Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter Trumps sanksjoner

- Dette er USA uten en plan

«Panisk, planløst og kaotisk». Slik beskriver NTNU-professor Jo Jakobsen sanksjonene USA nå har varslet mot Tyrkia. Eksperter tror ikke sanksjonene vil ha noen effekt.

INGEN PLAN: Eksperter er lite imponert over straffetiltakene mot Tyrkia fra USA. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix.
INGEN PLAN: Eksperter er lite imponert over straffetiltakene mot Tyrkia fra USA. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix. Vis mer

Natt til mandag ble det kjent at USA innfører flere sanksjoner mot Tyrkia, i tillegg til at de krever en umiddelbar våpenhvile.

Trump øker tollen på stål til femti prosent, stopper arbeidet med en viktig handelsavtale, og setter et knippe tyrkiske ministere og etater på en sanksjonsliste.

Forsvarsminister Mark Esper har også varslet at han vil prøve å få andre land i NATO til å straffe Tyrkia økonomisk, skriver Reuters.

Professor Jo Jakobsen ved NTNU blåser av straffetiltakene, som han omtaler som «panisk, planløst og kaotisk» fra Trump sin side.

- Dette er USA uten en plan. De har trukket seg fra Syria, og er ikke lenger en aktør i denne sammenhengen. De skjønner nå at de har mistet troverdighet. Nå har de behov for å vise at de gjør noe med det, sier Jakobsen.

I realiteten vil sanksjonene ha liten effekt, mener han.

Kan løses på kort tid

- I første omgang vil det ikke ha noen effekt på Syria. Her er tidsramma sånn at Tyrkia vil kunne få oppnådd mye av det de ønsker på relativt kort tid, avhengig av hvordan krigføringen forløper. Ser man noen uker fram i tid, når de uansett kanskje har oppnådd det de hadde tenkt, kan Tyrkia godt være med på en diplomatisk prosess, men det er lite trolig at Erdogan kommer til å bøye av før han har oppnådd det han hadde tenkt, sier Jakobsen.

Han viser til at invasjonen av Nord-Syria er viktig for Tyrkia av sikkerhetsgrunner, samtidig som den er viktig for at Erdogan skal framstå som den sterke verdenslederen han gjerne vil være.

Godt vant med sanksjoner

Samtidig påpeker han at Tyrkia er godt vant til sanksjoner - og at USA har innført sanksjoner mot landet også for et år siden, i forbindelse med saken om den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som ble satt i husarrest av tyrkiske myndigheter.

Den gangen rammet det landet hardt økonomisk, ifølge Jakobsen.

- Tyrkia har kjørt en veldig selvstendig linje de siste årene. Det som er med sanksjoner som dette, er at det kan ha en økonomisk effekt, men at det veldig sjelden endrer noen policy, noe også forskning viser. På kort sikt vil ikke dette få Erdogan til å bøye av, sier han.

På kort sikt vil ikke dette få Erdogan til å bøye av, sier han.

Stoppe invasjonen

SANKSJONER: USA innfører sanksjoner mot Tyrkia. Det bekrefter visepresident Mike Pence. Video: CNN Vis mer

Visepresident Mike Pence forklarte i går at Trump har hatt en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og bedt ham «stoppe invasjonen, inngå øyeblikkelig våpenhvile og innlede forhandlinger med kurdiske styrker i Syria».

Pence understreker at sanksjonene vil fortsette, og forverres, hvis Tyrkia ikke hører etter.

I en uttalelse mandag skriver Trump at han er helt og fullt forberedt på å «raskt ødelegge Tyrkias økonomi hvis tyrkiske ledere fortsetter ned denne farlige og destruktive veien».

Tyrkia-ekspert Einar Wigen tror heller ikke USAs økonomiske sanksjoner har noen særlig virkning.

- Jeg tror ikke at USAs økonomiske sanksjoner har noen særlig innvirkning på Erdogan. Jeg tror ikke sanksjoner som virker så lite gjennomtenkte er et effektivt pressmiddel,», sier Wigen, som jobber ved Universitetet i Oslo.

Kan hjelpe Erdogan

Andre eksperter tror sanksjonene fra USA er like egnet til å styrke Erdogan som de er til å skade ham.

Nå har Tyrkia den perfekte syndebukken for økonomiske nedgangstider i Tyrkia - og Trumps forslag kan også være med på å demme opp for sterkere tiltak fra den amerikanske Kongressen, skriver Foreign Policy.

- På en pervers måte, er dette faktisk noe som hjelper Erdogan, sier tidligere parlamentsmedlem i Tyrkia, Aykan Edemir, til det amerikanske utenriksnettstedet.

Han jobber for den Washington-baserte tenketanken Foundation for Defence of Democracies.

- Ting har endret seg siden forrige mandag, og dette er langt forbi det sanksjoner kan løse, sier Brian O'Toole i en annen Washington-basert tenketank kalt Atlantic Council til nettstedet.

Skal ødelegge Tyrkia økonomisk

Tirsdag formiddag viste Erdogan få tegn til å fire.

Den tyrkiske militæroffensiven nordøst i Syria kommer til å fortsette helt til målene er nådd, lovte den tyrkiske presidenten, ifølge NTB.

- Med Guds hjelp vil vi sikre regionen fra Manbij til grensa vår med Irak og i første omgang sørge for at 1 million, deretter 2 millioner syriske flyktninger kan vende tilbake til sine hjem av egen fri vilje, sa Erdogan i en TV-tale tirsdag.

Ifølge den tyrkiske presidenten er et område på 1.000 kvadratkilometer nå «frigjort fra separatistenes terroristorganisasjon».

Tyrkia hevder i likhet med amerikansk etterretning at YPG-militsen i Syria er en avlegger av den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, og har satt begge organisasjoner på sin terrorliste.

Ga grønt lys

Trumps holdning til Tyrkias invasjon har vært mildt sagt skiftende.

Først ga han altså grønt lys til invasjonen ved å omgruppere rundt femti amerikanske soldater helt nord i Syria, slik at det gjorde det mulig for Tyrkia å gå inn militært.

Avgjørelsen ble umiddelbart møtt med kritikk fra politiske meningsfeller og motstandere i hjemlandet, noe som fikk Trump til å sende en rekke nye signaler.

Han varslet at han ville ødelegge Tyrkia økonomisk, noe han gjentar i sin ferske uttalelse fra i natt.

Han har også avvist at han har gitt noe grønt lys.

Samtidig ble det nylig klart at USA nå trekker seg helt ut av Nord-Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media