- Dette er toppen av frekkhet

Mener Frp-lederen forsøker å ta æren for kampen for innvandrerkvinners rettigheter.

RASER MOT SIV: Siv Jensen er frekk når hun framstiller det som om Frp kjemper for minoritetskvinnenes rettigheter, mener arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RASER MOT SIV: Siv Jensen er frekk når hun framstiller det som om Frp kjemper for minoritetskvinnenes rettigheter, mener arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Siv Jensen har lenge prøvd å tilsnike seg æren i kampen for minoritetskvinner. Dette er toppen av frekkhet. Hun har ikke lært én ting om de utfordringene disse kvinnene har. De som har stått fremst i kampen for minoriteskvinner i Norge er kvinner som Shabana Rehman, Loveleen Brenna, Fakhra Salami, Kadra Yusuf, Louiza Louhibi og flere andre. Det er de som har vist vei, og vil bli stående igjen som nye pionerer i norsk kvinnesakshistorie, sier arbeidsminister og lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt.

Frir til kvinnene I et intervju med Dagbladet i dag framholder Siv Jensen at Frp har den beste oppskriften for å styrke rettighetene deres i Norge:Strengere straffer, bedre norskopplæring og introduksjonskurs for alle. Hun hevder at de rødgrønne har gjort altfor lite for innvandrerkvinner som utsettes for omskjæring, tvangsekteskap, vold og isolering fra samfunnet.

- Vi må innføre bedre introduksjonsprogrammer for folk som kommer til Norge, sånn at de tidlig blir gjort kjent med våre regler og normer og får klar beskjed om at vi ikke godtar at de importerer sånt grums hit.

- Da må vi ikke lukke øynene slik den rødgrønne regjeringen har gjort, i sin iver etter å framstå som tolerante. Deres misforståtte form for toleranse resulterer i at mange minoritetskvinner sitter skamslåtte tilbake etter brutale overgrep — uten at myndighetene griper inn, sier Frp-lederen. 

Særlig Arbeiderpartiet får refs av Siv Jensen for å ha sviktet innvandrerkvinnene.

- Da må vi ikke lukke øynene slik den rødgrønne regjeringen har gjort, i sin iver etter å framstå som tolerante. Deres misforståtte form for toleranse resulterer i at mange minoritetskvinner sitter skamslåtte tilbake etter brutale overgrep — uten at myndighetene griper inn. 
Arbeiderpartiet har langt på vei sviktet innvandrerkvinnene. Det gjør ikke vi, sier Frp-lederen.

- Politisk svindel Siv Jensen har aldri vært en støttespiller i kampen for innvandrerkvinners rettigheter, mener Aps Anniken Huitfeldt.

- Men like lite som Siv Jensen, har jeg æren for den kvinnekampen innvandrerkvinnene selv kjemper i dag. Når Frp framstiller det som om de har stått i front i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, bedriver de i virkeligheten politisk svindel, mener hun.

- De gangene det er blitt avdekket utfordringer for kvinner i innvandrermiljøene, har Siv Jensen og Frp brukt dette systematisk for å sette innvandrerne i et dårlig lys. Dette har ikke gjort situasjonen deres noe lettere.

Huitfeldt mener Siv Jensen tar feil når hun sier at den rødgrønne regjeringen har sviktet innvandrerkvinnene.

- I dag legger vi fram en handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Den omhandler alle kvinner, også minoritetskvinnene. Vi har også tro på at arbeid og økonomisk frihet er nøkkelen for å motarbeide vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Frp vil på sin side gjeninnføre kontantstøtten for toåringer, selv om denne vesentlig er brukt av minoritetsfamilier, sier Huitfeldt.

Få fram i lyset Åpenhet er viktig for å bedre minoritetskvinnenes rettigheter, påpeker Ap-statsråden.

- Det har aldri tidligere vært snakket så mye om dette temaet som i dag. Det betyr ikke at problemene ikke eksisterer lenger, men åpenhet er viktig for å få ting fram i lyset, sier arbeidsministeren.

FRIR TIL INNVANDRERNE: Frp-leder Siv Jensen mener partiet hennes har den beste politikken for innvandrerkvinner. Foto:Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FRIR TIL INNVANDRERNE: Frp-leder Siv Jensen mener partiet hennes har den beste politikken for innvandrerkvinner. Foto:Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Hun tror det også bør snakkes om de positive sidene ved innvandring.

- Vi kan ikke snakke om det negative hver gang. Det er også viktig å trekke fram de flinke kvinnene med minoritetsbakgrunn, ikke minst at mange gjør det veldig bra på skolen og er overrepresentert på flere høyere utdanninger, sier Huitfeldt.

- Bekymret - Det henger ikke på greip når Siv Jensen sier at Frp er partiet som kjemper for minoritetskvinners rettigheter, sier barne-, likestillings og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

Hun trekker fram flere eksempler som hun mener beviser dette:
•I Frps alternative budsjett for 2013 kutter Frp 120 millioner kroner i drift til Integrering- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
•Partiet kutter 254 millioner kroner i integreringstilskudd til kommunene og 122 millioner kroner i kommunale tiltak som blant annet går til gratis halvdagsplass i barnehager med høy minoritetsandel og til Jobbsjansen, som har som formål å øke sysselsettingen blant innvandrere som er uten tilknytning til arbeidslivet, og som ikke fanges opp av andre ordninger.
•Frp vil legge ned kontaktutvalget mellom innvandrere og myndigheter.
•Partiet kutter i tilskudd til norskopplæring.
•Frp vil utvide kontantstøtten til treåringer.

- Frp vil kutte alt det vi vet virker for å få en bedre integrering. Jeg er særlig bekymret hva dette vil ha å si for de kvinnene som er mest isolert og mest sårbare for vold i hjemmet. Vi vet at det virker forebyggende at disse kvinnene kan snakke norsk, har et nettverk, deltar i arbeidslivet og har egen økonomi, sier Thorkildsen.

Oppskriften på å isolere minoritetskvinner har Frp selv, mener Inga Marte Thorkildsen.

- Problemet til Frp er at de mangler en likestillingspolitikk. Dette er snakk om kvinner som trenger ekstra støtte. En del av dem har verken utdanning, ferdigheter i norsk eller er i jobb. Da må vi være villige til å ta i bruk virkemidler som «forskjellsbehandler», men som i realiteten er grep som kan ha effekt, sier hun.

OPPGITT: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen tror Frp-politikk bare vil føre til at minoritetskvinner blir mer isolert. Foto: Jacques Hvistendahl
OPPGITT: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen tror Frp-politikk bare vil føre til at minoritetskvinner blir mer isolert. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer