- Dette er unikt

Knut Jørgen Røed Ødegaard er ekstatisk når han forteller om fantastiske Voyager 1 som er i ferd med å skrive verdenshistorie.

I FERD MED Å BRYTE NY BARRIERE: 14,4 milliarder kilometer fra jorden er Voyager 1 igjen i ferd med å nå en ny milepæl. Foto: NASA
I FERD MED Å BRYTE NY BARRIERE: 14,4 milliarder kilometer fra jorden er Voyager 1 igjen i ferd med å nå en ny milepæl. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Romsonden Voyager 1 er det menneskeskapte objektet som er fjernest fra jorden. Etter å ha blitt skutt opp 5. september 1977 har den blant annet passert planetene Jupiter og Saturn og ble den første sonden med detaljerte bilder av de to planetene.   

14,4 milliarder kilometer fra jorden er Voyager 1 igjen i ferd med å nå en ny milepæl: å forlate solsystemet vårt, skriver BBC News.   

Knut Jørgen Røed Ødegaard vil gjerne bidra til å forklare nærmere hva dette egentlig betyr.

- Nå er Voyager1 på vei ut av den delen av solsystemet som solen vår kan påvirke, sier han og legger til:Og det er egentlig en bonus at den nå er på vei ut i interstellart rom, som er området mellom stjernene, sier han

Ødegaard forklarerer at Voyager 1 var ment å utforske planetene på 80-tallet, at den nå blir første menneskeskapte gjenstand utenfor solsystemet, er ikke mindre en svært spesielt.

Radioaktiv kilde - Nå tar det 14 timer før radiosignalet når oss på jorda. Bruken av solcellepanel som strømkilde ble problematisk alt når den passerte Jupiter, så nå får den strøm fra en radioaktiv kilde, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer