Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet mot Øst-Ghouta:

Dette er Trumps brutale muligheter

Donald Trump har lovet at det påståtte kjemiske angrepet i Syria vil bli møtt med kraftige reaksjoner.

BESLUTNING: Dondald Trump har sagt at han vil ta en beslutning om Syria innen kort tid. Fot: REX/Shutterstock/NTB scanpix
BESLUTNING: Dondald Trump har sagt at han vil ta en beslutning om Syria innen kort tid. Fot: REX/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga ble minst 40 mennesker drept, i det som har blitt beskrevet som et kjemisk angrep mot Douma, i Øst-Ghouta i Syria. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), kan det være så mange som hundre drepte.

Det er foreløpig ikke slått fast om det faktisk ble brukt kjemiske våpen under angrepet. Regjeringen i Syria nekter for å ha brukt giftgass i Douma, og får støtte fra Russland.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal granske anklagene om bruk av giftgass i Douma.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Men USA har allerede fastslått at det var et kjemisk angrep, og de har lagt skylden på Bashar al-Assads regime.

- Det kommer til å bli kraftig

For omtrent ett år siden, etter et liknende angrep i Syria, valgte USAs president Donald Trump å angripe Syria.

Den gang var det en millitær flybase som var målet.

Nå står han igjen overfor samme valg. Hva han ender opp med å gjøre er ennå usikkert, men han har flere valgmuligheter. Trump har lovet at helgas angrep vil bli møtt med en reaksjon, og han varsler en avgjørelse innen kort tid.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig.... Vis mer

- Vi kommer med en avgjørelse på hva vi skal gjøre med tanke på det grusomme angrepet i nærheten av Damaskus, og det kommer til å bli kraftig, sa presidenten i går, ifølge NTB.

Flere amerikanske medier har listet opp hvilke alternativer Trump nå står overfor.

USA lar ikke Assad få skylden alene. Under møtet i FNs sikkerhetsråd i går gjorde USAs FN-ambassadør Nikki Haley det klart at USA mener Russland har ansvar, skriver CNN.

- Det russiske regimet, hvis hender er dekket av blodet til syriske barn, føler ingen skyld når de ser bilder av sine ofre. Vi har prøvd det før. Russland kunne stoppet denne meningsløse slaktingen, hvis de ville. Men de står sammen med Assads regime og støtter det uten å nøle, sa Haley.

Granskning

Trump kan fremme sanksjoner mot Syria og landets allierte, Russland og Iran. Men Russland holder fast på at det ikke er et kjemisk angrep og ønsker ikke å påta seg skyld for det som har skjedd, kommer det fram i en video laget av BBC.

- Militære spesialister har undersøkt området og de fant ingen spor av kjemiske våpen, understreker Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov.

Det ble i går holdt møte i FNs sikkerhetsråd om situasjonen. I forkant hadde USA fremmet et utkast til en resolusjon om å gjenopprette granskningen av bruk av kjemiske våpen i Syria, sier en diplomatkilde til nyhetsbyrået DPA. Granskningen USA ønsker å opprette ble stanset av et russisk veto i fjor.

Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov har antydet at giftgass kan ha blitt brukt av syriske opprørere som ønsker å framprovosere et vestlig angrep på Assad-regimet.

Angrep mot Syria

Det er også en mulighet at Trump velger å gjennomføre et angrep mot Syria.

I går uttalte USAs forsvarsminister Jim Mattis, at han ikke utelukker amerikanske militære angrep mot Syrias regjering etter det antatte gassangrepet i helga.

- I samarbeid med våre allierte og partnere i NATO, Qatar og andre land vil vi ta oss av denne saken. Jeg vil ikke utelukke noe nå, sa Mattis da han mandag fikk spørsmål om en mulig militær respons, skriver NTB.

Trump vil trolig svare på dette angrepet på en mer effektiv måte enn missilangrep mot Syrias militærbase i fjor, skriver New York Times.

Samtidig skriver avisa at en mulig reaksjon for å holde Russland ansvarlige for angrepet, kan være økonomiske sanksjoner eller diplomatisk isolasjon.

- Jeg kan ikke se for meg at Trump vil eskalere dette til en militær situasjon mot Russland og Iran, sier tidligere USAs ambassadør til Syria, Robert S. Ford.

Trumps avgjørelse er ventet å komme raskt og i går sa han:

- Hvis det er Syria, Russland eller Iran, eller alle tre som står bak dette, finner vi ut av det. Vi ser svært alvorlig på dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!