Dette er vakkert, men egentlig er det en dårlig nyhet

Store lysende flak i havet utenfor Hong Kong.

KRAFTIG MORILD: Store forekomster av Noctiluca scintillans har skapt kraftig morild utenfor Hong Kong. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix
KRAFTIG MORILD: Store forekomster av Noctiluca scintillans har skapt kraftig morild utenfor Hong Kong. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har lyst blått i havet utenfor Hong Kong de siste dagene. Det ser pent ut, særlig fotografert med lang lukkertid, men det har også en negativ side, melder nyhetsbyrået AP.

Lyset skyldes morild skapt av algen Noctiluca scintillans.

- Det er nydelige bilder. Men det er ekstremt uheldig at det skyles Noctiluca, sier Samantha Joye, oceanograf ved Universitetet i Georgia, til AP.

Ikke giftig i seg selv Hun sier det er økte forekomster av Noctiluca i verdens hav, og at det trolig skyldes utslipp fra fosfor og nitrogen, blant annet fra gjødsel brukt i landbruket. Store forekomster kan være en fare for resten av livet i havet, sier Joye.

Noctiluca spiser plankton og blir igjen spist av andre arter. Den er ikke giftig, men kan i noen tilfelle spise giftige alger, og derfor selv bli giftig. Oceanograf R. Eugene Turner ved Universitetet i Louisiana sier til AP at store forekomster av Noctilua kan være med på å øke konsentrasjonen av giftstoffer fra alger i havet.

Tidligere har samme fenomen forårsaket at noen av Australias mest populære strender er blitt stengt, på grunn av store «blodrøde algeflak».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.