I alt 25 kommuner i Oslo-området er delvis stengt ned som følge av mutantutbruddet i Nordre Follo. Det rammer totalt 1 552 050 innbyggere.
Følgende ti kommuner har de strengeste tiltakene:
Nordre Follo, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Oslo, Vestby, Våler og Ås.
Omkring 920 000 innbyggere rammes av disse strengeste tiltakene, som i første vil omgang gjelde til 31. januar.
Regler
- Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
- Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten, er gitt ansatte.
- Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner.
- Skjenkestopp.
- Stans i breddeidrett for barn og voksne.
- Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:
- Serveringssteder, men det er tillatt med take-away.
- Treningssentre.
- Svømmehaller, badeland, spa-anlegg, hotellbasseng og lignende
- Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser.
- Biblioteker.
- Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter.
- Museer.
- Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
- Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings - eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.
- Vinmonopolet ble først stengt som en del av tiltakene, men gjenåpnes mandag 25. januar.
- Følgende butikker kan i tillegg holde åpent: Utsalgsteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr, salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjo, lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende, bandasjister, optikere
Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler:
- Skoler og barnehager: Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det.
- Videregående skole: Det skal innføres digital undervisning på videregående skole i uke 4, og det skal forberedes overgang til rødt nivå i videregående skole fra uke 5. Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.
- Universiteter, høyskoler og fagskoler: Det skal innføres digital undervisning for alle. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
- Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.
Anbefalinger
- Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
- Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
- Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
- En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
- Det anbefales at kommunene og befolkningen vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte virusvarianten.
- Det er anbefalt at personer som har høy risiko for å bli alvorlig syke eller dø av covid-19, lever mer skjermet. De bør holde økt avstand (gjerne 2 meter) til andre enn dem de bor sammen med og bør få hjelp til handling.
- De som bor med personer som har høy risiko for å bli alvorlig syk eller dø dersom de blir smittet bør også leve med tilbaketrukket eller holde økt avstand til personer i risikogruppen. Dersom du ikke har mulighet å leve mer tilbaketrukket kan kommunen vurdere om du får en annen plass å bo.
I tillegg til alle gjeldende råd, har FHI følgende anbefalinger ved oppfølging av nærkontakter i utbrudd der det er påvist en ny variant fra England, eller det er en kjent epidemiologisk tilknytning til et slikt utbrudd:
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger