Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er triksene

Dette er et tilfeldig utdrag av de 50 triksene som er oppdaget av advokat Lars Olav Skårberg. Han råder deg til å sjekke at ingen av disse triksene blir brukt på deg i skadeoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. KJØPE LEGEERKLÆRING-TRIKSET

Forsikringsselskapene bruker leger som er restriktive ved vurdering av noen skadetyper. Selskapene henviser skadelidte i betydelig omfang til disse legene, og betaler hundretusener av kroner til enkelte i honorar. Når oppdragsmengden blir en stabil og omfattende inntektskilde for legene, mener mange skadelidte advokater at legene ikke avgir nøytrale vurderinger, men blir lojale mot forsikringsselskapet. Erklæringene kan være korte, si halvannen side, og munne ut i en standardformulering om lav invaliditets- og uføregrad. Når en slik erklæring koster mellom 10 000 og 15 000 kroner har forsikringsselskapet ikke betalt for utredningen, som er minimal, men for en konklusjon som kan gjøre erstatningsoppgjøret billigere.

2. KILOMETER I TIMEN-TRIKSET

Ved nakkeslengskader kjøper forsikringsselskapene vurderinger fra faste ingeniører som regelmessig ikke finner at hastighetsendringen er stor nok til å forvolde skade. Dette gjøres for å dokumentere at dine plager ikke skyldes trafikksjaden, men andre forhold som forsikringsselskapet ikke svarer for.

3. FORELDELSES-TRIKSET

Foreldelse betyr at du mister retten til oppgjør fordi rettsak er innledet for seint. Foreldelse kan dessuten bli påberopt av forsikringsselskapet for å få ønsket oppgjør. Det er en teoretisk mulighet for at din advokat ikke ønsker prosess om foreldelse, fordi han risikerer å måtte ut med 50 000 kroner i egenandel på sin ansvarsforsikring og fordi det kan gi negativ omtale dersom saken er blitt foreldet. Forsikringsselskapet kan derved forsøke å presse igjennom oppgjøret det vil ha ved å true med foreldelse. For å komme i inngrep gir forsikringsselskapet bare kort utsettelse av foreldesesfrist, for eksempel med et halvt år av gangen, da det er størst sjanser for at advokaten før eller siden oversitter fristen. Forsikringsselskapet bruker betegnelsen suspenderre eller utsette foreldelse og unngår å bruke betegnelsen «stansing» av fristen. Det er for å ha deg i garnet når fristen utløper, fordi saken da er umiddelbart foreldet på gitt dato.

4. UTSULTINGS-TRIKSET

Forsikringsselskapet vet at når du har hatt en kraftig inntekstreduksjon i en periode på attføring, vil du komme i en vanskelig økonomisk situasjon. Behovet for midler vil gjøre at du godtar tilbud du ville avslått da du hadde god økonomi. På denne bakgrunn kan forsikringsselskapet la saken trekke ut til du får dårlig råd. Hvis selskapet ikke svarer på gjentatte henvendelser, du får avslag som er meningsløse, eller du ikke får foreløpige delutbetalinger ligger, er det mulig at utsultingstrikset brukes på deg.

5. SPRÅK-TRIKSET

For å bagatellisere skaden du har vært utsatt for, omtaler forsikringsselskapet ulykken som et uhell (ofte brukt ved bilulykker). Forsikringsselskapet snakker heller ikke om skadelidtsiden fordi ordet kan gi uttrykk av at du er uskyldig offer. I stedet brukes uttrykket «kravssiden». Tilsvarende snakker forsikringsselskapet ikke om skadevoldersiden, derimot om selskapssiden. Begrunnelsen for slik ordbruk er at forsikringsselskapene har innsett hvilken argumentasjonsverdi ordvalget har, særlig i rettsaker.

6. UTREDER-TRIKSET

Forsikringsselskapene bruker private etterforskere, kalt utredere, for eventuelt å ta deg på at du gir uriktige opplysninger. Du risikerer å bli kontrollert også i helt vanlige personskader, for eksempel i nakkeslengskader.

7. TRYGDEVEDTAKS-TRIKSET

Forsikringsselskapene sier gjerne at de må følge trygdevedtakene hvis trygdemyndighetene har satt lav invalidites- eller uføregrad, siden uførebegrepene er likt utformet i trygde- og erstatningsretten. Hvis trygden har satt høye grader, påpeker forsikringsselskapet derimot at trygd og forsikring er selvstendige regelsett og at forsikringsselskapet ikke er bundet av trygdevedtakene.

8. RESTARBEIDSEVNE-TRIKSET

Trikset er aktuelt hvis du blir ufør. Det viser seg at erstatningene blir dramatisk redusert dersom det legges inn i beregningene at du vil tjene et halvt eller helt grunnbeløp ved siden av trygden. Det er grunnen til at forsikringsselskapet vil legge stor vekt på å få deg til å godta å legge inn det forsikringsselskapet kaller «et minimum av restarbeidsevnen» i beregningene.

9. TVIST OM ALT VED PROSESS-TRIKSET

Forsikringsselskapet skriver at tilbudet ikke gjelder prosess, og at det ved prosess blir tvist om skaden er årsaken til plagene dine. Selv om forsikringsselskapet vet at det blir utbetalinger uansett, blir du satt under skikkelig press fordi du forespeiles at du kan komme ut med lavere eller ingen erstatning hvis det blir rettsak.

10. ANKE-TRIKSET

Hvis saken ender i retten, vil din advokat lete blant trykte dommer for å finne lignende saker der forsikringsselskapene har tapt. Slike dommer kan styrke din sak. Forsikringsselskapene er imidlertid beryktet for å anke dommene når de taper, for heller å betale erstatningen i forlik etterpå. Da unngår nemlig forsikringsselskapene at dommene blir publisert, og det gjør at de blir vanskeligere tilgjengelig for din advokat.

11. FUNKSJONSEVNE-TRIKSET

Forsikringsselskapet viser til at den medisinske invaliditeten i din sak er lav. Siden graden skal gi uttrykk for hvor stor funksjonsnedsettelsen er, hevdes det at du umulig kan ansees helt ervervsmessig ufør. Forsikringsselskapet unnlater å nevne at det gjennomgående er slik at den medisinske invaliditet settes lavt ved de mest aktuelle skadetyper selv når all ervervsevnen er tapt.

12. FORHANDLINGS-TRIKSET

Mange glemmer at forsikringsselskapene bruker det vanligste av alle vanlige forhandlingstriks, menlig å starte med å tilby et alt for lavt beløp for å ha noe å forhandle på. Den som tror det første tilbudet er et riktig oppgjør, kan komme dårlig ut.

13. AVSLAG FØRST-TRIKSET

Hvis forsikringsselskapet er i tvil om et krav skal aksepteres, velger det mest sannsynlig å avslå. Selskapet har lite å tape på å avslå fordi det alltid kan omgjøre avslaget hvis skadelidte krangler eller går til sak. Samtidig vet forsikringsselskapet at de færreste krangler, slik at det er mye å spare på å prøve seg med et avslag først.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!