Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er vakkert, men egentlig er det en dårlig nyhet

Store lysende flak i havet utenfor Hong Kong.

KRAFTIG MORILD: Store forekomster av Noctiluca scintillans har skapt kraftig morild utenfor Hong Kong. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix
KRAFTIG MORILD: Store forekomster av Noctiluca scintillans har skapt kraftig morild utenfor Hong Kong. Foto: AP / Kin Cheung / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lyst blått i havet utenfor Hong Kong de siste dagene. Det ser pent ut, særlig fotografert med lang lukkertid, men det har også en negativ side, melder nyhetsbyrået AP.

Lyset skyldes morild skapt av algen Noctiluca scintillans.

- Det er nydelige bilder. Men det er ekstremt uheldig at det skyles Noctiluca, sier Samantha Joye, oceanograf ved Universitetet i Georgia, til AP.

Ikke giftig i seg selv Hun sier det er økte forekomster av Noctiluca i verdens hav, og at det trolig skyldes utslipp fra fosfor og nitrogen, blant annet fra gjødsel brukt i landbruket. Store forekomster kan være en fare for resten av livet i havet, sier Joye.

Noctiluca spiser plankton og blir igjen spist av andre arter. Den er ikke giftig, men kan i noen tilfelle spise giftige alger, og derfor selv bli giftig. Oceanograf R. Eugene Turner ved Universitetet i Louisiana sier til AP at store forekomster av Noctilua kan være med på å øke konsentrasjonen av giftstoffer fra alger i havet.

Tidligere har samme fenomen forårsaket at noen av Australias mest populære strender er blitt stengt, på grunn av store «blodrøde algeflak».

- Det kan potensielt være en risiko for folks helse. Det kan gi utslett og irritere øynene, sa en talsperson for australske myndigheter da Bondi Beach ble stengt i en periode i 2012.

Den gang skyldtes oppblomstringen at næringsrikt vann var blitt presset opp fra dypet.

Kraftig morild Havforskningsinstituttet skriver at Noctiluca scinitillans hører til algeklassen Dinophyceae, som finnes både i kalde og varme farvann langs kyster over hele kloden, og at den kan opptre i store mengder.

Cellene er runde med diameter på 0,2 til 1 millimeter, kan minne om fiskeegg, og flyter ofte helt i overflaten.

Selv om Noctiluca scinitillans grupperes blant algene, inneholder de ikke klorofyll, og lever av å spise små partikler som andre alger. De gir altså kraftig morild, og er vanlige også i Norge fra juni til litt ut på høsten.

I Norge kan fenomenet oftest observeres nattestid i varmeperioder, som i Tønsberg i fjor sommer, men enkelte ganger dukker det også opp som «oransje grums», som i Drøbak i fjor.