Slakter Trumps sanksjoner

- Dette er USA uten en plan

«Panisk, planløst og kaotisk». Slik beskriver NTNU-professor Jo Jakobsen sanksjonene USA nå har varslet mot Tyrkia. Eksperter tror ikke sanksjonene vil ha noen effekt.

INGEN PLAN: Eksperter er lite imponert over straffetiltakene mot Tyrkia fra USA. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix.
INGEN PLAN: Eksperter er lite imponert over straffetiltakene mot Tyrkia fra USA. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til mandag ble det kjent at USA innfører flere sanksjoner mot Tyrkia, i tillegg til at de krever en umiddelbar våpenhvile.

Trump øker tollen på stål til femti prosent, stopper arbeidet med en viktig handelsavtale, og setter et knippe tyrkiske ministere og etater på en sanksjonsliste.

Forsvarsminister Mark Esper har også varslet at han vil prøve å få andre land i NATO til å straffe Tyrkia økonomisk, skriver Reuters.

Professor Jo Jakobsen ved NTNU blåser av straffetiltakene, som han omtaler som «panisk, planløst og kaotisk» fra Trump sin side.

- Dette er USA uten en plan. De har trukket seg fra Syria, og er ikke lenger en aktør i denne sammenhengen. De skjønner nå at de har mistet troverdighet. Nå har de behov for å vise at de gjør noe med det, sier Jakobsen.

I realiteten vil sanksjonene ha liten effekt, mener han.

Kan løses på kort tid

- I første omgang vil det ikke ha noen effekt på Syria. Her er tidsramma sånn at Tyrkia vil kunne få oppnådd mye av det de ønsker på relativt kort tid, avhengig av hvordan krigføringen forløper. Ser man noen uker fram i tid, når de uansett kanskje har oppnådd det de hadde tenkt, kan Tyrkia godt være med på en diplomatisk prosess, men det er lite trolig at Erdogan kommer til å bøye av før han har oppnådd det han hadde tenkt, sier Jakobsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer