Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er trist

Norske Kirsten (46) og Gudrun (33) er nå på vei ut av Gaza i drosje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Hjelpearbeiderne forlot Norsk Folkehjelps kontor i Gaza i dag tidlig, etter at palestinsk politi oppfordret dem til å reise ut fra området.

- Politiet ville gi oss politieskorte, men vi har valgt å reise i en nøytral drosje for å ikke vekke oppsikt, sier Gudrun Bertinussen til Dagbladet.no.Sammen med Kirsten Belck-Olsen valgte hun å forlate de palestinske områdene i dag, etter at Islamsk hellig krig og al-Aqsa-martyrenes brigade ba dansker og svensker om å forlate områdene i løpet av 48 timer.

- Ikke utrygge

De norske kvinnene sier til Dagbladet.no at de ikke føler seg truet i områdene.

- Det er stille og rolig her. Det har vært mye mer dekning av denne saken hjemme i Norge, sier Belck-Olsen fra drosjen.

- Vi føler oss ikke utrygge, men vi er blitt bedt om å reise av noen politiet og da mener vi det er best å ta det alvorlig, sier Bertinussen.

Advarselen kommer etter at al-Jazeera i forrige uke hadde en TV-reportasje om karikaturtegningene av profeten Muhammed, som ble publisert i danske Jyllands-Posten og senere gjengitt i den kristne norske avisen Magazinet.

I dag tidlig stormet væpnede palestinere et EU-kontor bare noen hundre meter fra Norsk Folkehjelps kontorer i Gaza, for å protestere mot Danmark. Utenfor kontoret ble norske flagg brent. - Kontoret ble okkupert av en gruppe som ville markere seg politisk. De har forlatt bygningen nå, sier Belck-Olsen.

Trakassering

Norsk Folkehjelps kontor i Gaza har den siste uken fått flere brev fra palestinske grupper, som har uttrykt skuffelse etter al-Jazeera-dokumentaren. Da Bertinussen i går var på besøk i en flyktningeleir, fikk hun vite at brevet også var distribuert der.

- Der heter det at palestinerne er skuffet og sjokkert over at dette skulle komme fra Norge. De hadde ikke trodd at Norge skulle stå for trakassering av muslimer, sier Bertinussen.

- De fleste jeg har snakket med, forstår at det ikke er alle nordmenn som står bak tegningene, men at det er en liten gruppe kristne fundamentalister som har testet ut grensene for ytringsfriheten, sier Belck-Olsen.

Hun sier at hun vil bli i Jerusalem under fridagen i morgen, men at hun vil reise tilbake sine åtte palestinske kolleger i kontret i Gaza By allerede på onsdag, om hun vurderer det trygt.

- Vi er bekymret for våre folk. Det er et skifte som nå er skjedd, og det er en del strømninger etter valget. Folk ønsker forandringer. Hvis dette utarter, vil vi ta konsekvensen av det og tone ned arbeidet, sier Ivar Christiansen ved Norsk Folkehjelp i Oslo til Dagbladet.no.

FORLATER GAZA: Gudrun Bertinussen og hennes kollega Kirsten Belck-Olsen reiste tidligere i dag fra Gaza etter at det ble fremsatt trusler mot dansker og svensker i området. Her Bertinussen fotografert i Peshawar i 2001.
PROTESTERER: Publiseringen av Karikaturtegningene av Muhammmed har skapt reaksjoner over hele den arabiske verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!