- Dette er uakseptabel «villmannskjøring»

Politiet advarer mot sjokkerende bakhjulskjøretrend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Motorcrossgruppen Weather Valley Wheelies har vakt mye oppmerksomhet etter at de delte videoer av sine medlemmer kjørende på bakhjulet på E6 i april. 

I videoen over kjører en av motorsyklistene fra Vardal forbi en lastebil mens han balanserer på bakhjulet i 100-120 km/t.

- Måtte konsentrere meg for at det ikke skulle skje noe Verdalingen sporet opp føreren av vogntoget, Mihai Cristiean (44) fra Romania, som mener motorsyklistene fra gruppen utgjør en stor fare i trafikken. 

- Jeg tuta på ham, la meg ut til høyre og måtte konsentrere meg veldig for at det ikke skulle skje noe. Jeg tror de var to-tre stykker, hvis det skulle skje noe kunne det fått store konsekvenser, spesielt med tanke på at mitt kjøretøy veier 45 tonn, sier han til Verdalingen. 

Leder for trafikkseksjonen ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Knut Sivertsen, omtaler forbikjøringen som uakseptabel «villmannskjøring» til adressa.no.

- Dette er helt uakseptabel oppførsel. Hadde de blitt oppdaget, ville nok politiet tatt fra dem kortet på stedet, sier Sivertsen.

Omtaler kjøringen som «kunst» Til Dagbladet hevder et av medlemmene på gruppen imidlertid at føreren av motorcrossen i videoen har full kontroll. 

- Folk ser ikke ut til å vite hva de snakker om og glemmer at det å kjøre på bakhjul er en kunst det faktisk går an å mestre og lære seg til. Man kan tenke seg tilbake til den tiden da man selv skulle lære seg å sykle, da trynet man ofte, men for en som har lært seg å sykle, er risikoen minimal for at det skal gå galt.

Sivertsen skulle likevel helst sett at «kunsten» deres kunne vært utført på et område med mindre risiko. 

- Slike trapesartister bør holde seg til lukket bane, og ikke holde på på offentlig vei. Argumentet om at de ikke er farlige for andre trafikkanter holder overhodet ikke vann. Går de i fronten på en bil, er det ikke bare dem det går utover, dette er villmannskjøring, sier Sivertsen til adresseavisen

Vil rekruttere flere medlemmer Medlemmet av gruppen som Dagbladet har snakket med, erkjenner at kjørestilen kan innebære en viss risiko.

- Selvsagt kan det gå galt når man tyner grensene, men vedkommende som kjører den hvite sykkelen gjør ikke det. Han vet hva han holder på. Vi tror at årsaken til at folk reagerer så sterkt på dette, er at det er noe nytt for befolkningen og noe de selv ikke forstår seg på.

Bakgrunnen for å opprette motorcrossgruppen som i skrivende stund har 401 medlemmer på facebook, er nettopp å få flere til å åpne opp øynene for risikosporten.

- Vi vil at de som allerede kjører skal være med på leken. Jo fler jo bedre!  

Han bemerker likevel at det ikke er nødvendig å utføre risikosporten på trafikkerte veier.

- Det er jo ikke slik at vi absolutt kjører i trafikk. Ofte oppholder vi oss på steder med lite trafikk og lite folk, tomme parkeringsplasser osv. Men i Verdal er det litt begrenset hvor mange slike steder det finnes, sier han.

Politiet har ikke mulighet til å prioritere saken  Ifølge Verdalingen ble lensmann, Knut Olav Røstad, i Verdal gjort kjent med grupperingen «Weather Valley Wheelies» i mars. Han fikk da også se en YouTube-video som ble lagt ut i vinter. 

Selv om han fordømmer kjøringen, vil ikke politiet gjøre noe med saken.

- Vi må prioritere, og i dag har vi ikke mulighet til å prioritere dette. Vi er avhengig av at noen anmelder kjøringen, og stiller opp som vitne i en rettssak, sier Røstad.