Vi vet ikke i hvor stor grad dette viruset har spredd seg. Situasjonen er uoversiktlig. Risikoen for spredning, er stor. Er det i det hele tatt mulig å stoppe denne varianten, spør mange seg. Vi tror det kan være mulig, sier Høie.

Kommuner med nye tiltak søndag

Aurskog-Høland, Marker, Rakkestad, Skiptvedt, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier, Horten og Råde.

Nye tiltak

Videre legger han fram tiltakene for de ytterligere 15 kommunene. Tiltakene vil gjelde fra midnatt, og gjelder i første omgang fram til 31. januar.

Det blir gult nivå i grunnskole og barnehager, rødt nivå i videregående skole. Alle butikker som ikke er en del av kjøpesentre kan holde åpent.

Bortsett fra dette, er tiltakene i stor del like de som er innført i kommunene rundt Oslo. Det er innført skjenkestopp i kommunene.

Tiltakene gjelder følgende kommuner: Aurskog-Høland, Marker, Rakkestad, Skiptvedt, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier, Horten og Råde.

Dette er reglene

 • Serveringssteder, biblioteker, tros- og livssynshus og alle butikker som ikke er en del av kjøpesenter kan holde åpent. Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, kan også holde åpent, men det skal ikke være fritidsaktiviteter for andre på slike steder.
 • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng o.l. stenges, men det holdes åpent for skolesvæmming for de under 20 år, svømmekurs og svømmetrening for barn i barneskole eller yngre og svømming for profesjonelle utøvere. Rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør, tillates også. Det samme med annen individuell behandling som det kan bestilles time til, og hvor bad er en del av behandlingen.
 • Idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år tillates, men det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller fritidsaktiviteter for voksne som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.
 • Arrangement tillates, i tråd med nasjonale regler.

Felles for de 25 kommunene:

 • Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for dette.
 • Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
 • En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde en meters avstand eller redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
 • Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør vurderes karantene for husstandsmedlemmer av nærkontakter ved mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.
 • Følgende virksomheter skal holde stengt: Treningssentre, fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter. Museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
 • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs, men unntak for steder hvor barn og unge under 20 år har slike aktiviteter i de 15 randsonekommunene.
 • Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har dessuten besluttet at blant annet dyrebutikker, virksomheter for landbruks- og dyreproduksjon, optikere og vinmonopolet skal åpnes i de ti kommunene det ble stengt lørdag.

Endrer hytteråd

Reise til hytter utenfor kommunegrensen, er en unødvendig reise, sier Høie. De som allerede er på hytta, kan bli der. Men de bør ikke ha besøk og bør handle i nærmeste butikk med smittevernreglene som gjelder.

Videre melder regjeringen at alle bør begrense sosial kontakt. Det oppfordres til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som bor sammen. Barn i barnehage og barneskoler kan ha besøk fra kohorten.

Alle reiser som ikke er strengt nødvendige, frarådes.

Status vaksinasjon Full oversikt

298 742 (5.6%)i Norge har fått dose nr 1
104 343 (1.94%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer