- Dette er valgkamputspill

Varaordfører Svenn E. Kristiansen mener Ditlev-Simonsen ikke trenger å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Varaordfører Svenn E. Kristiansen forholdt seg taus gjennom hele redegjørelsen til Per Ditlev-Simonsen i Oslo rådhus i dag.

- Jeg fikk svar på alt jeg lurte på, så jeg slapp å stille noen spørsmål, sier han til Dagbladet.no.

Han er ikke overrasket over den harde medfarten ordføreren fikk fra opposisjonspartiene RV, SV og Arbeiderpartiet.

Klar til å ta over

- Det er jo valgkamp, og de benyttet anledningen når pressen var til stede, sier han til Dagbladet.no.

Dersom ordføreren velger å trekke seg fra vervet, er Kristiansen klar for å ta over.

- Det er ingen automatikk i at jeg tar over dersom han trekker seg. Det skal velges på nytt i så fall. Men jeg har jo gått i lære de siste tolv årene, så jeg er klar for oppgaven, forsikrer han overfor Dagbladet.no.

Dersom Ditlev-Simonsen derimot tar permisjon fra ordførervervet etter skandalen, trer Frp-politikeren imidlertid direkte inn som ordfører.

HARDT PRESSET: Per Ditlev-Simonsen ble grillet av gruppelederne i bystyret under møtet i dag. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
HARDT PRESSET: Per Ditlev-Simonsen ble grillet av gruppelederne i bystyret under møtet i dag. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer

- Nå får det være opp til ham om han ønsker å gå av eller ikke, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Byrådslederen fornøyd

Byrådsleder Erling Lae (H) sa seg fornøyd med ordførerens redegjørelse på møtet.

- Nå har vi fått alle fakta på bordet og kan gå videre, sier Lae til Dagbladet.no.

- Er det belastende for deg at Ditlev-Simonsen blir sittende som ordfører etter dette?

- Nei, denne saken skriver seg jo tilbake til 1991, før han ble ordfører, svarer Lae, som heller ikke tror Ditlev-Simonsen-saken vil skade Høyre.

- Våre politiske motstandere bruker denne saken for det den er verdt, som vanlig. Jeg tror velgerne er i stand til å skille mellom Ditlev-Simonsen som person og Høyre som parti, sier byrådsleder Erling Lae til Dagbladet.no.

- Uakseptabelt

Leder i Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, tror velgerne er mer opptatt av sine egne ordførerkandidater enn en avtroppende Per Ditlev-Simonsen.

- Jeg synes selvfølgelig det er helt uakseptabelt, det han har gjort, og det er ikke mulig å forsvare det. Samtidig er det bra at Per Ditlev-Simonsen nå har lagt alle kortene på bordet og tar konsekvensen av dette og sier han ikke vil delta i valgkampen, sier Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.no.

Han mener det må bli opp til bystyret å mene noe om hvorvidt Ditlev-Simonsen bør trekke seg som ordfører.

- Men jeg konstaterer at han har tillit fra flertallet i bystyret. Det viktigste nå er at han sier at han skal betale pengene tilbake. Siden saken er foreldet, er dette nå en politisk og moralsk sak, ikke en juridisk sak, sier Røe Isaksen.

Samtidig håper han dagens seanse ikke vil overskygge alt det gode Oslo-ordføreren har gjort.

- Hvor skadelig tror du denne saken er for Høyre i valgkampen?

- Dette er en avtroppende ordfører i Oslo, og jeg håper og tror at velgerne er mer opptatt av ordførerkandidatene i sine hjemkommuner, sier Røe Isaksen.

Høyre-ordfører Herman Friele i Bergen sier til Dagbladet.no at han ikke ønsker å kommentere saken.

KLAR FOR ORDFØRERSTOLEN: Frp\'s Svenn E. Kristiansen er klar til å ta over som ordfører, skulle Per Ditlev-Simonsen gå av.
PÅ KRIGSSTIEN: RVs Erling Folkvord er slett ikke fornøyd med svarene han fikk fra ordføreren under dagens møte i forretningsutvalget.