Dette er utspillene Ap reagerer på

- Frp bidrar til å legitimere netthets, mener partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet.

NETTHETS-DEBATT: Arbeiderpartiet har de siste dagene krevd at Frp-ledelsen tar avstand fra rasistiske kommentarer medlemmene deres har frontet.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NETTHETS-DEBATT: Arbeiderpartiet har de siste dagene krevd at Frp-ledelsen tar avstand fra rasistiske kommentarer medlemmene deres har frontet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen mener at ledelsen i Frp er med på å legitimere netthets når de ikke tar klarere avstand fra innhold partiets medlemmer legger ut og «liker» på nettet.

Han reagerer sterkt på netthetsen han mener partikollega Hadia Tajik er utsatt for. Etter at hun i forrige uke gikk ut i Dagbladet og kritiserte at sju av sju justispolitikere fra Frp er menn måtte hun tåle graverende personkarakteristikker.

Tajik valgte selv å ta et oppgjør med hatretorikken under «Debatten» på NRK på torsdag.

Ville ikke si unnskyld I dag møttes partilederne Jonas Gahr Støre og Siv Jensen i «Politisk kvarter» på NRK.

Jensen ville da verken unnskylde til Tajik eller si at hun tar avstand fra ytringene til Leirstein på sosiale medier.

- Jeg er glad for at Leirstein selv har tatt avstand fra det. Det er faktisk mye viktigere enn at jeg tar avstand fra ham, sa Frp-lederen på spørsmål om hun tar avstand fra oppførselen.

Etter at programlederen gjentok spørsmålet svarte hun:

— Jeg mener at det var over grensen. Jeg mener at vi alle sammen må være varsomme.

Har laget Frp-liste Arbeiderpartiet har utarbeidet ei lengre liste der de kommer med kontroversielle Frp-uttalelser de siste årene. Blant punktene er disse:

- «Fornekter norsk kultur», i følge Christian Tybring-Gjedde (Dagbladet, 12.12.12)
- «Kulturminister Hadia Tajik likestiller arrangerte ekteskap som strider med menneskerettighetene og kjærlighetsekteskap, hevder Siv Jensen» (NRK, 13.10.12)
- «Hadja Tajik (AP): Godtar oppfordring til drap»  (VG, 26.08.14)
- «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomitéen» (Dagbladet, 23.08.14)
- «Mener et «nytt korstog» er nødvendig» (BA, 5.4.11)
- «Jeg hater muslimer» (i Aftenposten 16.8.12)

Johansen mener det påhviler et stort parti som Frp å være tydelig i disse spørsmålene.

- Der har vi alle et felles ansvar og det må de vise, sier han.

- Stemmer ikke -Hva kan partiets ledelse gjøre?

- De kan gå ut og si at det som skjer, legges ut og denne typen «likes» er uakseptabelt. De er med på å bidra til og legitimere netthets.
Ledelsen kan ta avstand fra holdningene som kommer fram i videoene og innholdet. Det er å vise lederskap. Jeg mener at et så hatsk og hardt språkbruk er veldig negativt for det norske demokratiet og for de signalene vi som politikere sender dem som vil gå inn i politikken, sier Johansen.

- Stemmer ikke Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari er ikke enig i Arbeiderpartiets kritikk. Han mener at Ap mangler kunnskap om partiet.

- Det stemmer ikke at vi ikke tar oppgjør med tillitsvalgte og folkevalgte som bryter med partiets verdier. Vi har ekskludert mange mennesker opp gjennom årene på grunn av forkastelige holdninger rundt innvandring. Den er historieløs, i beste fall kunnskapsløs, denne svertekampanjen. 

André Melchior Larssen, kommunikasjonssjef i Frp, sier til VG at Per Sandberg, som nå håndterer netthets-saken, «er opptatt med å utforme politikk for å finne løsninger på hva vi skal gjøre med fremveksten av radikal islam».

Sandberg stiller til flere TV-debatter om netthetsen i kveld og Dagbladet får opplyst at han ikke vil være i stand til å kommentere saken før seinere.