Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er utsultning av hundretusener av sivile slik man gjorde det i den svarteste middelalderen

Over tre måneder siden sist innbyggerne fikk mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan ikke forestille oss i vårt rike og fredelige og privilegerte Norge hvordan det er å leve under beleiring, slik innbyggerne i den syriske byen Madaya gjør, mener generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.  

- Det er en konstant terror fra morgen til kveld. Du vet ikke om du overlever neste dag, eller om moren din, faren din eller barna dine overlever, sier Egeland til Dagbladet.

I Madaya bor det rundt 40 000 mennesker. De frykter for livet. De kan ikke bevege seg på gata på grunn av snikskyttere. Barna kan ikke gå på skole og det er intet helsestell. I tillegg til det har de ikke mat. De sulter.  

- Gir blaffen De er noen av ofrene for den nå fire år lange borgerkrigen i Syria, som står mellom president Bashar al-Assads regime og et stort antall opprørsgrupper med Den islamske staten (IS) i front.

- Dette er en utsulting av hundretusener av sivile, slik man gjorde det i den svarteste middelalderen. Og det er faktisk slik at de fleste sider i denne skitne krigen; IS-terroristene, regjeringssiden og en rekke andre opposisjonsgrupper gir blaffen i om sivile sulter, blør og dør, så lenge de kan klare å få has på noen av de bevæpnede mennene på den andre siden, sier Egeland.   

Ifølge menneskerettighetsgruppa Syrian observatory for human rights (SOHR) har minst 17 av innbyggerne i Madaya mistet livet som følge av mangel på mat og medisiner, eller ved at de er blitt drept av landminer og snikskyttere.  

Forrige gang det kom humanitær hjelp til byen var i oktober i fjor, ifølge Egeland.

FN: - Får sende hjelp I dag sier FN at de har fått tillatelse av den syriske regjeringen til å sende ny humanitær hjelp inn i den beleirede byen.  

- Denne hjelpen kan innbyggerne få allerede i morgen, sier Egeland, som forteller at han har vært i kontakt med FNs humanitære koordinator i Damaskus.  

- Både FN-koordinatoren og andre hjelpeorganisasjoner har bilene klare. Det samme gjelder Syrias Røde Halvmåne, sier Egeland.  

- Men det kan ikke være sånn at det kommer én konvoi med hjelp inn i byen hver tredje eller fjerde måned, som bare så vidt klarer å holde folk i live, fortsetter han.  

For det er ikke én konvoi fra eller til som løser problemet, mener generalsekretæren.  

 - Derimot er det behov for avtaler mellom de stridende partene, som beskytter sivilbefolkningen. I tillegg er det behov for mer ressurser til hjelpearbeid, sikkerheten til hjelpearbeiderne og våpenhvileavtaler, sier Egeland.

- Illusjon at vi hjelper nok «der de er» Tidligere i dag postet han følgende melding på Twitter om situasjonen i Syria:  

«Sivile sulter nå i beleirede områder i #Syria. Fortsatt verken tilgang, penger eller politiske løsninger som kan hjelpe dem «der de er». 

- I Norge snakkes det mye om å hjelpe folk «der de er». Men det er altfor ofte verken penger, beskyttelse eller tilgang for å kunne hjelpe folk «der de er», utdyper Egeland overfor Dagbladet.

- Mener du det er umulig i byer som Madaya?  

- Nei. Man kan få fram hjelp og beskyttelse om man tredobler bevilgningene og legger mye større press på de landene som støtter partene som har soldatene i felten, men slik er ikke situasjonen i dag, og det er en illusjon at vi hjelper nok «der de er» eller beskytter dem «der de er». Madaya er bare ett eksempel. Det er millioner av mennesker som får lite og ofte ingenting i måneder.  

- Blir fortvilet Egeland forteller at bildene og historiene fra byer som Madaya gjør inntrykk på ham.  

BLIR SYKE: Bildet, hentet fra sosiale medier, skal angivelig vise en avmagret mann bosatt i Madaya. Foto: Reuters / Scanpix
BLIR SYKE: Bildet, hentet fra sosiale medier, skal angivelig vise en avmagret mann bosatt i Madaya. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

- Jeg blir fortvilet over at dette nå har pågått i flere år, og at det er så vanskelig å nå fram med livreddende hjelpearbeid til om lag 4 millioner mennesker, og at om lag 400 000 mennesker på 15 ulike steder er offer for utsulting og beleiring. Nå er det 1000 dager og netter at denne brutaliteten har fått utspille seg, sier han.  

Den over fire år lange borgerkrigen i Syria har kostet hundre tusener av mennesker livet, og drevet millioner på flukt. Konflikten står mellom president Assads regime og et stort antall opprørsgrupper med Den islamske staten (IS) i front.

SULTER: Dette udaterte bildet viser en utsultet gutt i den beleirede syriske byen Madaya. Det er tre måneder siden det sist kom konvoier med humanitær hjelp inn i byen. Foto: AP / Scanpix
SULTER: Dette udaterte bildet viser en utsultet gutt i den beleirede syriske byen Madaya. Det er tre måneder siden det sist kom konvoier med humanitær hjelp inn i byen. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media