STEMMESEDDEL: Dette er Sean Hannitys stemmeseddel, som han la ut på Twitter.
STEMMESEDDEL: Dette er Sean Hannitys stemmeseddel, som han la ut på Twitter.Vis mer

Dette er valgfusk i mange amerikanske stater

Legger ut bilder av stemmesedlene sine på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av stemmeberettigede amerikanere har lagt ut bilder på sosiale medier av stemmesedler som viser hvilken presidentkandidat de har stemt på.

Men dette er faktisk ulovlig i mange stater, skriver The Ticket i natt.

Forbrytelse
I New York er det slik at den som avslører overfor andre hva man har stemt på- eller viser sin stemmeseddel etter at den er klargjort, har gjort seg skyldig i en forbrytelse.

Florida, Kentucky, Nevada, Texas og West Virginia forbyr fotografering og innspilling i stemmelokalene.

Journalist Jason Whitely i Dallas TV var blant «våghalsene» som tok bilde av sin stemmeseddel på Instagram, og med kommentaren: «hvis jeg ikke rapporterer fra valget klokken 10 i dag, så har de tatt meg». 

Også TV-personligheten Sean Hannity publiserte i morges amerikansk tid sin stemmeseddel, hvor det kommer klart fram at han stemte på Mitt Romney.

Den konservative Fox News-stjernen, som avga sin stemme i New York, har derfor gjort seg skyldig i en forbrytelse, ifølge Hollywoodreporter, ettersom det er ulovlig å vise fram en klargjort stemmeseddel i staten.

Ny undersøkelse
I Wisconsin er det å legge ut bilder av stemmeseddelen på Facebook eller Twitter det samme som valgfusk, og ansett som en alvorlig forbrytelse. I Wyoming er det ikke noe problem å gjøre akkurat dèt.

BRØT LOVEN: Sean Hannity i den republikanervennlige TV-kanalen Fow News la nylig ut stemmeseddelen som viser at han stemte på Mitt Romney på Twitter. Dette er ikke lov i New York, der TV-stjernen avga sin stemme. Foto: Douglas C. Pizac / AP Photo
BRØT LOVEN: Sean Hannity i den republikanervennlige TV-kanalen Fow News la nylig ut stemmeseddelen som viser at han stemte på Mitt Romney på Twitter. Dette er ikke lov i New York, der TV-stjernen avga sin stemme. Foto: Douglas C. Pizac / AP Photo Vis mer

Ifølge en undersøkelse sier derimot hele 22 prosent at de vil offentliggjøre hvem de stemte på gjennom sosiale medier som Facebook og Twitter. Og et rast søk i Instagram viser mer enn 600 000 treff på bilder fra dagens valg.

ULOVLIG I FLERE STATER: Tusenvis av stemmeberettigede amerikanere har lagt ut bilder på sosiale medier av hvilken presidentkandidat de har stemt på. Dette bildet er tatt fra Instagram.
ULOVLIG I FLERE STATER: Tusenvis av stemmeberettigede amerikanere har lagt ut bilder på sosiale medier av hvilken presidentkandidat de har stemt på. Dette bildet er tatt fra Instagram. Vis mer