Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er tungt å svelge for familien

Familien til Linn Madelen Bråthen er skuffet etter at politimannen i Brevik-saken ikke tiltales for drap.

ETTERFORSKET IKKE: Først ti dager etter at Stathelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33, innfelt) ble funnet død i sjøen, ble en politimann i 40-årsalderen siktet for falsk forklaring, seinere for forsettlig drap. Det ble først fortgang i saken etter at Bråthens venninne la fram overvåkingsbilder (over) som tydelig viser at tjenestemannen løy om natta da 33-åringen døde. Foto: PRIVAT, POLITIET
ETTERFORSKET IKKE: Først ti dager etter at Stathelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33, innfelt) ble funnet død i sjøen, ble en politimann i 40-årsalderen siktet for falsk forklaring, seinere for forsettlig drap. Det ble først fortgang i saken etter at Bråthens venninne la fram overvåkingsbilder (over) som tydelig viser at tjenestemannen løy om natta da 33-åringen døde. Foto: PRIVAT, POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De var forberedt på at dette var en mulighet, men for all del, det er kjempetøft for de etterlatte å svelge dette, sier advokat Niels-Christian Schelver Petersen i Advokatfirmaet Lippestad. Han er bistandsadvokat for de etterlatte etter Linn Madelen Bråthen.

En politimann har vært siktet for drap etter at Bråthen falt ned fra Breiviksbrua i Telemark 3. august i fjor, men Riksadvokaten opplyste i dag at de ikke kommer til å tiltale mannen for drap, men heller heller sikte mannen for å ha forlatt fornærmede i hjelpeløs tilstand med den følge at fornærmede omkom. Han er også tiltalt for å ha gitt falsk forklaring.

- De etterlatte er skuffet, sier Petersen.  

- Men det er et strengt beviskrav og det må vi bare forholde oss til, sier advokaten, som har representert familien sammen med sin kollega Vibeke Hein Bæra.

Ville klaget Det er ikke mulig å påklage Riksadvokatens avgjørelse.

- De ville ha klaget, hvis det var mulig, sier Petersen.

Politiet innstilte på drapstiltale, mens stats- og riksadvokaten mener altså bevisene bare holder til en tiltale for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand.

Familien håper det vil komme fram flere svar når saken skal opp for retten. 

- De har ønsket seg sikre svar på hva som skjedde på brua. Håpet deres nå er at tiltalte vil gi noen flere svar i retten, sier Bæra.

Hørte rop Blant de sentrale bevisene i saken har vært vitneobservasjoner fra to bilførere som mener å ha passert de to på Breiviksbrua kvelden 33-åringen døde. Et tredje vitne skal ha hørt en kvinne rope om hjelp, ifølge TV 2. 

Mannen ble først siktet for falsk forklaring, siden for forsettlig drap siden etterforskerne mener offeret ble kastet eller dyttet ut fra brua. 

40-åringens forsvarer, advokat Arne Lie, har tidligere sagt at han mener politiets bevis verken hver for seg eller samlet tilsier at det er begått et drap.

Mannen har vært suspendert fra stillingen siden 13. august i fjor, og i januar i år ble han oppsagt. 

Tiltalen lyder nå slik:
Natt til lørdag 3. august 2013 omkring klokka 03.45 i Bamble, gikk han sammen med A til Breviksbroen og oppholdt seg der sammen med henne. Ut i fra situasjonen og han skunnskap om A var han klar over at det var en reel risiko for at hun kunne falle fra broen. Som polititjenestemann utløste dette en plikt for ham til å ta vare på henne selv om han ikke var i tjenste. Likevel forlot han A uten i tilstrekkelig grad å avklare henne situasjon eller varsle andre. ... Han forlot deretter stedet uten å foretav seg noe ytterligere, heter det i tiltalen.

Subsidiært tiltales han for å ha løyet om at han var på Breviksbroa da Bråthen døde.
Ifølge Riksadvokaten er strafferammen inntil seks års fengsel.

BISTANDSADVOKAT: Politiadvokat Lise Dalhaug og bistandsadvokat for avdødes familie Niels-Christian Schelver Petersen på et fengslingsmøte i saken. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Politiadvokat Lise Dalhaug og bistandsadvokat for avdødes familie Niels-Christian Schelver Petersen på et fengslingsmøte i saken. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart