- Dette er ungdom som er godt integrerte

- Dette er ikke som Paris-opptøyene, sier Erling Lae.

<strong>OSLO 20090110:</strong>
Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Demonstrasjonstoget som gikk mot den israelske ambassaden i Parkveien, ble stanset av politiet som også brukte tåregass.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OSLO 20090110: Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Demonstrasjonstoget som gikk mot den israelske ambassaden i Parkveien, ble stanset av politiet som også brukte tåregass. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Man må tenke individ. En banditt er en banditt. Da er det likegyldig hvor banditten er født. Man må ta ansvar for det man gjør og hvilke handlinger man foretar seg, sier byrådsleder Erling Lae (H) til Dagbladet.no.

• Nettmøte: Spør Erling Lae om Oslo-opptøyene her!

Han hadde reist hjem fra ferie for å delta på et ekstraordinært møte i politirådet om forrige ukes opptøyer i Oslo Rådhus.

Rundt 200 personer, mange av dem ungdommer helt ned i 13-årsalderen, ble pågrepet av politiet under de voldelige opptøyene i Oslo sist torsdag og lørdag. Et flertall hadde minoritetsbakgrunn.

- Kan man se en sammenheng med dårlig integrering og opptøyene?

- Det aviser jeg på det sterkeste. Dette baserer jeg på konklusjonen til de som jobbe med dette som politiet og hjelpeapparatet. Dette ligner ikke på Paris-opptøyene i det hele tatt, sier Lae.

Les også: «Ser likheter mellom opptøyene i Paris og Oslo»

Født og vokst opp i Oslo
Byrådslederen peker på at nesten samtlige av ungdommene har vokst opp i Oslo.

- Dette er ungdom som er født i Oslo, oppvokst i Oslo og kjenner norsk lov og rett, sier Lae.

Han advarer mot å lese for mye inn i opprørerne.

- Det finnes to grøfter å kjøre ned i. Man kan forstå det i hjel og tolke alt inn i sosiale faktorer. Det er en kraftig nedvurdering av individet selv om noen kanskje har svakere sosiale forutsetninger enn andre. På den andre siden kan man stigmatisere store grupper ved å si at sånn er disse her, sier Lae, som også advarer mot å lage politikk av situasjonen.

- Ikke politikk
- Man må passe seg for å lage et partipolitisk spill av dette, hvor man skyller på enkelte partier. Man må også passe seg for å legge for mye ideologiske overtoner over dette. La oss bare kalle det for voldshærverk, sier Lae. Han advarer mot å hause opp situasjonen.

- Da risikerer man bare å appellere til ungdommene og skape enda mer spenning rundt dette, sier byrådslederen.

- Så dette har ingenting med integreringspolitikken å gjøre?

- Jeg vil ikke gå så langt, men jeg tror ikke det er spesielt sentralt. Jeg tror det handler om mye annet. Noen bare søkte nok bare spenningen, sier Lae.

- Er dette guttestreker eller kriminalitet?

- Det er i så fall kriminelle guttestreker. Nei, jeg vil ikke kalle det for guttestreker. Det er det for alvorlig til, sier Lae.

- Frykter du at det vil skje igjen?

- Vi jobber med at det aldri skal skje igjen. Derfor vil vi følge opp de ungdommene som vi har brakt inn og jobbe med deres miljø for å forebygge videre, sier Lae.

<strong>VIL IKKE NEDVURDERE INDVIVIDET:</strong>Man kan forstå det i hjel og tolke alt inn i sosiale faktorer. Det er en kraftig nedvurdering av individet, sier byrådsleder Erling Lae til Dagbladet.no. Foto: Bjørn Langsem.
VIL IKKE NEDVURDERE INDVIVIDET:Man kan forstå det i hjel og tolke alt inn i sosiale faktorer. Det er en kraftig nedvurdering av individet, sier byrådsleder Erling Lae til Dagbladet.no. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer