STØTTES AV KONA: Reidun Øygard har vitnet til støtte for sin manns uskyld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STØTTES AV KONA: Reidun Øygard har vitnet til støtte for sin manns uskyld. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Dette er Vågå-bevisene

Her er vitne- og bevisførselen som til nå er gjort i overgrepssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet uke tre av rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap).

De neste to ukene skal begge parter gjøre sitt for å påvirke dommerne best mulig i sin favør. Dagbladet har her samlet de antatt viktigste momentene retten så langt er blott forelagt.

Tillitssvikt I september i fjor ble Øygard (53) siktet for seksuell omgang med ei jente under 16 år. Jenta som anmeldte ordføreren hevder overgrepene skal ha skjedd i perioden fra 2009 til 2011, og at det skal ha skjedd både i forbindelse med jobbreiser, på flere hytter og i ordførerens hjem i Vågå.

29. mars i år ble det tatt ut tiltale mot ordføreren. Tiltalen omfatter et samleie med jenta før hun fylte 14 år, og flere tilfeller av seksuell omgang med jenta mens hun var mellom 14 og 16 år.

Nekter å gå av Ordføreren nekter for overgrepene. Etter siktelsen ble han sykmeldt, og siden han ble tiltalt har han hatt permisjon fra ordførervervet.

Etter ordførerens innrømmelser av «griseprat» i sexchat med jenta, ble Øygard anmodet av Jens Stoltenberg og eget partilag om å gå av som ordfører. Det ønsker han ikke å ta stilling til før rettssaken er avsluttet.

Rimelig tvil Men dommerne vurderer ikke Øygards egnethet som ordfører. De skal vurdere hvorvidt det utenfor enhver rimelig tvil kan bevises at tiltalte er skyldig.

Det kan høres ut som et trangt nåløye i mange overgrepssaker. Men retten kan, og det har skjedd før, velge å tro en av partene. Også når ord står mot ord og få eller ingen tekniske bevis foreligger. 

Står på sitt Fortsatt står påtalemyndigheten, jentas bistandsadvokat og Rune Øygards forsvarer fast ved samme syn de har hatt siden før saken startet: At de hver for seg mener å vite hva utfallet bør bli.

- Det var ikke ett enkeltstående bevis som var avgjørende for tiltalespørsmålet, det var en samlet vurdering av alle. Det er veldig typisk for overgrepssaker at retten må vurdere saken på bakgrunn av alle bevisene samlet, men dette gjelder også andre type saker, har statsadvokat Thorbjørn Klundseter uttalt til Dagbladet.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener overgrepssaken i hovedsak står «ord mot ord». Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal tror aldri saken ville kommet for retten om det bare var ord mot ord. 

TRØSTER: Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal tar seg av 16-åringen når det blir for vanskelig.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TRØSTER: Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal tar seg av 16-åringen når det blir for vanskelig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hadde det ikke vært andre bevis enn partenes forklaringer, tror jeg saken fort ville blitt henlagt, sier hun.