KRITISK: AUF-leder, Eskil Pedersen er kritisk til å åpne for oljeleting i sårbare områder utenfor Lofoten. Det var han helt alene om i Arbeiderpartiets programkomité. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRITISK: AUF-leder, Eskil Pedersen er kritisk til å åpne for oljeleting i sårbare områder utenfor Lofoten. Det var han helt alene om i Arbeiderpartiets programkomité. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Dette er tut og kjør-politikk

AUF-leder Eskil Pedersen var den eneste i Aps programkomité som stemte i mot å åpne for oljeboring i Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort flertall i Aps programkomité går inn for å åpne havområdene utenfor Lofoten for oljeleting i løpet av de neste fire årene.

Dette er en snuoperasjon for Aps del. Den rødgrønne regjeringen har hittil ikke ønsket å åpne for oljeboring.

Arbeiderpartiet inngikk i 2011 et kompromiss med SV og Sp om ikke å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden. Dette ble framstilt som en seier for verneinteressene, særlig av SV. Nå går programkomiteen inn for å konsekvensutrede disse områdene i den neste fireårsperioden. Beslutningen om åpning for petroleumsvirksomhet vil bli fattet når konsekvensutredningen foreligger. I de fleste tilfeller fører en slik utredning til leteboring.

Eskil stemte i mot Bare AUF-leder Eskil Pedersen stemte imot konsekvensutredning. Pedersen frykter at saken kan sette et nytt rødgrønt regjeringssamarbeid i fare.

- Dette er en av de viktigste sakene som er helt sentrale i det rødgrønne samarbeidet. Selv om Ap da må gi litt, betyr det en tydeligmiljøprofil, noe som er viktig for SV, Sp og store deler av AP, sier han til Dagbladet.

Pedersen tok dissens på hele olje- og gasskapitlet i programutkastet.

- Det er en tut og kjør-politikk og en klondykestemning som handler om å åpne mest mulig hele tida. Det er ikke bra for miljøet og ikke bra for norsk økonomi å bli så bundet opp i olje, sier Pedersen og utdyper:

- Alle miljøfaglige etater mener at dette er en dårlig idé. Her er det viktige fiskeriressurser, mange dyrearter, hardt vær og mangelfull oljeberdskap i utgangspunktet. Området har også en smal sokkel, noe som gjør det vanskelig å bore langt fra land. Hvis det skjer en ulykke er det stor sjanse for alvorlige konsekvenser.

Økt sysselsetting - Nå har vi hentet inn kunnskap, og de rapportene vi har sier noe om sannsynligheten for å finne olje, og at virksomhet her vil gi markante konsekvenser for sysselsettingen i området, sier leder for programkomiteen, Helga Pedersen, til Dagbladet.

- Kunnskapen viser også at det ikke er større miljøkonsekvenser knyttet til oljeleting i dette området sammenlignet med andre områder, legger hun til.

Hun understreker at det kun er programkomiteen som har tatt stilling til hva de mener Arbeiderpartiet skal mene om saken, og at den skal opp til debatt på landsmøtet i april.

Forrige gang saken var oppe på landsmøtet, i 2009, stemte stemte en tredjedel av partiet mot konsekvensutredning, mens to tresjedeler stemte for å utsette saken til revideringen av Forvaltningsplanen. Under revideringen i 2011, bestemte regjeringen at områdene skulle skjermes i inneværende stortingsperiode.

- Utfordrene for fiskeri Pedersen innrømmer at rapportene viser at fiskerinæringa i området vil møte nye utfordringer om det åpnes for oljeleting utenfor Lofoten.

- Det vil bli utfordrende for fiskerinæringa, om det er så mange aktører til stede på samme sokkel. Jeg har ikke alle svarene på hvordan vi kan håndtere det i dag, sier Pedersen.

Pedersen mener likevel ikke at det er noe poeng å særbehandle områdene utenfor Lofoten.

- Nå skal dette område konsekvensutredes slik andre områder har blitt før. Da vil også lokalsamfunnet ha en stemme. Når all fakta er på bordet må vi vurdere hva vi vil gjøre, sier Pedersen.

SV alene Selv om de rødgrønne har blitt enige om ikke å bore i Lofoten, Vesterålen og Senja, har Ap lenge vært splittet i saken. Mange har vært for. Også i Sp er det mange tilhengere. I november sa olje- og energiminister Ola Borten Moe at han ønsker å åpne Lofoten i neste periode, noe som falt Sp-leder og boremotstander Liv Signe Navarsete tungt for brystet. For halvannen uke siden sa programkomitéen i Senterpartiet ja til oljeboring med knapt flertall.

Både Ap og SP skal behandle oljesaken på sine landsmøter denne våren. Eskil Pedersen har ikke gitt opp kampen. Men akkurat nå ser SV ut til å være alene om sin absolutte motstand.

LOFOTEN: Arbeiderpartiet inngikk i 2011 et kompromiss med SV og Sp om ikke å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden. Her feirer Kristin Halvorsen (SV) regjeringens 7 årsdag sammen med Helga Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl
LOFOTEN: Arbeiderpartiet inngikk i 2011 et kompromiss med SV og Sp om ikke å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden. Her feirer Kristin Halvorsen (SV) regjeringens 7 årsdag sammen med Helga Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra verken partileder Audun Lysbakken eller miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i kveld.

- Skuffet Venstre sier de er svært skuffet over at Arbeiderpartiet vil åpne for leting etter olje i Lofoten. Som borgerlig sides miljøparti sier de at de vil de jobbe for varig vern av de sårbare havområdene.

- Hvis ikke vi skal verne disse sårbare havområdene som blant annet er viktige gyteområder for torsk. Hva skal man da verne?, sier nestleder i Venstre Ola Elvestuen.

- Venstre har i regjering tidligere fått på plass vern av disse havområdene i regjering med KrF og Høyre. Det har vi tenkt å få til igjen, sier Elvestuen, til tross for at partileder Trine Skei Grande tidligere i vinter uttalte at det ikke er aktuelt å stille ultimatum.

Sterke meninger Også miljøvernorganisasjoner som Naturvernforbundet og Bellona uttrykker i kveld skuffelse over Arbeiderpartiets vedtak.

- Dette er et svik. Jeg tror ikke Høyre og Frp klarer gjøre dette noe verre, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- Åpning for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mangler ansvarlighet. Her er unike og verdifulle naturverdier og det er ikke mulig med sameksistens mellom fiskeri og olje, sier Bjørn Kjensli, Leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Folkeaksjonen mener programkomiteen har oversett de klare miljøfaglige tilrådningene fra blant annet Klima- og forurensingsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning og Havforskningsinstituttet i denne saken. Mens Norsk Industri er positive.

- Dersom områdene vedtas åpnet etter en konsekvensutredning, og det gjøres drivverdige funn, kan produksjon starte relativt raskt. Også små funn kan være lønnsomme i dette området, sier Runar Rugtvedt, bransjesjef for Norsk Industri, Olje & Gass.