- Dette er ufattelig sløvt. Særlig etter 22. juli og alt fokuset vi har hatt på beredskap og sikkerhet i samfunnet

Jan Bøhler (Ap) er skuffet over at nødsentral lå åpen på nett.

- SLØVT: Aps justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, er opprørt over det han kaller sløvhet i sikringen av 110 beredskapssentralen. Her ved en annen anledning, i januar i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- SLØVT: Aps justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, er opprørt over det han kaller sløvhet i sikringen av 110 beredskapssentralen. Her ved en annen anledning, i januar i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyplass- og tunnelsikkerhet, rømningsplaner og andre sensitive data tilhørende 110-sentralen i Midtre Hålogaland kan i lang tid ha ligget åpent på nett uten noen form for passordbeskyttelse.

Arbeiderpartiets justis- og beredskapstalsmann Jan Bøhler er opprørt over Dagbladets avsløring.

- Min første reaksjon er at dette er ufattelig sløvt. Særlig etter 22. juli og alt fokuset vi har hatt på beredskap og sikkerhet i samfunnet. Det er ikke mulig å forstå at de ikke har tenkt på dette, sier han.

- Alvorlig advarsel - Hvis noen planlegger terror vil slike beskrivelser og oversikter være gull verdt. Hele poenget med beredskap er at man skal sikre seg mot det utenkelige. Det handler om å sikre beredskapen i samfunnet, både stort og smått. Dette må tas på alvor, og må ses på som en alvorlig advarsel.

Bøhler har vært en sentral person i arbeidet med beredskap i tida etter 22. juli for to år siden. Han trodde ikke det var mulig med slike feil etter terrorangrepet.

- Jeg blir overrasket over at det finnes slike ting ennå. Man må aldri tror at det nå er en selvfølgelighet at alt er i orden. Vi må være mer oppmerksomme på at det kan finnes slike hull, sier han.

- Slå seg på brystet Han fortsetter: 

- Jeg tror ikke man skal slå seg på brystet og si at det ikke rammer en selv, heller. Norge har vært et «freda sted» i verden - det er mange som kan ha ting liggende ute som de ikke har tenkt på. Det gjelder nok ikke bare 110-sentralen. Det er en ny verden med alle slags muligheter til å finne ting på nettet, sier Bøhler.

Heller ikke Odd Einar Olsen, professor i krisehåndtering og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, fatter at det er mulig at informasjonen lå åpent på nett.

- Dette er egentlig å kle seg helt naken i forhold til folk som har onde hensikter. Jeg fatter ikke at det er mulig at dette har ligget helt åpent. Jeg liker ikke overdrevent hemmelighold i sikkerhetens navn, men et eller annet sted går grensen, sier han.

- Ikke noe vi etterforsker Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er kjent med Dagbladets artikkel om at beredskapsplanene for 23 kommuner lå på nett uten noen form for passordbeskyttelse.

I ytterste konsekvens ville informasjonen ha kunne blitt brukt i en terrorsammenheng. Likevel ønsker ikke PST å kommentere det som blir sagt i artikkelen. De mener problematikken ikke inngår i PSTs arbeidsoppgaver:

- PST skal etterforske brudd på sikkerhetsloven, men dette er ikke gradert informasjon og derfor ikke noe vi etterforsker, sier informasjonsdirektøren, Martin Berntsen.

Betegnelsen gradert informasjon omfatter konfidensiell informasjon som bare skal være tilgjengelig for autoriserte personer, ifølge Store Norske Leksikon.

- Det ligger potensiale der for at dette skal bli en trusselsak, men per nå er det en sårbarhet - ikke gradert informasjon. Hadde dette vært gradert informasjon, hadde vi satt i gang etterforskning.

Vil ikke kommentere - Vi vurderer trusselbildet og er i stadig kontakt med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), så det er en glidende overgang - men jeg kjenner ikke til at vi har vært inne og sjekket slike saker. Det har vi ikke gjort, sier Berntsen.

Heller ikke Justis- og beredskapsdepartementet vil kommentere saken.

- Vi slutter oss til det NSM sier, og ønsker ikke å kommentere ytterligere. Deres kommentar er dekkende for hva vi mener, sier Trond Øvstedal, informasjonsrådgiveren for departementet, til Dagbladet.

- Ikke lett å si - Hva tenker du om at verken PST eller Justis- og beredskapsdepartementet vil kommentere saken?

- Det er ikke så lett for meg å si. Men, jeg vil i alle fall si hva jeg mener om saken. Samfunnssikkerhet handler om mye mer enn bare det PST driver med - det finnes mange etater for samfunnssikkerhet som har noe å si. Jeg skal ikke si hva deres begrunnelse for å ikke kommentere saken er, men de er vel kanskje mer spissa på farlige krefter, systemer og terror, sier Bøhler til Dagbladet.

- Ikke akseptabelt Brannsjef Rolf Søtorp ved Salten IKT sier til Dagbladet at folk som ønsker å lage trøbbel for dem, enkelt kunne gjort det med informasjonen som lå tilgjengelig. Salten overtok i sommer 110-ansvaret fra Midtre Hålogaland.

Selv om den åpne serveren ikke var Saltens ansvar, har brannsjefen sagt klart og tydelig hva han mener om sikkerhetssvikten.

- Det er ikke akseptabelt, sier han.

TIPS OSS: Har du tips til Dagbladets reportere? Skriv til dem på nullctrl@dagbladet.no.
TIPS OSS: Har du tips til Dagbladets reportere? Skriv til dem på nullctrl@dagbladet.no. Vis mer