TRUER MED NEDSTENGING: Donald Trump truer nå med å stenge ned landets sosiale medier. Foto: Reuters /Jonathan Ernst / NTB Scanpix
TRUER MED NEDSTENGING: Donald Trump truer nå med å stenge ned landets sosiale medier. Foto: Reuters /Jonathan Ernst / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump

- Dette er tomme trusler

Donald Trump er rasende på Twitter og truer med å stenge sosiale medier. – Kan få store konsekvenser, sier norske eksperter.

Publisert

Det siste døgnet har det stormet rundt Donald Trump – igjen. Denne gangen etter at Twitter for første gang merket hans twittermeldinger som villedende.

Twitter har flere ganger blitt kritisert for å la verdensledere komme med feilinformasjon og usannheter. Tirsdag puttet Twitter derfor en faktasjekk-lenke under Donald Trumps twitterinnlegg. De aktuelle meldingene hevder presidenten at forhåndsstemming via post vil føre til valgfusk. Ved å trykke på lenken ble brukerne sendt videre til nyhetsartikler som avviser presidentens påstander.

Det falt ikke i god jord hos den amerikanske presidenten. I et nytt twitterinnlegg truer han nå med å stenge ned sosiale medier.

Truer med stenging

- Twitter blander seg nå inn i presidentvalget i 2020. De sier at min uttalelse om at stemmegivning via post vil føre til massiv korrupsjon og valgfusk, er feil, basert på faktasjekking fra fake news CNN og Amazon Washington Post.

– Twitter knebler ytringsfriheten fullstendig, og som president vil jeg ikke la det skje! skriver han i en post til sine 80 millioner følgere.

I en annen twittermelding truer presidenten med å regulere eller stenge ned flere sosiale medier, fordi republikanere føler at konservative stemmer blir utestengt.

– Dersom sosiale medier skulle bli stengt, ville det fått store konsekvenser for påliteligheten og omdømmet til Trump-administrasjonen, sier sosiale medier-ekspert, Melanie Magin, til Dagbladet, og utdyper:

– Det hadde blitt sett på som sensur, og det ville vært katastrofalt i USA.

SVARER REPORTER: En reporter med munnbind ble kritisert da han stilte spørsmål til Trump. Video/foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

– Tomme trusler

Ifølge USA-ekspert Svein Melby, er det imidlertid ingen grunn til bekymring. Trump kan nemlig verken regulere eller stenge ned selskaper på egen hånd, da det krever godkjennelse fra andre organer.

– Dette er tomme trusler. Det å stenge ned sosiale medier vil stride mot den amerikanske grunnloven, hvor både ytringsfrihet og pressefrihet står sentralt. Et slikt forslag blir neppe populært blant den amerikanske befolkningen, og vil antakeligvis bli møtt med en politisk storm, sier Melby og legger til:

– En mulighet kan være at han selv velger å boikotte Twitter. Men han gjør nok ikke det heller, fordi han så viktigheten av sosiale medier i politikk etter valgkampen i 2016. Og spesielt med tanke på coronapandemien, som gjør at vi ikke vet om det kan føres vanlig valgkamp til høsten, vil det være et lite strategisk trekk.

Til tross for at det ikke overrasker Magin om presidenten finner måter og virkemidler å stenge ned Twitter på, tror heller ikke hun at Twitters merking av Trumps meldinger vil få han til å kvitte seg med plattformen:

– Det er hans viktigste kommunikasjonskanal, hvor han når ut til publikum samtidig som han kan unngå journalistene og mediene han hater.

VELDIG UPASSENDE: Kongressmedlem, Nancy Pelosi, reagerte kraftig på spørsmål rundt Trump sine Twitter-meldinger. Video: AP Vis mer

Tar grep

Etter massiv kritikk tar Twitter nå grep for å begrense spredning av falske nyheter.

- Twittermeldingene inneholder potensielt misvisende informasjon om stemmegivningsprosessen og har fått en merkelapp for å gi ytterligere kontekst rundt stemmegiving via post, sier talsperson for Twitter, Katie Rosborough til Washington Post.

Men falske og misledende nyheter kan likevel være utfordrende.

- Selv om meldingen markeres som potensielt villedende, er det ikke nødvendigvis sikkert at folk blir mer kritiske til innholdet. Over tid kan man glemme at meldingen er falsk, men fortsetter å huske innholdet, og dermed vurdere det som sant, sier Magin til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer