Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Dette er Trumps krangle-oppskrift

Å uttale seg provoserende og kontroversielt er blitt et varemerke for USAs president Donald Trump. Derfor søker han kontroverser.

OPPSKRIFT: Han kjefter, smeller og fornærmer, men han gjør det av en grunn. Derfor provoserer USAs president andre med vilje, ifølge ekspertene. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han kjefter, smeller og fornærmer, men han gjør det av en grunn, mener to norske USA-eksperter.

Og denne uka var intet unntak.

Natt til fredag sammenliknet Trump Tyrkias invasjon av nordlige Syria med en slåsskamp i skolegården.

- Noen ganger må du la dem slåss, sa Trump.

Om konflikten sa han tidligere i uka at «det er mye sand å leke med der borte», skriver Washington Post.

- LA DEM SLÅSS: I en tale sammenligner USAs president Donald Trump Tyrkias angrep på Syria med en slåsskamp som finner sted i skolegården. Video: CNN Vis mer

Provoserende populært

USA-kjenner Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole (FHS), beskriver Trumps uttalelser om Syria-konflikten som «klassisk trumpiansk retorikk».

- I internasjonalt diplomati er det en svakhet at han bruker en form for skolegårds-sjargong, men velgerbasen hans elsker det, sier USA-kjenner Anders Romarheim.

USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen (UiB), deler Romarheims oppfatning, og beskriver Trumps retorikk som hans «suksessformel».

- Han snakker som velgerne sine og for medienes tabloidformat. Det er suksessoppskriften til populister verden rundt. Mediene vil ha konflikter og kontroverser, sier Mjelde.

KRASSE ANGREP: Det var en krigersk Donald Trump som holdt valgmøte i Minnesota natt til fredag norsk tid. Foto: REUTERS / Leah Millis / CNN/ NTB scanpix Vis mer

Krangle-oppskriften

Krangle-oppskriften lyder som følger, mener Mjelde:

- Slåss og be aldri om unnskyldning, og vær i sentrum for oppmerksomhet. Det oppnår han ved å være kontroversiell. Han har alltid operert slik, og det har bare gitt ham mer oppmerksomhet og framgang, mener han. Det verste for Trump ville ha vært om mediene ble likegyldige til ham, sier UiB-forskeren.

Og Trump må ofte slåss etter å ha brukt opprørende eller støtende retorikk, men kritikken preller ofte av teflon-Trump.

USA-kjenner Romarheim mener Trump kommer unna med mye andre ikke ville ha gjort.

PRESS: Donald Trump er i hardt vær for tiden, og det virker som om det går ut over hans motstandere. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

- Det gjør han helt klart. Hans fremste trekk som politiker er at han er populistisk antipolitiker. Da har du tiltet forventningene veldig langt og utvidet rammene betydelig for hva som kan sies. Trumps genialitet som politiker er at han har klart å tilrive seg helt egne regler, sier IFS-forskeren.

Hvordan han har klart det, er vanskelig å svare på, mener Romarheim.

- Jeg er helt komfortabel med å si at det forstår jeg ikke helt ennå. Tung politisk og historisk analyse må nok til for å forstå hvordan han fikk til det. Grunnene er sammensatte, men ligger i all hovedsak i innbakte svakheter ved det amerikanske politiske systemet, og spesielt kraftige populistiske understrømninger som alltid har eksistert i amerikansk politikk, men som vel knapt har kommet så tydelig til syne siden Andrew Jackson var president (fra 1829-1837), sier forskeren.

HÅNER: Natt til fredag møttes Demokratenes presidentkandidater til debatt i Houston i USA. Der stilte blant andre de tre favorittene på meningsmålingene. Etter debatten brukte ikke Trump lang tid på å kalle opp konkurrentene til presidentvervet. Vis mer

De antiintellektuelle

UiB-forsker Mjelde mener Trump har fellestrekk med nettopp Andrew Jackson, USAs første president fra Demokratene.

- USA har hatt tre utpregede antiintellektuelle presidenter: Andrew Jackson, Andrew Johnson og Trump. Trump har et portrett av Jackson på kontoret - en utypisk intellektuell ting å gjøre for Trump. Og Andrew Johnson ble stilt for riksrett, sier Mjelde.

Han mener at Trump preger sin samtidig mer enn noen annen president i moderne tid.

- Fordi han også er et kulturikon. Offentligheten sentrerer seg rundt Trump, og frasene hans har blitt mainstream. Å gjøre noe «great again» og «fake news» er nå etablert i populærkulturen, selv om folk bruker dem delvis ironisk, sier Mjelde.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

«Vulgarisert språket»

Mjelde mener at Trump forsøker å snakke enkelt og forståelig, noe forskeren karakteriserer som en amerikansk verdi.

- Trump vil framstå som en vanlig mann som har blitt president, men han har vulgarisert språket på en måte vi for eksempel ikke så hos George W. Bush. Her kommer Trumps reality-TV-bakgrunnen inn, sier UiB-forskeren.

Trumps uttalelser om konflikten i Syria denne uka er langt fra hans mest kontroversielle. Trump har blant annet kalt Nord-Koreas diktator Kim Jong-un for «kort og feit» og gitt Kim kallenavnet «Rocketman».

Disse uttalelsene er kanskje mer kontroversielle, men de rørte ikke i en like uryddig situasjon som Trumps uttalelser om Syria gjorde, mener Romarheim.

- Midtøsten er verdens verste politiske og voldelige heksegryte. Da Trump gikk etter Kim, gjorde han det i en uhyre betent situasjon, men den var relativt ryddig. I Midtøsten er det bare totalt ustabilitet, og når du begynner å dra og hale i ting der, så får det større konkrete etterspill. Folk dør, sier Romarheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media