NYTT SJOKK-UTSAGN: Donald Trump talte i Ohio 27. oktober. Dette utsagnet har fått mange til å reagere - igjen. Video: CNN Vis mer

Presidentvalget og Donald Trump

Dette er Trumps skitne liste som skal sikre ham valgseieren

Nå vil Trump avlyse valget og erklære seg selv som vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samme dag som flyet til Donald Trumps visepresidentkandidat Mike Pence havnet utenfor rullebanen, nådde Trumps retorikk mot Hillary Clinton nye høyder.

- Vi burde bare avlyse valget og gi seieren til Trump, sa Trump torsdag, og la til:

- Clintons politikk er så dårlig. Det er en stor forskjell mellom oss.

En flåsete kommentar man ikke bør ta alvorlig, vil nok mange tenke. Men som CNN og Politico påpeker, kommer uttalelsen i kjølvannet av en lang rekke utspill fra Trump hvor han stiller spørsmålstegn ved valgets legitimitet.

Vil ikke gi garanti

Trump har gjentatte ganger hevdet at valget er rigget mot ham, at media og den politiske eliten motarbeider Trump-kampanjen, og at Hillary er en skurk.

Han har blant annet anklaget Demokratene for å forfalske meningsmålinger for å knekke ham og hans kandidatur.

Men det toppet seg under den siste presidentdebatten, da Trump ikke ville gi et klart svar på om han ville anerkjenne et valgresultat som gikk i Clintons favør.

- Det får vi se på når tiden kommer. Jeg vil holde dere på pinebenken, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Trumps strategi ser ut til å ha en viss effekt, for over to av tre Trump-velgere tror valget er fikset mot ham, ifølge en måling gjort for ABC News.

Skal diskreditere Clinton

Og bak Trump, står et team som har utarbeidet en trepunktsplan for å undergrave Hillary Clintons støtte i innspurten av valgkampen.

Planen er rettet mot hvite middelklassevelgere, unge kvinner og afroamerikanere, skriver magasinet Bloomberg torsdag ifølge NTB.

Kampanjen satser på å diskreditere Clinton ved å:

  1. Minne velgerne på hennes tidligere støtte til frihandelsavtalen TPP for landene rundt Stillehavet, som mange unge progressive velgere har problemer med.
  2. Sexskandalene rundt hennes mann, Bill Clinton, skal brukes for å vekke avsky blant kvinner.
  3. Afroamerikanere skal minnes på Hillarys uttalelse for 20 år siden om at noen svarte menn er som rovdyr.

- Strategien er absolutt i strid med USAs lange demokratiske tradisjon som har gjort landet vårt mektig i mer enn to århundrer, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest, som legger til at presidentkandidater vanligvis satser på å vinne folk over ved å inkludere dem i den demokratiske prosessen.

Ligger bak Clinton

Trumps siste uttalelser kommer på et tidspunkt hvor Trump ligger et godt stykke bak Clinton på de aller fleste målingene.

Tirsdag hadde Hillary Clinton en oppslutning på 48,3 prosent, mot Donald Trumps 43,2 prosent, ifølge et gjennomsnitt av de siste elleve landsdekkende meningsmålingene i USA, regnet ut av RealClearPolitics.

Mandag var det riktignok flere målinger som viser det motsatte, blant annet meningsmålingene til Rasmussen, TIPP på vegne av Investors’ Business Daily og USC Dornsife på vegne av Los Angeles Times.

Men som Huffington Post påpekte, er det flere metodologiske utfordringer med disse målingene.

Likevel er det lite som tyder på at Trump har resignert.

- La meg si deg en ting: Når du reiser rundt med Donald Trump, som en del av hans valgkamp, så virker det ikke som om dette er over, sa Trumps kampanjesjef Kellyanne Conway i helga.