Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er vanlig ungdom

Ungdommene som skjøt vilt med en skarpladd pistol i Brumunddal i går, skal være snille og greie ungdommer. Ingen av dem er kjent av politiet fra før. - Dette er vanlig ungdom. Vi har ingen grunn til å tro at de var ruset, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 17 år gammel gutt, en 15-åring, to 14 år gamle gutter og en 14 år gammel jente var inne til avhør etter skyteepisodene.

- Vi tror ikke de har hatt til hensikt å treffe mennesker. Dette er trolig uforsvarlig omgang med skytevåpen, sier politiadjutant Barbro Røkenes ved Hamar politidistrikt til Dagbladet.no.

- De har lekt seg med våpenet uten å innse konsekvensen av handlingene sine.

Tre av de fem ungdommene er under den kriminelle lavalder. Politiet vil likevel etterforske sakene mot disse på vanlig måte, og eventuelt koble inn forebyggende tjenester seinere. Alle de fem ungdommene ble sluppet av politiet etter avhør ved 19-tida i går. Foreldrene kom og hentet dem.

- Ingen av ungdommene har tidligere vært i politiets søkelys. Jeg var ikke til stede under avhørene, men ungdommene skal ha vært ganske betuttet. De skjønte ikke helt alvoret før de satt i avhør. Dette er vanlig ungdom. Vi har ingen grunn til å anta at de var ruset. Men vi vil antakelig koble inn barnevernet, sier Røkenes.

41 skudd

Det er fremdeles uklart hvordan ungdommene fikk tak i pistolen som ble brukt. Pistolen var av typen Glock. Magasinet tar 18 skudd. Ungdommene har ladet om flere ganger, og hadde til slutt avfyrt 41 skudd før de ble pågrepet av politiet. Da begynte ungdommene å gå tom for ammunisjon.

- Vi jobber med å finne ut hvor de har fått pistolen fra. Så langt har vi ingen grunn til å tro at foreldrene deres har noen tilknytning til pistolen.

Gjemte seg på badet

Politiet fikk melding om skyting mot Bjørnhaug avlastningshjem for psykisk utviklingshemmede klokka 15.41 i går. Et skudd gikk gjennom vinduet, og personene som oppholdt seg inne i hjemmet måtte søke tilflukt på badet. Politiet sendte øyeblikkelig ut tungt bevæpnet politi, men fant ikke ungdommene. Klokka 1747 fikk politiet melding om enda en skyteepisode.

- Vi tror de fire guttene byttet på å skyte, men vi tror ikke jenta løsnet skudd, sier Røkenes.

17-åringen og 15-åringen har automatisk fått status som siktet siden de ble pågrepet. 14-åringene er under den kriminelle lavalder, og kan ikke siktes.

Dagbladet.no har ringt til ungdomsskolen der noen av ungdommene skal være elever. Rektor ved skolen ville ikke uttale seg før politiet hadde bekreftet de var elever ved skolen.