Dette er Trump og Kims team i Singapore

Begge statslederne har med seg et nøye utvalgt lag av nære medarbeidere til toppmøtet.

HISTORISK MØTE: For første gang i historien møter en sittende amerikansk president en nordkoreansk leder. Foto: AFP / NTB Scanpix
HISTORISK MØTE: For første gang i historien møter en sittende amerikansk president en nordkoreansk leder. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE/OSLO (Dagbladet): Klokka 03 i natt møtes Donald Trump og Kim Jong-un til det historiske toppmøtet i Singapore. Meldingene om hva som ble sagt og gjort på møtet, vil bli kjent utover dagen i morgen, men ingen vinner noen pris for å gjette at atomvåpen står høyt på agendaen.

De to statslederne har - selvfølgelig - ikke kommet til bystaten alene. Begge stiller med et team av nøye utvalgte nære medarbeidere, alle utvalgt for sin spisskompetanse og tiltenkte rolle under forhandlingene.

Det er vanskelig å si med 100 prosents sikkerhet hvem Trump og Kim har tatt med seg, men en god pekepinn er hvilke av medarbeiderne som har vært involvert i samtalene som har ledet fram til møtet.

USA

Mike Pompeo

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

USAs utenriksminister er selvskreven både i delegasjonen og ved forhandlingsbordet. Det blir litt av en ilddåp for den 54-årige tidligere CIA-sjefen, som bare har innehatt vervet siden slutten av april, da han tok over for sparkede Rex Tillerson.

John Bolton

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver er også selvskreven i Singapore-teamet, men er slett ikke garantert noen plass ved bordet. Faktisk er det mest sannsynlig at han er satt på sidelinja, på grunn av sin famøse uttalelse om å bruke Libya som modell for nedbyggingen av Nord-Koreas atomprogram.

Som kjent gikk Libyas leder Muammar Kadhafi med på å oppgi landets atomprogram, men ble like fullt styrtet og drept. Da visepresident Mike Pence gjentok resonnementet i slutten av mai, reagerte Nord-Korea med grove fornærmelser mot ham - som i sin tur førte til at president Trump avlyste toppmøtet.

«TRYGGEST PÅ JORDA»: Singaporske myndigheter har brukt millioner av kroner på et massivt politi- og sikkerhetsoppbud i forbindelse med toppmøtet mellom Kim Jung-un og Donald Trump tirsdag. Lokale medier i Singapore beskriver hjembyen som den tryggeste i verden for øyeblikket. Dagbladets reporter Nicolai Eriksen oppsøkte øya Sentosa, hvor møtet avholdes. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Andrew Kim

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kim er født i Sør-Korea. Han har en lang utenlandskarriere bak seg som CIA-ansatt og har vært stasjonert i Moskva, Beijing, Bangkok og Seoul. Han hadde egentlig pensjonert seg, men ble brakt tilbake for å lede etterretningens nye kommandosenter for Korea.

I de innledende samtalene har han blitt sett på som utenriksminister Pompeos høyre hånd i Nord-Korea-spørsmål, herunder planleggingen av angrep. I sørkoreanske og japanske medier anses han for å være en «budbringer fra helvete» grunnet sin aggressive holdning overfor Nord, skriver BBC.

Sung Kim

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Enda en amerikaner med sørkoreansk bakgrunn. Kim er en erfaren diplomat og er for tida USAs ambassadør på Filippinene. Han har tidligere vært ambassadør i Seoul, spesialrepresentant for Nord-Korea-politikk, og direktør for kontoret for Korea-saker. Nylig ledet han den amerikanske delegasjonen som møtte nordkoreanske utsendinger på grensen mellom Nord og Sør.

Ifølge en sørkoreansk tjenestemann er Kim «kompetent, behersket og forsiktig» med «solid kontroll på sakene, og han kjenner nordkoreanerne godt», sier en sørkoreansk tjenestemann til Reuters.

Randall Schriver

Foto: USAs forsvarsdepartement
Foto: USAs forsvarsdepartement Vis mer

Schriver er en sentral rådgiver for forsvarsminister Jim Mattis, og har stått sentralt i arbeidet med å få i stand toppmøtet, ifølge Det hvite hus. Han har bakgrunn som etterretningsoffiser i marinen og diplomat i utenriksdepartementet og er nå assisterende forsvarsminister for saker i Asia og Stillehavet. Mellom 1994 og 98 jobbet han i Pentagon og hadde ansvar for den løpende kontakten med det kinesiske militæret samt det bilaterale forholdet til Taiwan.

Han har i ukevis hatt samtaler med nordkoreanske utsendinger i den demilitariserte sonen mellom Nord og Sør, ifølge BBC.

Allison Hooker

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hooker er ekspert på Koreahalvøya og har vært ansatt i Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd siden 2014. Tidligere har hun vært medlem av utenriksdepartementets etterretnings- og forskningsbyrå, hvor hun hadde ansvar for spørsmål rundt Nord-Koreas atompolitikk.

