- Dette er vanvittig spennende

Mann på fisketur fant en av Norges største meteoritter ved en tilfeldighet i Setesdal.

METEORITTSENSASJON: Terje Fjeldheim kom tilfeldigvis over denne 4,5 kg tunge meteoritten da han søndag var på fisketur i Setesdal. Merk det lille krateret den har laget i lyngen. Foto: Terje Fjeldheim / Privat
METEORITTSENSASJON: Terje Fjeldheim kom tilfeldigvis over denne 4,5 kg tunge meteoritten da han søndag var på fisketur i Setesdal. Merk det lille krateret den har laget i lyngen. Foto: Terje Fjeldheim / PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terje Fjeldheim var søndag på fisketur på Valle i Setesdal i Aust-Agder, men endte med en mye større fangst enn han håpet på: Det som etter all sannsynlighet er en 4,5 kilo tung steinmeteoritt. Dette er norgeshistoriens 16. meteoritt og den tredje største.

- Jeg gikk rundt et vann og så at den lå der på en torvmyr, sier Fjeldheim, en geolog som er «litt mer enn normalt interessert i stein».

- Derfor skjønte jeg med en gang hva dette var. Jeg har vist den til noen andre, som sier de bare ville gått rett forbi. De ville ikke lagt merke til noe som bare ser ut som en svart stein, sier han.

Steinen ble i dag gransket av eksperter ved Naturhistorisk museum i Oslo.

- Garantert meteoritt Morten Bilet, en ivrig samler og en av landets fremste eksperter på området, er ikke i tvil om at dette er en meteoritt. Han beskriver funnet som «vanvittig spennende».

FANT STEINEN: Terje Fjeldheim er geolog og la straks merke til at det var noe uvanlig med den svarte steinen. Foto: Privat
FANT STEINEN: Terje Fjeldheim er geolog og la straks merke til at det var noe uvanlig med den svarte steinen. Foto: Privat Vis mer

- Den er helt fantastisk og med kjempeflotte former. Rett og slett vakkert. Dette blir en klassiker i Norge, sier Morten Bilet.

Meteoritter kan deler inn i en rekke ulike kategorier. Denne er laget av stein og er trolig en kondritt av noe slag. Dette er primitive steiner som ikke har vært utsatt for noen smelting og utgjør selve urstoffet i solsystemet (se faktaboks til høyre).

- GARANTERT METEORITT: Eksperter er ikke i tvil om at dette er en meteoritt. Det kjennetegnes bl.a. på den kullsvarte overflaten og det lyse indre. Foto: Terje Fjeldheim / Privat
- GARANTERT METEORITT: Eksperter er ikke i tvil om at dette er en meteoritt. Det kjennetegnes bl.a. på den kullsvarte overflaten og det lyse indre. Foto: Terje Fjeldheim / Privat Vis mer

- Denne meteoritten ser fin og relativt frisk ut, med en svart, fin brenningshinne. Det er nok litt jern inni den; det blir spennende å se nærmere på den, sier Bilet.

- Stor, fin, feit Geolog Hans Amundsen sier også at han ikke er i tvil om at dette er en meteoritt.

- Den er stor, fin og feit. De avslørende trekkene er den kølsvarte skorpen med smeltet stein og den lyse, lekablokkfargen inni. Dette er veldig typisk for steinmeteoritter. Det er ingen tvil, sier Amundsen til Dagbladet.

- VANVITTIG FIN: Morten Bilet, en av Norges største meteoritteksperter, sier funnet er sensasjonelt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- VANVITTIG FIN: Morten Bilet, en av Norges største meteoritteksperter, sier funnet er sensasjonelt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Meteorittfunn er svært sjelden kost i Norge. Årsaken er ikke at det faller ned færre her enn andre steder, men en kombinasjon av klima og geografi. Steinene ødelegges av harde vintre, mens store, øde og ulendte områder gjør at de sjeldent står i fare for å bli oppdaget.

Bilet sier de nå vil gå gjennom ildkuleobservasjoner for å se om den kan knyttes til én bestemt, og at de har noen aktuelle kandidater. Både Bilet og Amundsen er enige om at den trolig ikke har ligget mange år i myra, men trolig falt en gang i fjor.

JERN: De rustrøde områdene antyder at steinmeteoritten har et jerninnhold. Foto: Terje Fjeldheim / Privat
JERN: De rustrøde områdene antyder at steinmeteoritten har et jerninnhold. Foto: Terje Fjeldheim / Privat Vis mer

- Nå skal vi sjekke hva som er rapportert av ildkuler i dette tidsrommet. Vi vil også prøve å finne ut om det er registrert rystelser da modersteinen eksploderte over bakken. NORSAR lytter hele tida, så det er mulig å gå inn for å se om sjokkbølgene ble registrert, sier Amundsen.

Vil kjøpe den Det finnes ikke noe lovverk som regulerer meteoritter i Norge, og eieren bestemmer dermed selv hva som skal skje med steinen. Fjeldheim sier han så langt ikke har bestemt seg for hva han ønsker. Som Dagbladet tidligere har skrevet, kan noen sjeldne typer selges for vanvittige summer. Førsteamanuensis Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Norge sier prisene varierer stort.

- Prisene varierer veldig, fra 50 øre grammet til flere tusen dersom det er snakk om meteoritt fra månen eller Mars. Denne har sannsynligvis ligget i ett eller to år, da vil prisen være lavere enn om den var helt fersk. Det avhenger for eksempel om hvor mye vann den har trukket til seg. Dersom han er interessert i å selge hele eller en del, vil vi tilby markedspris, sier Rune Selbekk. 

Meteoritter er tidsvitner fra solsystemets barndom og kan si noe om hvordan planetene og jorda ble til. Hans Amundsen sier det er viktig at vitenskapen får anledning til å granske nye meteoritter.

- Jeg vil råde ham til å la meteorittmiljøet få se på den, og ikke minst få den profesjonelt bestemt og registrert internasjonalt. Det er avgjørende for at han skal få den verdsatt. Jeg håper også at Naturhistorisk museum i Oslo får komme med et godt tilbud, sier Amundsen.

Kan finnes flere Romsteiner går ofte i oppløsning når de treffer atmosfæren i voldsom fart, noe som ble ettertrykkelig vist da Russland-meteoren eksploderte og knuste tusenvis av vindusruter i byen Tsjeljabinsk tidligere i år.

- Det kan ligge flere meteoritter i dette området, sier Bilet og Amundsen.