Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er «trollet» som kan true verdensøkonomien

IMF-sjef Christine Lagarde ser et «troll» som kan true verdensøkonomien fremover.

ØKONOMI: Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet ser et «troll» i verdensøkonomien. Foto: REUTERS/Gary Cameron
ØKONOMI: Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet ser et «troll» i verdensøkonomien. Foto: REUTERS/Gary Cameron Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Beskjeden fra IMF-sjef Christine Lagarde var klar da hun talte for National Press Club i Washington i går. Finanskrisen er ikke over.

Ifølge Financial Times mener sjefen for Det internasjonale pengefondet at deflasjonstrusselen truer med at  innhentingen i verdensøkonomien kan spore av igjen.

- Når inflasjonen ligger under mange sentralbankers mål, ser vi deflasjonsrisiko, som kan vise seg å bli katastrofalt for innhentingen. Hvis inflasjon er ånden, er deflasjon trollet som må bekjempes med besluttsomhet, sa hun.

Sentralbankers skrekk
Sentralbanksjefer er ifølge avisen redde bare for å nevne ordet «deflasjon», og Lagarde er den første høyprofilerte økonomiske beslutningstaker som advarer mot at ekstremt lav inflasjon i rike land kan resultere i den typen prisfall som har hjemsøkt Japan i 20 år.

Lav inflasjon kan tillate sentralbankene å holde pengepolitikken ekspesjonelt lav, selv om sysselsettingen tar seg opp i land som USA og Storbritannia, skriver Financial Times videre.

- Sentralbanker bør vende tilbake til en mer konvensjonell pengepolitikk først når robust vekst har slått rot, sa Lagarde.

Tror på bedring Verdensbanken la onsdag frem prognoser som viser at veksten i verdensøkonomien vil bli 3,2 prosent i år. I fjor sommer trodde Verdensbanken at veksten ville bli på 3,0 prosent.

Det vi i så fall være et betydelig oppsving fra veksten i 2013 på 2,4 prosent.

Banken tror USA vil vokse med 2,8 prosent, opp fra 1,8 prosent i 2013, og at USA vil vokse dobbelt så fort som Japan.

Men samtidig tror banken på lavere vekst i utviklingslandene enn tidligere. Her ble vekstanslaget barbert fra 5,6 prosent til 5,3 prosent.

Flere nyheter Opec oppjusterer prognoser
- Undervurderer veksten i fornybar energi
Klart for forhandlinger om nye EØS-milliarder

Hele Norges coronakart