- Dette er toppen av et isfjell

Arbeidsministeren tror ikke Adecco er alene om graverende forhold.

- VIL KOMME MER: - Det at et så innarbeidet og stort selskap som Adecco har så graverende forhold tyder på at det vil komme fram flere eksempler fra andre steder, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
- VIL KOMME MER: - Det at et så innarbeidet og stort selskap som Adecco har så graverende forhold tyder på at det vil komme fram flere eksempler fra andre steder, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det Dagbladet har avslørt, og Adecco-saken indikerer at vi står på toppen av et isfjell, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Dagbladet.

Til våren vil hun legge fram et forslag hvor Arbeidstilsynet vil få utvidet myndighet til å kontrollere kommunenes innkjøp.

- Vi vil gi Arbeidstilsynet mulighet til å bøtelegge kommuner som kjøper tjenester av selskaper som bryter lover og forskrifter, sier Bjurstrøm.

Sa opp Adecco De to siste månedene har Dagbladet avslørt at personer jobber for stat og kommune som renholder, lærervikarer og barnehageassistenter for helt ned mot 104 kroner i timen.

Dette på tross av at det offentlige er pålagt å ikke kjøpe inn tjenester for under tariffnivå. I går sa Oslo kommune opp avtalen med Adecco ved Ammerudlunden sykehus etter at NRK avslørte flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Det offentlige må ta ansvar Bjurstrøm har kalt partene i arbeidslivet inn til et møte mandag for å diskutere Dagbladets avsløringer i renholdsbransjen og Adecco-saken.

- Der skal vi diskutere hvordan vi skal få kommunene til å respektere de vedtatte lovene og reglene. For det er kommunene som har ansvaret her. Det er de som skal kontrollere at bedriftene ikke bryter loven eller dumper lønningene, sier Bjurstrøm.

Arbeidsministeren reagerer på at Oslo kommune brukte så lang tid på å reagere i Adecco-skandalen.

TRIST BEBOER: Beboer Helga Berntsen (92) og avdelingssykepleier Ludy Eala snakker om hvordan Ammerudlunden sykehjems ansatte har blitt behandlet av sin arbeidsgiver, Adecco Helse. Nå bryter Oslo kommune sin kontrakt med Adecco etter en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
TRIST BEBOER: Beboer Helga Berntsen (92) og avdelingssykepleier Ludy Eala snakker om hvordan Ammerudlunden sykehjems ansatte har blitt behandlet av sin arbeidsgiver, Adecco Helse. Nå bryter Oslo kommune sin kontrakt med Adecco etter en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Her er det Oslo kommune som har ansvar for å kontrollere, sier Bjurstrøm.

- Hvor stort tror du isfjellet kan være?

- Det at så innarbeidet og stort selskap som Adecco har så graverende forhold tyder på at det vil komme fram flere eksempler fra andre steder, sier Bjurstrøm.

Dette er saken:

• I januar avslørte Dagbladet at renholdsselskaper med offentlige oppdragsgivere betaler langt under lovpålagt nivå- helt ned til 104,25 kroner timen. Tariffbestemt minstelønn er 148,56 kroner.

Lønnsslipper og arbeidskontrakter viser at renholdere hos Helse- og sosialombudet i Oslo, Utlendingsnemnda, Norges Vassdrags- og energidirektorat og Oslo kommune får for lite lønn.

• I februar avslørte Dagbladet at renholdere i Oslo-skolene fortsatt jobber for langt under tariff, etter at Oslo kommune allerede i 2009 avdekket grov underbetaling.

• For to uker siden kunne Dagbladet avsløre at det ikke bare var renholdere som ble underbetalt når de jobbet for det offentlige: Lærervikarer og barnehageassistenter blir betalt helt ned til 50 prosent under tariff i Oslo, Bergen og Tromsø.

I går sa Oslo kommune opp avtalen med Adecco ved Ammerudlunden sykehus etter at NRK avslørte flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer