Miljødirektoratet slår tilbake:

- Dette er uriktig

Miljødirektoratet slår tilbake etter at britiske BBC publiserte en artikkel om lobbyvirksomhet knyttet til FNs sjette hovedrapport.

SLÅR TILBAKE: Miljødirektoratet svarer etter at BBC publiserte en artikkel torsdag. Her fra BBC sitt hovedkvarter i London. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB
SLÅR TILBAKE: Miljødirektoratet svarer etter at BBC publiserte en artikkel torsdag. Her fra BBC sitt hovedkvarter i London. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag publiserte britiske BBC en artikkel hvor de skriver at lekkede dokumenter avslører at enkelte land har drevet lobbyvirksomhet med den hensikt å påvirke innholdet i FNs klimapanel sin sjette hovedrapport.

Først skriver BBC at dokumentlekkasjen avslører at Saudi-Arabia, Japan og Australia er blant landene som har bed FN om å tone ned behovet for en rask utfasing av fossile energikilder. Deretter skriver BBC at Argentina, Norge og OPEC har innvendinger knyttet til hovedrapportens omtale av karbonfangst- og lagring (CCS).

«Norge argumenterer for at FN-forskere bør være åpne for muligheten for at CCS potensielt kan brukes som et verktøy for å redusere utslipp fra fossile energikilder», står det skrevet i artikkelen.

Karbonfangst- og lagring går ut på å fange utslipp av CO₂ og plassere det under bakken igjen. På den måten unngår man at klimagassene havner i atmosfæren og bidrar til økt drivhuseffekt. BBC skriver at det i rapportutkastet åpnes for at CCS kan spille en rolle i framtida, men samtidig påpekes at det knyttes usikkerhet til teknologien.

TØMT: Uværet fortsetter å herje i Tyskland. I Wassenberg ble byen plutselig forvandlet til en «spøkelsesby» natt til fredag. REPORTER: Jeanette Nyhammer Vik. VIDEO: Maja Walberg Klev Vis mer

Slår tilbake

Fredag slår Miljødirektoratet tilbake.

«BBC-artikkelen kan gi et inntrykk av at Norge arbeider for at klimapanelet skal skjule utfasing av fossile energikilder. Dette er uriktig, tvert imot mener vi at slike funn er veldig viktige og relevante for arbeidet med å oppfylle målene i Parisavtalen og norske klimamål», skriver Miljødirektoratet i en pressemelding som også gjengis på engelsk.

Videre skriver Miljødirektoratet at CO₂-håndtering, som også omfatter karbonfangst- og lagring, er et av mange tiltak som omtales i klimapanelets rapporter, deriblant i utkastet til tredje delrapport, som publiseres i mars 2022.

FNs klimapanel publiserte den første delrapporten fra sin sjette hovedrapport i august, og vil publisere de øvrige delrapportene i 2022. I hovedrapporten sammenstiller forskere klimavitenskap, og rapporten fungerer som et kunnskapsgrunnlag for myndigheter når de skal utforme sin klimapolitikk.

UVÆR: Etter å ha herjet i Tyskland i flere dager, har uværet nå kommet til Østerrike, Belgia og Nederland. Her fra Hallein i Østerrike. VIDEO: Twitter Vis mer

Støtte fra klimaministeren

BBC har blitt forelagt Miljødirektoratets pressemelding og orientert om Dagbladets artikkel.

- Vi er trygge på at vår artikkel gir en nøyaktig beskrivelse av de faktiske forhold, og vi står ved vår journalistikk, uttaler en talsperson i BBC til Dagbladet.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide uttrykker støtte til Miljødirektoratet.

- Klima- og naturkrisen er den største trusselen verden står overfor. Skal vi lykkes med å få ned utslippene, må alle verdens land bidra, sier Eide i en uttalelse som har blitt tilsendt Dagbladet.

- FNs klimapanel sikrer verden et solid faggrunnlag for å få det til. Miljødirektoratet gjør en viktig jobb som knutepunkt for Norges arbeid inn mot FNs klimapanel. Det er svært viktig at vi sikrer et uhildet faglig grunnlag for de beslutningene vi politikere så skal ta.

REKORD: En rekordsettende hetebølge skyller for tiden over Nordvest-USA og Canada. Video: AP Vis mer

Hovedrapporten

Miljødirektoratet skriver at en viktig del av prosessen med å utarbeide en ny hovedrapport er at rapportutkastene sendes til lands myndigheter og eksperter med den hensikt å få tilbakemeldinger om innholdet.

De skriver også at de har ansvar for Norges innspill, og at de sammenstiller kommentarer fra norske myndigheter. Kommentarene omtales som «faglige».

Miljødirektoratet skriver også at deres rolle handler om å bidra til at formuleringene i rapportene blir forståelige, og at rapportene gir et mest mulig relevant faglig grunnlag for norsk klimapolitikk nasjonalt og internasjonalt.

«For Norge er det relevant å kommentere variasjonene i ulike typer CCS-prosjekter, slik at rapportene reflekterer relevante erfaringer fra Norge», skriver de.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer