Dette er «Ulven» i Hongkong som de unge har fått nok av

- Folk kaller ham ulv. Han er sett på som prinsippløs og grisk.

SKITTEN SPILLER:  Leung Chun-ying beskrives som en «ulv» på grunn av sitt råe politiske spill. Av demonstrantene beskyldes han å være i lomma på Beijing, og for ikke ha gjort nok for å hjelpe de fattige. AFP PHOTO / ALEX OGLE
SKITTEN SPILLER: Leung Chun-ying beskrives som en «ulv» på grunn av sitt råe politiske spill. Av demonstrantene beskyldes han å være i lomma på Beijing, og for ikke ha gjort nok for å hjelpe de fattige. AFP PHOTO / ALEX OGLEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leung Chun-ying, øverste leder av Hongkong, beskrives på mange måter. Fra «Arbeiderklassehelt» til «Beijings lakei» og «ulv».

Karaktestikkene, samlet sett, har fått de unge demonstrantene, med Joshua Wong i front, til å mene at nok er nok. De krever at Leung Chun-ying går av som leder, i det som i disse dager omtales som paraplyrevolusjonen.

60 år gamle Leung Chun-ying er sønn av en politimann, og vokste opp i en trang blokkleilighet med felles bad. Som voksen mann tok han seg utdanning i Storbritannia og fikk seg en karriere innen eiendomsmegling. Nå er han Hongkongs leder - en leder som er blitt kalt «arbeiderkeiseren», for sin raske vei til rikdom.

Støttespillerne hans har argumentert med at Chun-ying er en mann som vil forbedre livene til vanlige mennesker, i en by med noe av verdens største gap i velstand. Chun-ying kommer fra grasrota.

«Ulven» Han var et relativt ukjent ansikt før han i 2012 kom til makta i Hongkong. Seieren i 2012 tok han med 689 valgmannstemmer, i en valgkomite bestående av 1200 personer. Chun-ying har etter det fått kallenavnet «689» - noe som er sarkastisk ment på grunn av det knappe flertallet.

Han ble valgt av det den britiske avisa The Guardian omtaler som Hong Kongs pro-Beijing-elite - og det er denne komiteen demonstrantene i gata ikke vil skal utpeke kandidatene ved neste valg.

Valget i 2012 beskrives som en «skitten, turbulent kampanje», og som bidro til Chun-ying lite flatterende kallenavn «Ulven».

- Folk kaller ham ulv. Han er sett på som prinsippløs og grisk. Han er veldig glatt, definitivt en politiker, men under glattheten er det er lite substans, sier Louisa Lim, en innfødt i Hong Kong og forfatter av en bok om 1989-protestene på Den himmelske freds plass.

Ulv utsolgt på IKEA «Ulven» beskrives som politisk utspekulert, og har hatt en oppslutning som har rast de siste to årene. I vinter ble en type leketøysulv på IKEA utsolgt over hele byen da hongkongkineserne så sitt snitt i å bruke den som et symbol på protest, skriver CNN.

Også andre symboler, som dukker med Chun-yings hode med hoggtenner, har vært et vanlig syn under protestene.

Chun-ying beskyldes for å ha gjort lite for å fjerne den rådende oppfatning at han er «Beijings lakei», og for å ha bygd sin karriere i det kinesiske kommunistpartiet.

NUPI-forsker og ekspert på Kina, Bjørnar Sverdrup-Thygeson, sier at nettopp Chun-yings bånd til Beijing er en viktig årsak til lederens manglende popularitet:

- Han blir sett på som Beijings mann. På hvilken måte han kan ha bygd sin karriere i kommunistpartiet er ikke noe jeg vil spekulere i, men bare det at folk i Hongkong spekulerer i det, sier jo en del om tilliten de har til Chun-ying, sier han.

Bare én dag etter at han ble valgt til øverste leder ble han også den første lederen for å gjøre sin innsettelsestale i mandarin - snarere enn kantonesisk som snakkes av flest mennesker i denne tidligere britiske kolonien.

  Ikke førstevalget Men i den grad Leung Chun-ying i dag er Kinas lydige puddel, var han ikke han ikke Beijings førstevalg til lederposten i Hongkong. Det var Henry Thang, betegnet som en rødvinsdrikkende finanstopp, men hans valgkampanje sporet av etter anklager om at han hadde en enorm kjeller i hjemmet sitt, stor som et palass, og som ikke hadde blitt godkjent for byggetillatelse.

Senere har det blitt oppdaget at også Chun-yings har en ulovlig struktur i sitt hjem, skriver CNN.

  Krever stemmerett «Arbeiderkeiseren» beskyldes for å ha gjort lite for Hongkongs fattige siden han kom til makta. En akutt boligkrise og kraftig forurensning er en del av situasjonen i byen, og Chun-ying anklages for ikke å ha viet noen bekymring for vanlige innbyggere.

- De gode økonomiske tidene for Hongkong er passert. Byen har fått merke både finanskrisen og konkurranse fra fastlands-Kina, og da spesielt finanssenteret Shanghai, sier Bjørnar Sverdrup-Thygeson.

VAMPYR:  «Ulven» i Hongkong omtales også som en «vampyr», og portretteres deretter av demonstranter i gatene. Foto: REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
VAMPYR: «Ulven» i Hongkong omtales også som en «vampyr», og portretteres deretter av demonstranter i gatene. Foto: REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Vis mer

Nå raser mange av Hongkong innbyggere, med studenter i spissen, mot den øverste lederen. Siden i forrige uke har det vært massive demonstrasjoner i byen. Demonstrantene frykter for Beijings innflytelse og krever frie, rettferdige valg.

Demonstrantene beskylder også myndighetene for ikke å gjøre de nødvendige fremskritt for å sikre allmenn stemmerett, slik det ble lovet da Hongkong i 1997 ble overført fra Storbritannia til Kina.

Det ble ikke bedre da det ble kjent at Chai Yan Leung, lederens datter, i forrige uke gjorde narr av Hongkongs skattebetalere ved å «takke» dem på Facebook for å ha kjøpt alle de vakre skoene og kjolene hennes. Det som svar etter at hun først hadde blitt kritisert for et smykke hun hadde.

Demonstrantene krever nå at Chun-ying går av, men lederen nekter. Men han åpner for å diskutere politiske reformer med dem.

- Jeg tror folk i Hongkong føler at Chun-ying ikke har forsvart deres interesser, sier Luisia Lim til The Guardian.

- Beijing kan gripe inn I dag ble det klart at demonstrantene ikke ønsker å møte myndighetene for samtaler etter voldelige sammenstøt mellom prodemokratiske aktivister og opposisjonelle demonstranter.

Fortsetter demonstrasjonene i Hongkong, kan det være et tidsspørsmål før Chun-yings æra er over.

- Chun-yings hode sitter løst nå. Det er mye trolig at Beijing bak scenen vil sørge for hans avgang, slik at moderate demonstranter blir fornøyd, sier Bjørnar Sverdrup-Thygeson.

(Kilder: Guardian, CNN, Huffington Post, Wikipedia, Dagbladet, Bjørnar Sverdrup Thygeson)

FRIE VALG:  Det krever demonstrantene i Hongkong. Protestene har nå pågått i over en uke. Foto: NTB SCANPIX
FRIE VALG: Det krever demonstrantene i Hongkong. Protestene har nå pågått i over en uke. Foto: NTB SCANPIX Vis mer