I 2014 reiste hun til Nord-Korea og deltok i forhandlingene for å frigi to amerikanske fanger. Under oppholdet møtte hun den mektige generalen Kim Yong-chol, som har vært sentral i de nylige samtalene.

John Kelly

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

68-åringen er selvskreven på teamet i kraft av sin stilling som Det hvite hus' stabssjef, skriver Bloomberg. Den pensjonerte generalen tiltrådte i fjor sommer, etter at forgjengeren Reince Priebus fikk sparken. Før dette var han minister for nasjonal sikkerhet.

Kelly har ei lang militær merittliste som omfatter ansvaret for USAs sørkommando, og var mellom 2008 og 09 øverstkommanderende for den vestlige flernasjonale styrken i Irak.

Nord-Korea

Kim Yong-chol

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nord-Koreas tidligere etterretningssjef, general Kim Yong-chol, har fått mye av æren for at møtet i Singapore i det hele tatt finner sted - etter at Trump opprinnelig avlyste det.

Det var også Kim Yong-chol som i 2013 truet USA med et «flammende hav» av atomraketter, dersom landet ikke begynte å oppføre seg.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Under et besøk til USA forrige uke, som for øvrig gjorde Kim Yong-chol til den høyeststående nordkoreaneren som noen gang har besøkt USA, ankom han Det hvite hus for å overlevere et personlig brev fra Nord-Koreas leder til Trump. Det var dette brevet som til slutt skal ha overbevist Trump om at det var en god idé å reise til Singapore, likevel.

Ri Su-yong

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var Ri Su-yong, tidligere utenriksminister i Nord-Korea, og en mann med en lang karriere bak seg i diplomatiet, som overraskende i 2016 sa at Nord-Korea var villige til å diskutere stans i atomprogrammet - fortutsatt at USA og Sør-Koreas årlige militærøvelse opphørte. Det ble sett på som et viktig tidlig tegn på at Nord-Korea forberedte seg på framtidige forhandlinger.

Ri Yong-ho

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ri er utenriksminister i Nord-Korea og regnes som en av Kims viktigste rådgivere under de pågående forhandlingene om atomnedrustning på den koreanske halvøy.

Det var Ri som forrige uke inviterte Sinagpores utenriksminister Vivian Balakrishan på et to dager langt besøk til Nord-Korea i forkant av møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

No Kwang-chol

Foto: KCNA
Foto: KCNA Vis mer

Det har ikke gått mer enn ei knapp uke siden det ble kjent at No Kwang-chol var Nord-Koreas nye forsvarsminister.

Jobben fikk han da Kim Jong-un besluttet å skifte ut en rekke av landets militærtopper. No Kwang-chol, som var tidligere første viseminister, etterfulgte Ri Myong-su som forsvarsminister.

- Nord-Korea ser ut til å ha fått inn nye personer ettersom de tidligere lederne manglet evne til fleksibel tankegang, sa en kilde til Yonhap da endringene ble kjent.

En rekke eksperter pekte på at endringene i landets militære ledelse etter all sannsynlighet hadde en klar sammenheng med toppmøtet mellom Kim og Trump. Eksperter ved NK Leadership Watch, en del av overvåkings- og analysegruppen 38 North, viste til at endringene kan ha som mål å hindre innvendinger dersom det blir foretatt endringer i landets atompolitikk som følge av det kommende toppmøtet mellom Trump og Kim.

Kim Yo-jong

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kim Jong-uns søster sto tidligere i år for sjokket som for alvor fikk resten av verden til å forstå at noe var på gang i Nord-Koreas forhold til omverdenen. For nyheten om at Kim Jong-ils yngste datter hadde dukket opp i Sør-Korea for å representere naboene i Nord under OL i Pyeongchang, slo for alvor ned som ei bombe.

Hun var den første fra den regjerende Kim-familien til å besøke Sør-Korea, og har fått en stor del av æren for å bane vei for Kim Jong-uns seinere besøk. Under et halvt år etter OL er hun allerede regnet som et selvskrevent medlem av Kim Jong-uns Singapore-team.

Hun rapporteres å ha et svært nært forhold til sin diktatorbror, etter at de begge studerte i Sveits på 90-tallet. De siste åra har hun fått stadig mer ansvar i Kims maskineri, som visedirektør i partiets propaganda-avdeling.

Dennis Rodman

Foto: KCNA
Foto: KCNA Vis mer

Man strekker muligens strikken litt langt dersom man sier at den tidligere NBA-stjernen Dennis Rodman er en del av Kim Jong-uns team. Forrige uke bekreftet Rodman at han kom til å reise til Singapore i forbindelse med Kim og Trumps besøk, men allerede torsdag benektet Trump at den falmede basketballstjerna med en forkjærlighet for Nord-Korea var invitert til toppmøtet.

Rodman har besøkt Nord-Korea fem ganger og truffet Kim Jong-un. Han er også en selverklært tilhenger av Donald Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer